14.07.2011. / 19:39

Autor: Hina

BiH: Odbačena kandidatura Kukića za premijera

Zastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine odbacio je u četvrtak prijedlog predsjedništva BiH da mandatar za sastav Vijeća ministara BiH bude sveučilišni profesor iz Mostara Slavo Kukić, čime je postupak izbora nove bosanskohercegovačke vlade na koju se čeka već devet mjeseci vraćen na početak.

Slavo KukićSlavo KukićZastupnički dom parlamenta Bosne i Hercegovine odbacio je u četvrtak prijedlog predsjedništva BiH da mandatar za sastav Vijeća ministara BiH bude sveučilišni profesor iz Mostara Slavo Kukić, čime je postupak izbora nove bosanskohercegovačke vlade na koju se čeka već devet mjeseci vraćen na početak.

U drugom krugu glasovanja o Kukićevoj kandidaturi on kao ni u prvom krugu provedenom u lipnju nije dobio potporu zastupnika iz Republike Srpske, što je zbog sustava entitetskog glasovanja bilo dovoljno da nominacija bude konačno odbačena iako je za njega glasovala većina zastupnika.

Rezultat je to činjenica da oko Kukićeve kandidature od početka nije bilo suglasnosti među ključnim političkim strankama.

Njega je predložio blok stranaka okupljenih oko Socijaldemokratske partije (SDP), Stranke demokratske akcije (SDP) i Hrvatske stranke prava (HSP), dok su HDZ BiH i HDZ 1990. predložile Borjanu Krišto koju su bile spremne poduprijeti i stranke iz RS-a.

Neovisnu kandituru istaknuo je pak Mladen Ivanković-Lijanović iz Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

Prema proceduri, predsjedništvo BiH u roku od osam dana moralo se odlučiti za novog kandidata za premijersku poziciju, no neizvjesno je hoće li tako i biti s obzirom da najutjecajnije političke stranke nisu potaknule nikakve razgovore na kojima bi se postigao dogovor o uspostavi vladajuće većine.

Mediji i analitičari u BiH nagađaju kako bi cijeli postupak izbora novog kandidata za mandatara mogao biti odgođen do rujna.

Vezane vijesti

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer David Cameron zaboravio je svoju stariju kćer od osam godina u pubu gdje je ručao s obitelji, priznao je Downing Street u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika