13.07.2011. / 08:17

Autor: Hina

Osuda Dodikovih 'opasnih islamofobnih izjava': 'Predsjednik RS-a nastavlja genocidnu tradiciju'

Dodik je u intervju austrijskom Standardu, čije su dijelove prenijele i banjolučke Nezavisne novine, ustvrdio da Srbi ne vjeruju dobrim namjerama muslimana

Uprava Islamske zajednice BiH zatražila je u utorak reakciju međunarodne zajednice te osudila izjave predsjednika srpskog entiteta u BiH Milorada Dodika, koji je ustvrdio da ne vjeruje muslimanima zbog povijesnog iskustva, istaknuvši kako se radi o opasnim islamofobnim izjavama kakve su u posljednjem ratu rezultirale genocidom nad Bošnjacima u BiH.

"Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, koja ima obavezu štititi prava i interese svojih vjernika muslimana, izjavu Milorada Dodika smatra šovinističkom, antiislamskom i islamofobnom, kojom se s najviše razine institucija moći i sustava vlasti potiče mržnja prema jednoj vjerskoj skupini“, navodi se u priopćenju Islamske zajednice u BiH.

Dodik je u intervju austrijskom Standardu, čije su dijelove prenijele i banjolučke Nezavisne novine, ustvrdio da Srbi ne vjeruju dobrim namjerama muslimana.

"Imamo potpuno negativno iskustvo", rekao je Dodik, što je Islamska zajednica ocijenila izjavom koja je na tragu uvjerenja haške osuđenice i bivše predsjednice Republike Srpske Biljane Plavšić da su "muslimani genetski kvaran materijal".

"Dok je u cijelom civiliziranom svijetu 11. srpnja odavana počast žrtvama genocida u Srebrenici i slane poruke osude genocida, i dok se čuo krik 'nikada više', Milorad Dodik upravo to vrijeme i sjećanje na taj stravični zločin koristi za poticanje nove mržnje, nove pokolje i genocide, nastavljajući genocidnu tradiciju svojih prethodnika na čelu RS koji su osuđeni ili im se još sudi u Haškom tribunalu“, dodaje se u priopćenju.

Islamska zajednica u BiH zatražila je povlačenje izjave i ispriku Milorada Dodika svim muslimanima u svijetu navodeći da će u suprotnom Islamska zajednica zatražiti od međunarodnih vladinih i nevladinih institucija i organizacija očitovanje o tim prijetećim porukama.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 13.07.11. 09:47

A tko su to "muslimani"?

Valjda Dodik misli na Bošnjake?

Jer ako su oni muslimani, onda niti Dodik nije Srbin, već pravoslavac?!!

Ali tu dolazimo do problema, što ako je netko ateist?

Onda ga po Dodikovom fazonu ne možeš nikako nazvati niti svrstati!

I da, još nešto, vrlo važno: Iz povijesnog iskustva mog djeda, oca i mene(iz ovog rata) nikako NE VJERUJEM pravoslavnima( valjda Srbima)!!!


registracija
11/1/10

fluid, 13.07.11. 13:03

Rampa@ Zakomplicirao si sve tako da se mnogi nemogu snaći.Ali to je dobro.Samo što nije i učinkovito.Iz neznaja i zabluđenosti ljudi (i žena)koji žive na ovim prostorima.Bosanci tvrde da su "bosanske nacije"?Za muslimane kažu da su Turci?Za pravoslavce da im je kriva vjeroispovjest?Katolici su (u Hrvatskoj)jedina ispravna orjentacija?I td.Svi spominju najmanje bitno a to je vjeroispovjest.Čovjeka(bez vjerske pripadnosti)ne spominje nitko!?I to je sva zabluda ovih prostora koja je odraz primitivizma dok kozmopolitizam ne stanuje ovdje.Sve ove grupacije Bog pojedinačno voli a one druge mrzi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika