22.06.2011. / 19:52

Autor: Nacional.hr

Njemački uvjet Srbiji: Priznanje Kosova u zamjenu za ulazak u EU

Sam proces pristupnih pregovora mogao bi potrajati i do osam godina, koliko je trajao i pristupni proces Hrvatske

Boris TadićBoris TadićSrbija očekuje da će do kraja godine dobiti status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji i njemački zastupnici u Bundestagu slažu se s tim. No, europski put mogao bi potrajati.

Govoreći za srpski Blic, zastupnik u Bundestagu Roderik Kizevetter istaknuo je kako je najvažnije da do dobivanja datuma za početak pregovora bude uhićen haaški bjegunac Goran Hadžić.

Dodao je kako jedan od uvjeta za početak pregovora neće biti priznavanje neovisnosti Kosova, no taj će uvjet sigurno biti postavljen pred Srbiju prije primanja u članstvo. Zastupnici Bundestaga jedinstveni su u ocjeni da bez srbijanskog priznanja Kosova ta zemlja ne može biti članica europske obitelji.

Također, dodali su kako im je neprihvatljivo da Srbija odvoji sjeverni dio Kosova i pripoji sebi. Ukoliko bi se dvije zemlje, Kosovo i Srbija, dogovorile o tome, to bi onda bilo prihvatljivo za Njemačku. Naglasili su kako Europskoj uniji nije u interesu primiti u članstvo zemlju koja ima neriješena teritorijalna pitanja.

A sam proces pristupnih pregovora mogao bi potrajati i do osam godina, koliko je trajao i pristupni proces Hrvatske.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika