04.07.2011. / 14:30

Autor: Nacional.hr

Vozači oprez - Jedna čaša piva povećava rizik od prometne nesreće

Studija koju su proveli demografi Kalifornijskog Sveučilišta u San Diegu, sugerira da je veća vjerojatnost da će prometnu nesreću napraviti vozači koji popiju samo jednu čašu alkohola prije vožnje automobila, nego oni trijezni, a i nesreće koje prouzroče vozači koji su konzumirali alkohol su teže od onih koje naprave vozači koji nisu konzumirali alkohol

IlustracijaIlustracijaIako je zakonski dopušteno popiti nekoliko čašica alkohola prije sjedanja za volan, studija objavljenja u časopisu Addiction sugerira da je i mala količina alkohola povezana sa povećanim rizikom od prometnih nesreća i smrti, prenosi Time.

Studija koju su proveli demografi Kalifornijskog Sveučilišta u San Diegu, sugerira da je veća vjerojatnost da će prometnu nesreću napraviti vozači koji popiju samo jednu čašu alkohola prije vožnje automobila, nego oni trijezni, a i nesreće koje prouzroče vozači koji su konzumirali alkohol su teže od onih koje naprave vozači koji nisu konzumirali alkohol. Otkriveno je da je su vozači sa samo 0,1 promila alkohola u krvi, što odgovara čaši light piva, napravili čak za 37 posto opasniju prometnu nesreću od onih koji nisu konzumirali alkohol. Ono što ovome doprinosi je i to što će vozači nakon konzumacije alkohola voziti brže, rizičnije i neće imati zaštitni pojas.

Otkriveno je i da se više prometnih nesreća događa vikendima, ljeti i tijekom noći dok su vozači umorni. Autori studije se nadaju da će ovo istraživanje utjecati na to da se smanji granica dozvoljene količine alkohola u krvi kod vozača.

Vezane vijesti

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Obiteljski automobil sa sportskom dušom

Dio čitatelja sigurno se sjeća putovanja na more po ljetnim vrućinama u već kultnim Renault „četvorkama“. Klima uređaja nije bilo, a u auto se jedva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika