04.07.2011. / 09:04

Autor: Deutsche Welle

Njemačka želi zabraniti Facebook-partyje!

Nakon brojnih slučajeva kaotičnih zabava organiziranih preko socijalne mreže, ministri unutarnjih poslova nekoliko njemačkih saveznih pokrajina zatražili su i legaliziranje mogućnosti zabrane održavanja takvih skupova.

IlustracijaIlustracijaRigorozna borba protiv Facebook-partyja. To je ono što traže šefovi policije saveznih pokrajina. "Ukoliko su ugroženi javna sigurnost i red, onda se već unaprijed mora zabraniti Facebook-zabave", tvrdi ministar unutarnjih poslova Donje Saske Uwe Schünemann za list "Welt am Sonntag" (WamS). I dodaje: "Ako se takvi skupovi već održavaju, onda ih se mora i zaustaviti".

Slično priča i njegov kolega iz Sjeverne Rajne i Vestfalije, Ralf Jäger. "Ukoliko uoči održavanja nekog Facebook-partyja postoje konkretne naznake opasnosti za sudionike ili treće osobe, onda komunalne vlasti moraju imati ovlasti takvu zabavu i zabraniti", kazao je ministar također za WamS. Ralf Jäger dodaje da svojoj djeci preporuča da ne posjećuju "druženja" s anonimnih masovnih pozivnica. "Nikad se ne zna tko će doći", kaže oprezni ministar i otac.

Reakcija službenih osoba je ponukana nekolicinom nemilih scena na nedavnim zabavama organiziranima preko Facebooka u Njemačkoj. Početkom lipnja jedna je djevojka iz Hamburga na socijalnoj mreži (navodno greškom) objavila pozivnicu na proslavu svog 16. rođendana. Pozivnica je bila upućena praktično svim korisnicima Facebooka, a ne samo njezinim "prijateljima". Na party je došlo 1.600 nepozvanih gostiju. Ulicu u kojoj živi djevojska osiguravalo je 100 policajaca. Jedanest je osoba privedeno, a načinjena je i materijalna šteta.

Sredinom lipnja je njemačka policija "razbila" više Facebook-partyja na otvorenom u Njemačkoj. Nakon te akcije, u gradu Wuppertalu se spontano okupilo 800 osoba. Tijekom "zabave" registrirana je i poveća količina nasilja. 16 osoba je završilo u bolnici. 41 u pritvoru.

"Dosljedna" primjena važećih zakona

Ministar Schünemann za "Welt am Sonntag" kaže da savezne pokrajine moraju "dosljedno" primijenjivati važeće zakone, ali i poboljšati prosvjetiteljski rad s mladima u školama i njihovim roditeljima. Čak tvrdi da je potrebno uvođenje svojevrsne "dozvole" za korištenje interneta - po uzoru na vozačku. "Mladi često uopće ni ne znaju što rade", smatra ministar. Ceh plaćaju roditelji. Komunalne vlasti najavile su da će račun za čišćenje smeća s ulica na kojima su se okupljali Facebook-članovi poslati roditeljima onih osoba koje su i pozvale na party. Računi su visoki i po nekoliko tisuća eura.

Bavarski šef policije Joachim Herrmann upozorio je da čak i bezopasna pozivnica na rođendan vrlo brzo može postati "veliki sigurnosni problem" - s nesagledivim posljedicama. Za ljude koji pozivaju na party mogu nastati i "astronomski troškovi", jer je cilj takvih "party-gostiju" vrlo često samo nered i uništavanje, dodaje Bavarac. U slučaju da se pokrene i istražni postupak zbog neke krivične radnje, uzročnik "problema" u Njemačkoj mora platiti i troškove policijskog rada.

No, to se dogodi samo u vrlo rijetkim slučajevima. Većinom se troškove pokriva iz proračuna savezne pokrajine, odnosno iz džepa poreznih obveznika.

Uzgred: nova "masovna" Facebook-zabava u Wuppertalu, najavljena za petak navečer (1.7.) praktično nije ni održana. Nakon zabrane okupljanja, u jednom kvartu u predgrađu Wuppertala se okupilo osmero ljudi - i 100 policajaca.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika