20.06.2011. / 13:51

Autor: Hina

Beč: Počela ministarska konferencija o nuklearnoj sigurnosti

Ministarska konferencija o nuklearnoj sigurnosti počela je u ponedjeljak u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču s ciljem izvlačenja pouke iz nuklearne katastrofe u Japanu nakon potresa i tsunamija 11. ožujka.

Yukiya AmanoYukiya AmanoMinistarska konferencija o nuklearnoj sigurnosti počela je u ponedjeljak u sjedištu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču s ciljem izvlačenja pouke iz nuklearne katastrofe u Japanu nakon potresa i tsunamija 11. ožujka.

"Povjerenje javnosti u nuklearnu sigurnost duboko je poljuljano", izjavio je glavni direktor agencije Yukiya Amano u uvodnom govoru. Neke zemlje poput Njemačke, Italije i Švicarske odlučile su odustati postepeno od nuklearne energije, dodao je. "Međutim, nuklearna energija ostat će važna za brojne zemlje", rekao je, naglasivši potrebu poboljšanjem sigurnosnih mjera.

Sve zemlje s nuklearnim elektranama pozvao je na "temeljitu i transparentnu procjenu rizika" svih reaktora u sljedećih 18 mjeseci. "Moramo hitno odgovoriti na tjeskobu u javnosti. Međunarodni odgovor na zabrinutost od vitalnog je značaja", rekao je Amano.

Sve je zemlje zatražio da izvrše reviziju nuklearnih sigurnosnih standarda u 12 mjeseci. "Nuklearna sigurnost ostat će u ingerenciji država, a IAEA imat će ključnu ulogu u oblikovanju naprednijih sigurnosnih standarda", kazao je Amano.

Konferencija bi trebala trajati do 24. lipnja.

U izvješću koje se treba podijeliti 151 članici IAEA tijekom konferencije, navodi se i kritika Agencije na japansku reakciju nakon nesreće u centrali u Fukushimi, predbacujući Japanu posebice to da se nije pridržavao konvencije o pomoći koju IAEA predviđa u slučaju nuklearne nesreće.

Vezane vijesti

Japan smanjuje udio nuklearne energije na 15 posto do 2030.

Japan smanjuje udio nuklearne energije na 15 posto do 2030.

Japan, čija vlada nakon incidenta na nuklearnoj centrali u Fukushimi razmatra plan nove energetske politike, namjerava smanjiti proizvodnju nuklearne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika