10.07.2011. / 14:27

Autor: Hina , Nacional.hr

ICMP: U Srebrenici ubijeno oko 8100 osoba

Otkako je ICMP 2001. godine počeo koristiti metodu usporedbe DNK profila time je omogućena identifikacija više 16.200 nestalih osoba na cijelom području zapadnog Balkana, od čega se nešto više od trinaest i pol tisuća osnosi na nestale u BiH

ArhivaArhivaMeđunarodno povjerenstvo za nestale osobe (ICMP) sa sjedištem u Sarajevu objavilo je u nedjelju da se na temelju pouzdanih podataka može ocijeniti da je u Srebrenici u srpnju 1995. godine nestalo oko 8100 Bošnjaka pošto su tu enklavu zauzele snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića.

"Na temelju broja krvnih uzoraka koje su obitelji dale ICMP-u prigodom prijavljivanja svojih nestalih, kao i ukupnog stupnja podudarnih DNK profila, ICMP može poduprti ocjenu da je nakon pada Srebrenice u srpnju 1995. godine nestalo oko 8100 osoba", stoji u priopćenju ove međunarodne organizacije, objavljenom uoči obilježavanja šesnaeste godišnjice genocida u Srebrenici.

ICMP već godinama pomaže vlastima država s područja bivše Jugoslavije u procesu potrage za nestalima tijekom ratova vođenih od 1991. do 1995. godine, kao i na Kosovu 1999. godine.

Stručnjaci ICMP-a pritom se koriste najsuvremenijim metodama analize uzoraka DNK pronađenih u masovnim grobnicama, odnosno njihovom usporedbom s DNK profilima dobivenim iz krvi živih srodnika.

Na taj je način ICMP do sada utvrdio identitet 6598 osoba koje su od pada Srebrenice smatrane nestalima. Sudski patolozi i službeno su zatvorili 5564 slučaja nestalih osoba. "Tijela oko tisuću i pol osoba tek treba pronaći", ističu iz ICMP-a.

Obitelji iz cijele BiH još uvijek tragaju za posmrtnim ostacima oko deset tisuća svojih srodnika koji se i još vode kao nestali.

Otkako je ICMP 2001. godine počeo koristiti metodu usporedbe DNK profila time je omogućena identifikacija više 16.200 nestalih osoba na cijelom području zapadnog Balkana, od čega se nešto više od trinaest i pol tisuća osnosi na nestale u BiH.

Vezane vijesti

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Nikolić pravda svoje izjave o Vukovaru i Srebrenici

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u petak za agenciju Tanjug da je njegova izjava o Vukovaru, koja je u Hrvatskoj izazvala brojne… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 10.07.11. 16:05

proslo je vec podosta godina, ali se svaki put zgrozim kad se spomene Srebrenica. Da mi je netko krajem 80-ih samo najavio ovakva zlodjela u bivsoj nam drzavi, ja bi mu rekao da nije normalan. Ni u snu nisam mogao zamislit da je takvo nesto moguce. Bio sam u krivu 8100 puta, pa i vise.
Nikad se ne ponovilo ono sto se dogodilo, ne samo u Srebrenici, nego i Vukovar, ili crne noci u Sisku (kako ih naziva crni Djani). Jedan od preduvijeta za to je da se svi zlocini procesuiraju.


registracija
7/1/11

djani, 10.07.11. 16:52

Jaoooooooo Srebrenico što doživjeh ti...........
Što doživjeh od KOMŠIJA -spavača koljača ubojica?
Što doživjesmo svi od komšija-spavača-ubojica koljača
Čak su nas i snimali dok su ubijali-gore nego u 2 svj.ratu...
Nije prošlo podosta godina kako kaže onaj smrad gore povrh mene što bi to htio zaboraviti što prije.
Tek počinju RANE BOLJETI.
Ali prisjesti će im bar idućih 100 godina što zlo činiše.
Nitko ih neće za komšije,jel to dosta?
Nije,ali tako im je i tako će biti izolovani što zbog Bosne ,što zbog Hrvatske naše ponosne i Nezavisne.
ovaj gore bi to izjednačio sa Siskom ,ma nemoj,za svakog smrdina po tisuću Hrvata i Muslimana u rakama ,prisjeda vam sve ali još će još više ,prvi udarac je Oluja,pa Kosovo,a sad tek što slijedi kad NDH uđe u


registracija
7/1/11

djani, 10.07.11. 16:58

Kad Naša Hrvatska uđe u EU ,tak tada će se vidjeti kazna njihova za njihova ZLA što učiniše instruirani od SANU-a i PROKLETE IM SPC-e (onih bradatih sotona) i KOS-a što dozvoliše snajperima ubijanje DJECE ,beba po Sarajevu pune 3 godine prokleti bili,platit će za ime što nazvaše smrdsko sarajevo posebno ,što Bosanski Novi preimenovaše fašisti u Novi grad biće kazna,bit će ,glad,bijeda ,migriranja po svijetu krepavat će stoka po posebnom programu,neće im biti povijeno stradanje nego nešto najgore što čovjek može smisliti,a smislio je za njih jer pomalo im se to i dešava,imaju 1,5 milijuna nezaposlenih,a koliko iseljenih po svijetu,mješaju se nestaju zlotvori plus hapšena koja će slijediti po smrdiji a počela su.


registracija
7/1/11

djani, 10.07.11. 17:03

Smrdija je sebi ucrtala put uništenja što nijedna na svietu zemlja nije učinila sebi ni svom narodu,pa čak ni oni razni diktatori.
Koje zlo u Bosni su napravili ,ni Hitler nije to radio uzevši u obzir vrijeme kad se Hitler dogodio kad SANU spc JNA MILOŠEVIĆ, i to u doba kad je najviše PISMENIH u svietu tada su koljači podivljali pod izgovorom svojih žrtava prije 70 godina.
Posiljeni ,krvavih očiju samo su sebi utabali put ka provaliji,nema smrdije više kakvu su imali ,a još manje kakvu su zamišljali da će imati .


registracija
7/1/11

djani, 10.07.11. 17:28

Srebrenico tužna ,ti danas ukopavaš 613 poubijanih nevinih Muslimana,a srbi i šugoslaveni pravdoljupci bi pravdu istjerivali,kako?
da sve zaborave i NE PROCESUIRAJU osim da se procesuira u RH i Bosni žrtve jer među žrtvama su najbitniji zloočini što žrtve učiniše.
Jer par stotina ubijenih srba koji su dokazano bili Slobodanovi vojnici u civilu po RH i po Bosni su bitniji nego 200 tisuća poklanih i poubijanih Muslimana I Hrvata koji su htjeli svoju Državu.
Dignuti su žrtve srpski civili na razinu Židovskog stradanja pa se žrtve broje poimence,ma nemojte,a opkoljeni gradovi ,glad snajperi,zatvorena voda za piće prema većinskom narodima po Bosni i Hrvatskoj?
I zaista mi izgleda da srbi tako i rade,svaku žrtvu poimence dižu u nebo još jednom,a sve da NAMA kao savjest proradi,pa tko je više vidio na HTV-u zločina što su Hrvati napravili ili zločine srba?
tko to smije srbe dirati ,ha?
zaštićena vrsta?
o njihovim zločinima PISALA JE TV NOVA ,A GDJE JE EMISIJA.?

ZABRANJENA JE.
Ja mislim da nema mira dok ti krvoloci ne dobiju kaznu i ovu kaznu ovozemaljsku.

Zamislite,ZABRANJENA EMISIJA O KLANJU hRVATA U rh JEL TO MOGUĆE


registracija
7/1/11

djani, 10.07.11. 17:31

JEL SE SJEĆAMO TE ZABRANE i tko ju je vodio onaj ošišane glave ,imao sve dokaze protiv srba i nikom ništa,rade krvoloci srpski po RH u MUP-u zamislite po Vukovaru,a da Bosnu ne spominjem,tamo svaki dan susrećete svoje krvnike,heeej krvnike


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika