Objavljeno u Nacionalu br. 817, 2011-07-12

Autor: Marko Biočina

Teška financijska situacija

Poliklinika Medikol na respiratorima - Prihodi padaju, gradilište stoji, banke sve nervoznije

Cijena je s prijašnjih 9200 kuna smanjena na 7990 kuna, čime su prihodi kompanije izravno smanjeni za 7,3 milijuna kuna

Iako je tijekom protekle tri godine od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje naplatila više od 240 milijuna kuna, Medikol Grupa - jedna od najvećih domaćih privatnih zdravstvenih ustanova - nalazi se u teškoj financijskoj situaciji. Kako doznaje Nacional, od izbijanja velike javne afere vezane za poslovne odnose te tvrtke s HZZO-om u ožujku ove godine, poslovni prihodi tvrtke znatno su se smanjili, a pretpostavlja se da je razlog tome stroži odnos državnih isntitucija prema Medikolu, vjerojatno nastao kao posljedica pritiska javnosti. Tako je prvo početkom travnja Upravno vijeće HZZO-a donijelo odluku o smanjenu cijene pretrage PET /CT uređajem, na koje Medikol faktički ima monopol i koji generiraju dominantni dio njegovih prihoda.

Cijena je s prijašnjih 9200 kuna smanjena na 7990 kuna, čime su prihodi kompanije izravno smanjeni za 7,3 milijuna kuna. Također, 8. veljače Medikolu je odbijen zahtjev za prenamjenu dijela ugovorenih sredstava, odnosno za izdvajanje novčanih sredstava predviđenih za radiologiju u postupke CT koronarografije. Pridodaju li se tome i nepotvrđene informacije o tome kako se broj naručenih pretraga od strane HZZO-a smanjio, može se pretpostaviti da su se ukupni prihodi Medikola samo po toj osnovi umanjilii za više od 10 milijuna kuna. Neuspješnim se navodno pokazao i drugi veliki posao tvrtke, Ruđer Medikol Ciklotron, tvrtka specijalizirana za proizvodnju radiofarmaceutika - potrebnih za rad PET /CT uređaja. Medikol je u taj posao uložio sedam milijuna eura, vjerujući da može postati regionalni centar za proizvodnju radiofarmaceutika, ali navodno dosad nije uspio cjenovno konkurirati konkurenciji iz uvoza. Posljedica toga je da je Poliklinika Medikol danas jedini naručitelj proizvoda tvrtke Ruđer Medikol Ciklotron, tako da je isplativost cijele investicije iznimno upitna.

Kako je opisani pad prihoda Medikol zadesio u trenutku kad je tvrtka bila usred golemog investicijskog ciklusa - građenja ogromne privatne bolnice u Zagrebu - teret otplate nagomilanih kredita danas je sve veće opterećenje. Bez detaljnog uvida u stanje financija Medikola teško je predvidjeti kakav bi mogao biti epilog slučaja, no u zagrebačkim financijskim krugovima sve češće se spekulira da bi u slučaju da Medikol ne bude u stanju sam financirati svoje obveze, cijeli projekt mogle preuzeti domaće banke koje su ga kreditirale i dovršiti ga u suradnji s nekim od postojećih privatnih zdravstvenih osiguravateljnih kuća.

Vezane vijesti

Unosan biznis: Medikol lani od HBOR-a dobio šest milijuna eura kredita

Unosan biznis: Medikol lani od HBOR-a dobio šest milijuna eura kredita

Da je privatna medicina vrlo isplativ biznis, pokazuju i egzaktni podaci: Nacional je došao u posjed dokumenata koji pokazuju kako je 2010. godine… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 12.07.11. 18:59

Sve treba uništiti. Trebaju nam samo nogometni stadioni i "Žuja".


registracija
7/1/11

djani, 13.07.11. 06:39

Lako je sa tuđim novcima raditi,a kad su u pitanju oteti novci ,a tu ima i mojih,ja bih mu obitelj i djecu i njega sve iselio za vjeke iz RH ,banda lopovska,sad kada se po medijima počelo o njima pisati, i pod povećalom su ,sada nema love,ha?


registracija
7/4/11

ivanovac, 13.07.11. 08:37

Vlasnik Medikola Rajković zahvaljujuć spregi sa HDZ-om i ministrom Milinovićem osigurao si je posao i monopol, te šakom i kapom izvlačio novac iz HZZO-a.
Svojim bahatim primitivizmom bivši taksist Rajković utvrdio je najvišu cijenu pregleda i postao "ugledni gospodarstvenik" zahvaljujući monopolu, te se slikao sa Kosoricom.Također na mutan i sebi svojstveno bahati način (posao za USKOK i DORH) kupio je objekte i zemljište Domaće tvornice rublja u Mandlovoj ulici, bahato rušio postojeće objekte kako bi sagradio megalomansku privatnu bolnicu.Sad, kad se našao pod povećalom javnosti "krepala je krava" i nestalo je novca, a "ugledni gospodarstvenik" bi se sa ostalom lopovskom bandom iz HDZ-a mogao naći u Remetincu.
Da vidimo što će reči USKOK i DORH.


registracija
19/1/11

sandoval, 13.07.11. 09:32

Neka propadnu, to im je i suđeno.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika