04.07.2011. / 13:06

Autor: Hina

Ministarstvo: Obustava nastave od strane čelnika fakulteta je protuzakonita

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa upozorilo je danas na nezakonitost i protuustavnost eventualne odluke o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine od strane čelnika visokih učilišta jer bi se njome kršilo ustavno pravo na rad onima koji ne namjeravaju štrajkati.

Radovan FuchsRadovan FuchsMinistarstvo znanosti, obrazovanja i športa upozorilo je danas na nezakonitost i protuustavnost eventualne odluke o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine od strane čelnika visokih učilišta jer bi se njome kršilo ustavno pravo na rad onima koji ne namjeravaju štrajkati.

Vezano uz Zaključak Medicinskog fakulteta, izjavu Filozofskog fakulteta te priopćenje za javnost Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a kojima se donose odluke o obustavi studijskih procesa, odgodi početka nastave ili prijedlogu Senatu Sveučilišta u Zagrebu o donošenju odluke o odgodi početka nove akademske godine, Ministarstvo u priopćenju podsjeća čelništva navedenih fakulteta na prava njihovih zaposlenika i studenata.

Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta 29. lipnja predložilo je Senatu Sveučilišta u Zagrebu da u ime svih sastavnica zatraži obustavu izvođenja nastave na Sveučilištu, budu li usvojena tri zakona o visokoškolskom obrazovanju koje je vlada uputila u saborsku proceduru. Pravni fakultet istoga je dana najavio da nastava na tom fakultetu iduće akademske godine, 2011./2012., neće ni početi, ne povuče li vlada prijedloge triju zakona iz saborske procedure, dok je Vijeće Filozofskoga fakulteta u Zagrebu objavilo da od srijede, 6. srpnja obustavlja sve studijske procese sve dok se iz saborske procedure ne povuku prijedlozi triju zakona.

Ministarstvo naglašava kako nipošto ne želi osporiti bilo čije pravo na izražavanje nezadovoljstva bilo čime, dokle god je to u skladu sa zakonom. Međutim, istovremeno, smatra potrebnim ukazati na činjenicu da svaku eventualnu odluku o obustavi nastavnog procesa ili nezapočinjanju nove akademske godine od strane čelnika visokih učilišta smatra ne samo protuzakonitom, već i protuustavnom, jer se njome sve zaposlenike prisiljava na štrajk, čime se krši njihovo Ustavom i zakonima zagarantirano pravo na rad.

U tom smislu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa traži od čelnika navedenih triju fakulteta da poštuju Ustavom i zakonom zajamčena prava svih svojih zaposlenika, a same zaposlenike navedenih fakulteta poziva da svako kršenje njihovih prava u smislu onemogućavanja rada, osobito ako bi to dolazilo od strane njihovih nadređenih (dekana, prodekana, voditelja odsjeka i sl.), jave Ministarstvu putem adrese ured@mzos.hr. Ministarstvo pri tome jamči potpunu zaštitu u skladu s Ustavom i zakonima. Također, ako dođe do protuustavnog i protuzakonitog djelovanja od stane uprava spomenutih fakulteta, Ministarstvo će svim zaposlenicima koji žele raditi pomoći kako bi im se osiguralo njihovo pravo na rad, pa makar to značilo održavanje ispita i konzultacije na drugim lokacijama, navodi se u priopćenju.

Vezane vijesti

Štrajk u Ini

Štrajk u Ini

U Ini nikad nije dosadno. Jedan je od predmeta na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, Bruxelles zamjera Vladi što želi staviti ministre u Nadzorni… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 04.07.11. 16:35

Kada se hadezejci pozivaju na "ustavno pravo na rad"...ne znam da li treba plakati ili se smijati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika