22.06.2011. / 16:19

Autor: Hina

Žbogar uvjeren da Srbija u listopadu postaje kandidat za EU

Slovenija je, istaknuo je Žbogar, do sada snažno podupirala put Srbije ka EU, dok je u protekle dvije godine izgrađen odnos međusobnog povjerenja i poštovanja, kako među političarima, tako i na razini dviju država

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar u srijedu je u Beogradu izrazio uvjerenje da će u Europska komisija (EK) u listopadu odobriti Srbiji status kandidata za članstvo u Europskoj uniji te ''dati neki datum'' za početak pregovora što će Slovenija poduprijeti.

''Znamo da je budućnost Srbije u EU-u važna za regiju, mi vjerujemo da je došlo vrijeme da se učini taj korak i da će ta zajednica naroda prigrliti Srbiju za članstvo u EU-u. Došlo je, dakle, vrijeme za početak pregovora'', kazao je Žbogar, nakon sastanka sa srbijanskim šefom diplomacije Vukom Jeremićem, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Slovenija je, istaknuo je on, do sada snažno podupirala put Srbije ka EU, dok je u protekle dvije godine izgrađen odnos međusobnog povjerenja i poštovanja, kako među političarima, tako i na razini dviju država.

Srbija je, po riječima Žbogara, sada uspjela prebroditi veliku prepreku na tom putu, uhićenjem i izručenjem haaškog optuženika Ratka Mladića.

''Kada govorimo o samom datumu početka pregovora, ja vjerujem da ima smisla da se datum odredi samo ukoliko to znači da će pregovori započeti već sljedeće godine. Ono što bi mi voljeli, i svakako stojimo iza toga, bilo bi da taj datum početka pregovora bude u 2012. Vjerujemo da je moguće mnoga otvorena pitanja riješiti kroz sam proces pregovora'', naveo je slovenski šef diplomacije.

Upitan da li misli da bi Srbiji priznanje neovisnosti Kosova u nekom trenutku na putu k EU-u moglo biti ispostavljeno kao formalni uvjet, Žbogar je kazao kako je Sloveniji drago da je u tijeku dijalog o otvorenim pitanjima između Beograda i Prištine, te da vjeruje kako on jača povjerenje između dviju strana.

''Mislimo da je taj proces na neki način paralelan procesu razgovora o članstvu između Srbije i EU-a. Mi želimo da taj proces, na kraju, dovede do neke vrste dogovora između Beograda i Prištine, a ne vidim da bi EK postavljao baš neki čvrst uvjet kao neku opciju koju bi Srbija morala prihvatiti. Međutim, kako se budu ti razgovori približavali kraju, vjerujem da će situacija tada već biti drugačija'', naveo je Žbogar.

Jeremić je kazao kako su bilateralni odnosi Slovenije i Srbije u usponu, naročito kada je riječ o ekonomskim pokazateljima i pored ekonomske krize kroz koje dvije zemlje i cijela regija prolazi.

''Kada je riječ o političkim odnosima, mislim da se oni baziraju prije svega na tome da dijelimo zajedničke poglede na budućnost Balkana. Slovenija je podupirala sve države s ovog prostora u njihovom europskom procesu, to će, uvjeren sam, nastaviti činiti i u budućnosti'', kazao je Jeremić.

Dodao je kako je sa slovenski kolegom razgovarao o pitanjima sukcesije te izrazio očekivanje da će tijekom ljeta doći do primopredaje nekih objekata u inozemstvu, što je Žbogar potvrdio navevši kako mu je drago da je došlo do dogovora o predaji prostora konzularnih predstavništava u Rimu, Milanu i Celovcu.

Govoreći o pospješivanju ekonomske suradnje, dvojica ministara kazali su da će se založiti da na jesen bude održan sastanak mješovitog odbora dviju vlada.

Tijekom boravka u Beogradu Žbogar je razgovarao i sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem kojem je obećao potporu Slovenije na putu Srbije u EU.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika