29.06.2011. / 13:20

Autor: Nacional.hr

Dijetni napitci debljaju?

Znanstvenici su mjerili težinu i opseg struka sudionika studije koji su pili dijetne sokove i onih koji nisu. Kod grupe koje je konzumirala dijetne sokove čak za 70 posto je zabilježeno povećanje opsega struka nego kod osoba koje nisu pile dijetne sokove

IlustracijaIlustracijaNovo istraživanje je pokazalo da dijetni napitci, iako 'dijetni', i nisu baš najbolji izbor ako želite smršaviti ili zadržati vitku liniju, prenosi Telegraph.

Napitci na kojima piše da su dijetni, niskokokalorični, bez šećera ili light, sadrže umjetne zaslađivače, poput aspartama, koji zamjenjuju šećer i fruktozu. U studiji koju su proveli znanstvenici sa Medicinske škole Teksaškog Sveučilišta, više od 10 godina je praćeno preko 400 sudionika i otkriveno je da su neki od njih tijekom godina bili sve deblji, što su više dijetnih napitaka konzumirali. Znanstvenici su mjerili težinu i opseg struka sudionika studije koji su pili dijetne sokove i onih koji nisu. Kod grupe koje je konzumirala dijetne sokove čak za 70 posto je zabilježeno povećanje opsega struka nego kod osoba koje nisu pile dijetne sokove.

No nedostatak ove studije je to što nije istraženo kakav stil života su imali sudionici, jer je moguće da oni koji konzumiraju velike količine dijetnih napitaka imaju nezdravu i lošiju prehranu od onih sudionika koji dijetne napitke izbjegavaju.

Vezane vijesti

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

60 posto odraslih i 19 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje u suradnji s Udrugom za prevenciju prekomjerne težine obilježilo je Europski dan debljine okruglim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika