09.07.2011. / 17:57

Autor: Hina

SAD: Poraz Al Kaide "na dohvat"

"Mi smo na dohvat da strateški porazimo Al Kaidu i nadam se da ćemo se moći usredotočiti na to, naravno radeći i s mojom prethodnom agencijom", rekao je Panetta koji je vodio CIA-u do kraja lipnja

Leon Panetta (arhiva)Leon Panetta (arhiva)Novi ministar obrane SAD-a Leon Panetta doputovao je u subotu u Afganistan i izjavio da vjeruje da je strateški poraz Al Kaide na dohvat ako će Sjedinjene Države moći ubiti ili zarobiti do 20 preostalih vođe jezgre al Kaide i njenih podružnica.

Panetta je na svom prvom putovanju, otkako je 1. srpnja preuzeo čelno mjesto Pentagona, novinarima prije dolaska u Kabul rekao da je sada vrijeme, nakon ubojstva Osame bin Ladena u svibnju, da se intenziviraju napori u progonu čelništva al Kaide.

"Mi smo na dohvat da strateški porazimo Al Kaidu i nadam se da ćemo se moći usredotočiti na to, naravno radeći i s mojom prethodnom agencijom", rekao je Panetta koji je vodio CIA-u do kraja lipnja.

"Sada je trenutak nakon onoga što se dogodilo s bin Ladenom, da se izvrši maksimalni pritisak na njih. Zato što vjeruje da ako nastavimo s ovim naporom doista možemo onesposobiti Al Kaidu kao prijetnju Sjeidnjenim Državama".

Panetta nije želio otkriti sva imena čelnika al Kaide koje SAD traži ali je izdvojio dvojicu, Anvara al-Avlakija, američkog imama koji je postao viši čelnik Al Kaidine podružnice u Jemenu, i Ajmana al-Zavahrija, koji je zamijenio bin Ladena na čelu al Kaide.

Panetta je rekao da vjeruje da Zavahri živi u plemenskim područjima Pakistana te da je "on jedan od onih za koje bi voljeli vidjeti da ih Pakistanci uzmu za cilj".

"Rekao bih da ima oko 10 do 20 ključnih vođa između Pakistana, Somalije, islamskom Magrebu u sjevernoj Africi. Ako ih budemo u stanju progoniti, mislim da doista možemo strateški poraziti Al Kaidu", rekao je.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

registracija
20/8/10

McCoy, 10.07.11. 06:33

"Poraz Al Kaide "na dohvat""
A onda valja smisliti novog globalnog neprijatelja. Severna Koreja, Vietkong, Iran, sandinisti, Aidid, Srbija, Sadam, Al Kaida, Gadafi,... samo su neki nazivi u beskrajnom nizu neprijatelja američkih interesa u svetu.
Stoka.


registracija
3/6/11

skaraica, 10.07.11. 07:19

Ma nego.Gotovi su.Koji kreten.


registracija
9/11/09

superhik, 14.07.11. 02:20

Mogli bi bankrotirati prije nego dohvate kraj grupice polupismenih vjerskih fanatika koji su ih do sada kostali tisucu milijardi zelembaca. A tek su na dohvatu ...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika