28.06.2011. / 14:02

Autor: Deutsche Welle

Tadić: Pritisci izvana nemaju utjecaj na Srbiju

Predsjednik Srbije Boris Tadić održao je u Berlinu predavanje „Srbija kao sudionik regionalnog pomirenja i faktor stabilnosti na Balkanu“. Tadić je govorio o traženju održivog rješenja kosovskog pitanja i zločinima u regiji.

Boris TadićBoris TadićPredavanje je organizirala njemačka fondacija „Friedrich Ebert". Direktor fondacije dr Roland Schmidt u uvodnoj riječi istaknuo je ulogu Srbije za političku stabilnost u regiji. Schmidt se osvrnuo i na prirodu odnosa Njemačke i Srbije: „Njemačka je prijatelj Srbije. To ne kažem samo zbog milijarde eura bilateralne pomoći u posljednjih 10 godina, niti zbog toga što je Njemačka poslovni partner Srbije, već zbog osobnih odnosa naših dviju zemalja."

Tadić je na početku predavanja naglasio da pomirenje na Balkanu nikako nije apstraktan pojam, već obaveza pred budućim generacijama i osnovni preduvjet za miran suživot balkanskih naroda. Uhićenje svih osumnjičenih za ratne zločine je preduvjet pomirenja u regiji:

„Nitko nije i ne smije biti iznad pravde i svi ratni zločini moraju biti istraženi. Upravo zato očekujem da Vijeće sigurnosti UN-a odobri nezavisnu istragu o šokantnim navodima iz izvještaja parlamentarne skupštine Vijeća Europe o ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu. Srbija ne negira zločine koji su počinjeni nad kosovskim Albancima, ali postoji tendencija da se zločini počinjeni nad Srbima na očigled međunarodne zajednice negiraju."

Nakon što je uhićenjem Ratka Mladića ispunila ključan zahtjev, Srbija očekuje da njena kandidatura bude prihvaćena i da ubrzo nakon toga otvori pregovore o pridruživanju EU. Tadić je naglasio da priključenje Srbije može i mora ojačati Uniju, a nikako je oslabiti.

Traženje rješenja sa Kosovom

U diskusiji nakon predavanja, Dietmar Nietan, predsjedavajući parlamentarne radne grupe njemačkih socijaldemokrata za Jugoistočnu Europu, osvrnuo se na pristup Srbije pitanju Kosova: „Već ste govorili o tome da biste željeli da prije ulaska u EU riješite pitanje Kosova. Vaša politika posljednjih godina jasno je pokazala da se u Srbiji o problemu Kosova vrlo racionalno diskutira. Moj je dojam da birači Srbije danas tom pitanju daleko racionalnije pristupaju."

Na pitanje da li Srbija bojkotom brojnih regionalnih konferencija, na kojima Kosovo sudjeluje kao nezavisna država, ugrožava proces pomirenja za koji se deklarativno zalaže, predsjednik Tadić odgovara:

„Mi u dijalogu sa Prištinom pokušavamo pronaći rješenje, a imamo dovoljno saznanja da druga strana u dijalogu, tragajući za rješenjem, istovremeno želi ostvariti da Srbija implicitno prizna nezavisnost Kosova i Metohije. Dakle, ne radi se o političkoj igri, da li se implicitno priznaje ili ne priznaje nezavisnost Kosova, nego se ovdje radi o tome da se pronađe rješenje koje je održivo."

Mladić nije uhićen zbog pritisaka

Predsjednik Tadić je objasnio da pritisak međunarodne zajednice nije imao nikakvog efekta na odluku o uhićenju Ratka Mladića, pa tako neće biti efikasan ni u slučaju rješavanja problema Kosova:

„Nikakav pritisak nema efekta na našu politiku danas. Veoma često sam čitao u europskim medijima da je Srbija uhapsila i izručila Mladića zbog toga što su postojali pritisci da to uradi. Tu odluku sam, kao predsjednik Srbije, u skladu sa mojim nadležnostima donio, ne zbog pritisaka iz EU ili Haškog suda, već zbog nas samih. Zbog Srba, zbog Bošnjaka i zbog Hrvata. Nikakav pritisak nije imao efekta na saradnju Srbije s Haškim sudom. U kontekstu pregovora Beograda i Prištine ti pritisci nemaju efekta. Želimo pronaći rješenje. To važi i za sudjelovanje na regionalnim forumima."

Autorica: Natalija Miletić, Berlin

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 28.06.11. 14:45

Ma ne, nemaju, nikako... ccc


registracija
22/6/10

Konstantinos, 28.06.11. 15:26

Kako da ne, to su price za malu dijecu gospodine predsjednice.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika