27.06.2011. / 10:32

Autor: Nacional.hr

Daniel Serwer upozorava: BiH bi se mogla raspasti ako se Bruxelles ne opameti

Istaknuo je kako je proteklih godina Srbija davala načelnu podršku BiH, a formalnu Republici Srpskoj, no aktualna politika na čelu sa Borisom Tadićem ne želi nezavisnost RS jer bi ga to stavilo u neugodan položaj

Daniel SerwerDaniel SerwerJedan od najvećih američkih stručnjaka za Balkan i predavač na uglednoj Školi za međunarodne studije Sveučilišta John Hopkins, Daniel Sewer u razgovoru za dnevni list Danas upozorio je na loš utjecaj Milorada Dodika na stanje u BiH te mogućnost raspada te države ukoliko svijet pristane na njegove provokacije.

"Dodik će učiniti sve da EU tijekom pregovora o integraciji direktno pregovara s Republikom Srpskom. Bruxelles bi se morao opametiti i jasno staviti do znanja da se vlada u Sarajevu uključuje u EU, ne Republika Srpska. Ako u tome ne uspije, moglo bi doći do raspada BiH, što vjerojatno ne bi bio miran proces, niti ishod kakav bi Zagreb i Beograd željeli", rekao je Sewer.

Istaknuo je kako je proteklih godina Srbija davala načelnu podršku BiH, a formalnu Republici Srpskoj, no aktualna politika na čelu sa Borisom Tadićem ne želi nezavisnost RS jer bi ga to stavilo u neugodan položaj.

Nije želio komentirati da li su Bruxelles i Washington izvršili pritisak na Tadić da realizira godinama odgađan posjet Sarajevu, ali je istaknuo kako tako nešto može zamisliti.

Dodao je kako Daytonski sporazum mora biti izmjenjen zbog njegovih diskriminatornih odredbi, ali i zbog drugih razloga poput ulaska u Europsku uniju.

Vezane vijesti

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Branku Lustigu počasno Srce Sarajeva

Istaknuti filmski umjetnik Banko Lustig dobitnik je počasne nagrade Srce Sarajeva, koju i ove godine dodjeljuje Sarajevo Film Festival (SFF),… Više

Komentari

registracija
2/1/11

prohujalo, 27.06.11. 10:48

Raspad Bih- ishod kakav ne zele Beograd i Zagreb......
kakva zapadna naivnost pa to je i cilj svih ovih 20-et godina podijela BiH....Hrvatska da ne bude banana-drzava, a Srbija da dobije ustupak za Kosovo
Kosovo specijalna prica.....dosta je EU dilera droge i kriminala da rijesi svoj problem-priznanje Kosova
jednostavno sve koji im smetaju vratit ce nazad.....samo sto nama primitivcima glume demokraciju......najzalosnije sto mi usred nacionalne netrpeljivosti nasjedamo na to.....


registracija
17/7/07

budjoni, 27.06.11. 12:35

„..moglo bi doći do raspada BiH, što vjerojatno ne bi bio miran proces, niti ishod kakav bi Zagreb i Beograd željeli“
Koja bi se to tragedija mogla desiti kad bi se BiH raspala, kao i bezbroj drugin neprirodnih saveza?

Svjetski je trend da se umjetne državne zajednice nezadovoljnih pripadnika razdružuju, kao npr. SSSR, Čehoslovačka, Yugoslavija, nadalje Srbija (odcjepljenje Kosova), pa ostaje potpuno nejasno zašto bi BiH kao umjetna i neprirodna tvorevina,unatoč očitog nezadovoljstva, pa i otvorenog neprijateljstva među entitetima, morala pod svaki cijenu opstati kao cjelina?
Zar zaista ima opravdanja ostati u zagrljaju koji guši?
Možda bi ipak bilo bolje tu nakaznu tvorevinu (BiH) kontrolirano razdružiti uz pravednu podjelu teritorija i ostalih zajedničkih resursa.
Takvom, racionalnom rješenju isprječuje se nevoljkost međunarodne zajednice, kojoj se ne dopada ideja da se na teritoriju Europe osnuje muslimanski entitet (džamahirija).
Hrvati bi morali bit zadovoljni s pravednim razmjernim dijelom, s kojim bi po želji mogla pridružiti Hrvatskoj, kao što će (nema sumnje) se Kosovo jednog dana priključiti Albaniji ili RS Srbiji.
Zar svaka ptica svojem jatu ne leti?


registracija
9/10/10

diferencijal, 27.06.11. 13:18

Podjela je jedino rješenje. Hrvati i Srbi imaju pravo na samoodređenje a i Bošnjaci trebaju dobiti svoju nacionalnu državu.


registracija
28/6/11

clickme, 28.06.11. 08:57

Ukoliko je podjela jedino rješenje, onda i Hrvatska treba da dozvoli Srbima (iz Hrvatske) pravo na samoodređenje jer i oni trebaju da dobiju svoju državu...

Ista stvar se treba primjeniti sa Bošnjacima u Sandžaku.

Molim da se ne pravi razlika.


registracija
28/6/11

Master666, 28.06.11. 10:22

@budjoni
Mozda jest trend kod drzanih zajednica, ali odakle tebi ideja da je RS drzava koja sa nekim formira zajednicu. Da ti priblizim: u domovinskom ratu srbi uzeli Vukovar i okolinu i proglase ga RS Hrvatske. I zatim lijepo traže otcjepljenje. Jel mišliš da bi to bilo fino?


registracija
17/7/07

budjoni, 01.07.11. 22:40

Master666
"odakle tebi ideja da je RS drzava"

Iz istog izvorišta iz kojeg slijedi da je "država" Kosovo.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika