17.07.2011. / 13:04

Autor: Hina

Šljivančanin: Ne bih išao u rat da sam znao da će se Hrvatska osamostaliti

Veselin Šljivančanin, bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA, osuđen u Haagu na deset godina zatvora za zločin na Ovčari te nedavno oslobođen nakon dvije trećine odslužene kazne, izjavio je za "Politiku" od nedjelje kako on, da je i malo slutio da će Hrvatska postati neovisna država, nikada ne bi išao ratovati.

Veselin ŠljivančaninVeselin ŠljivančaninVeselin Šljivančanin, bivši načelnik za sigurnost gardijske brigade JNA, osuđen u Haagu na deset godina zatvora za zločin na Ovčari te nedavno oslobođen nakon dvije trećine odslužene kazne, izjavio je za "Politiku" od nedjelje kako on, da je i malo slutio da će Hrvatska postati neovisna država, nikada ne bi išao ratovati.

"Da sam imao i malo sumnje da će biti formirana neovisna država Hrvatska nikada ne bih otišao ratovati. Što se mog ukupnog ponašanja kao pripadnika JNA tiče, tvrdim da sam isključivo radio po zakonu i po propisima koji su tada važili", kazao je Šljivančanin u razgovoru za taj beogradski dnevnik.

Istaknuo je kako je svakodnevno za vrijeme sukoba u Vukovaru i njegovoj okolici inzistirao da se sastane s bivšim časnicima koji su, kako je rekao, dezertirali iz JNA i prešli u hrvatske paravojne formacije, kako bi razgovarao s njima i uvjerio ih da se ne puca i da se sve riješi mirnim putem.

"Za Ovčaru sam saznao iz medija. Nikada mi na pamet ne bi palo da će neko odvesti zarobljene vojnike paravojnih formacija i streljati ih. To je najveće zlo koje netko može počiniti", dodao je.

Veselin Šljivančanin, osuđen pred Haaškim sudom na 10 godina zatvora za zločin na Ovčari, pušten je na slobodu na temelju odluke od 5. srpnja, nakon izdržane dvije trećine kazne. Pravomoćnom presudom Šljivančanin je bio kažnjen na kaznu od 17 godina zatvora, ali je Žalbeno vijeće 2010. kaznu smanjilo na 10 godina, prihvaćajući argument Šljivančaninove obrane da nije znao za povlačenje vojnih policajaca s Ovčare pa prema tome nije kriv za ubojstvo 194 hrvatska ratna zarobljenika u studenom 1991, ali je kriv za mučenje zarobljenika.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 17.07.11. 15:14

Krivi navod zločincu jedan! Mislio si na: "Ne bih išao u rat da sam znao da će Hrvatska pobijediti"!

Hrvatska se puno prije osamostalila nego ste vi počeli otvorenu agresiju a ne rat!


registracija
28/4/10

Zvonko, 17.07.11. 15:26

Simptomatičan je i naslov. Piše samo Šljivančanin:.....

kada se radi o osumnjičenim ili pak optuženim braniteljima, Nacional nikada nije izostavio pridjev "Ratni zločinac".

Šljivančanin je pomilovani ratni zločinac od strane Haaga! To je samo packa od suda za neuspjeh, kako i sam ratni zločinac govori, osamostaljenje Hrvatske. Britanci povjere ovakovima čuvanje njihove Jugoslavije, onda dođu ustaše i nacionalisti i unište je! Haške presude najbolje očitavaju "tko je tko u bivšoj Jugoslaviji"!


registracija
7/1/11

djani, 17.07.11. 19:27

Četnika iznenadila Hrvatska pobjeda.........
A što je čedo mislio da će pobijediti?!
Svašta,pa mi i bez oružja tada smo IMALI CILJ ,a oni samo genocid,ali nisu u naumu uspjeli niti će ikada,ovo je katolički narod,a to znači BESMRTAN i Bogu vjeran još od pamtivieka.
Mislili čede da će za 7 dana NDH da potope,ali potopili su smrdiju majčicu za vieke viekova,Amen.

Najžalosnije je da je krvnik na slobodi pa mi dođe onako zašto ih nismo sve pobili,a ne koridore pustili pa se opet povampiruju,a nas optužuju i vojsku nam u Hagg šalju,bar da smo ih sve ,,uuhhh


registracija
16/6/10

nosonja, 18.07.11. 10:46

Posljednji pozdrav mom prerano (ili prekasno?) preminulom, usranom kretenu Djaniju,žao mi je da mu nisam kopao jamu,ali eto,kopat će mu sigurno njegovi prijatelji(ako takva budaletina uopće može imati prijatelje) pederi.
Djani ne može imati facebook stranicu jer nemože sakupiti ni jednog prijatelja.
Šteta što Mark Zuckerberg nije osmislio animalbook da i Djani može otvoriti svoj profil.


registracija
8/7/10

Maroje, 18.07.11. 11:32

Šljivančanin i zločinci poput njega su najgore smeće ljudskog roda.Bilo bi dobro da pogledaju u nutrinu svoje duše i shvate što su to učinili drugim ljudima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika