14.07.2011. / 19:32

Autor: Hina

Inzko: Vlada u Srednjobosanskoj županiji je nelegalna

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da vlada srednjobosanske županije, koju su utemeljile stranke okupljene oko SDP-a, nije legalna te je u dopisu upućenom u četvrtak zatražio od tamošnjih vlasti da vlada u starom sazivu nastavi raditi dok ustavni sud Federacije BiH ne utvrdi jesu li utemeljeni prigovori hrvatske strane o ugroženom vitalnom nacionalnom pitanju.

Valentin InzkoValentin InzkoVisoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenio je da vlada srednjobosanske županije, koju su utemeljile stranke okupljene oko SDP-a, nije legalna te je u dopisu upućenom u četvrtak zatražio od tamošnjih vlasti da vlada u starom sazivu nastavi raditi dok ustavni sud Federacije BiH ne utvrdi jesu li utemeljeni prigovori hrvatske strane o ugroženom vitalnom nacionalnom pitanju.

"Najoštrije vas pozivam da poduzmete neophodne mjere kako bi osigurali da vaša županija poštuje ustavne obveze. Posebno zahtijevam od vas da omogućite vladi u odlasku da nastavi obavljati svoje dužnosti u skladu sa zakonom, sve dok ustavni sud FBiH ne donese svoju odluku", navodi se u dopisu kojega u četvrtak je austrijski diplomat uputio čelnicima skupštine Središnje Bosne kao i tamošnjim strankama.

Dodaje se da se nova vlada nije mogla izabrati ukoliko je hrvatski klub uložio prigovor.

'Jasno je da se odluka o imenovanju članova vlade Srednjobosanske županije ne može smatrati usvojenom, niti je mogla stupiti na snagu dok ustavni sud FBiH ne donese odgovarajuću odluku o ovome pitanju", istaknuo je Inzko.

Zatražio je od vlasti u Srednjobosanskoj županiji da postignu kompromis o vlasti te da izaberu hrvatskog člana predsjedništva županijske skupštine.

HDZ BiH Središnje Bosne izrazio je zadovoljstvo odlukom visokog predstavnika. Za petak najavljeni prosvjedi ispred zgrade ureda visokog predstavnika u Sarajevu zbog uspostave priijeporne vlade najvjerojatnije će biti odgoođeni, poručila je ta stranka koja će zajedno s HDZ-om 1990. održati zajedničku sjednicu županijskih odbora o daljim potezima.

Hrvatske političke stranke uputile su više prigovora zbog vitalnih nacionalnih interesa u povodu izbora vlade Središnje Bosne, tvrdeći da nije poštovana volja toga naroda prigodom izbora izvršne vlasti. Za dva HDZ-a u Središnjoj Bosni glasovao je najveći broj Hrvata, no isključeni su iz uspostave nove vlade koju su ustrojili SDP BiH, Stranke damokratske akcije (SDA), Narodna Stranka Radom za boljitak te HSP BiH koji uopće u tamošnjoj skupštini nema zastupnika.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika