17.07.2011. / 19:56

Autor: Hina

Predsjedništvo BiH pozvalo stranke na dogovor o vlasti

Predsjedništvo BiH uputilo je u nedjelju pismo čelnicima političkih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozvavši ih na postizanje dogovora o vlasti na razini BiH, dok mediji izvješćuju da su čelnici najvećih stranaka iz tri naroda već započeli razgovore oko uspostave državne vlasti za što, tvrde, imaju potporu administracija SAD-a, EU i Njemačke.

Dragan ČovićDragan ČovićPredsjedništvo BiH uputilo je u nedjelju pismo čelnicima političkih stranaka zastupljenih u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pozvavši ih na postizanje dogovora o vlasti na razini BiH, dok mediji izvješćuju da su čelnici najvećih stranaka iz tri naroda već započeli razgovore oko uspostave državne vlasti za što, tvrde, imaju potporu administracija SAD-a, EU i Njemačke.

“Smatrajući da je krajnje vrijeme da se nadiđe politički zastoj u uspostavi izvršne vlasti na razini Bosne i Hercegovine te krene u rješavanje ozbiljnih i nagomilanih pitanja koja su od sudbinskog značenja za budućnost zemlje, Predsjedništvo BiH poziva vođe i vodstva političkih stranaka da pokažu političku odgovornost za uspostavu novog Vijeća ministara BiH", navodi se u pozivu tročlanog Predsjedništva BiH.

Dodaje se kako je zakonska obveza u roku od osam dana predložiti novoga mandatara nakon što kandidat stranaka okupljenih oko SDP-a za predsjedatelja Vijeća ministara BiH Slavo Kukić nije dobio potrebnu parlamentarnu potporu.

Predsjedništvo BiH je poručilo da budući kandidat treba osigurati natpolovičnu potporu 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u koju su uključene entitetske većine.

“Uz prijedlog treba dostaviti potpise 22 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koje će uključiti entitetske većine, čime će se smatrati da su ispunjeni uvjeti za formalnu kandidaturu”, dodaje se u priopćenju Predsjedništva BiH koje navodi da će se samo takva kandidatura proslijediti Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

Istodobno Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je u nedjelju za sarajevski "Dnevni avaz" da su čelnici najvećih stranaka iz tri naroda započeli razgovore oko uspostave državne vlasti za što imaju potporu administracija SAD, EU i Njemačke kako bi država devet i pol mjeseci nakon izbora dobila Vijeće ministara i započela europski put. Dodao je da bi u slučaju izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara njemačka kancelarka Angela Merkel u sklopu posjete regiji došla i u Bosnu i Hercegovinu.

Čović je kazao da je daleko od medija prošloga tjedna započeo razgovore s čelnicima SNSD-a Miloradom Dodikom, SDP-a BiH Zlatkom Lagumdžijom i SDA Sulejmanom Tihićem. "Mislim da je to na tragu onog što sam obećao kada smo razgovarali sa zamjenikom pomoćnika državnog tajnika SAD Thomasom Countrymanom, odnosno njemačkom administracijom, s kojom sam u kontaktu", dodao je Čović najavljujući novu seriju razgovora za sljedeći tjedan.

Zamjenik predsjednika SDP-a BiH Damir Hadžić istaknuo je kako je došlo do relaksiranja odnosa s HDZ-om BiH.

"Čović je zainteresiran za formiranje državne vlade i postizanje pomaka. Bilo je vrijeme da se ovo dogodi i puno ranije. Možemo se složiti s gospodinom Čovićem da je došlo do relaksiranja odnosa. Sada su svi spremni napraviti kompromis, a tu, prije svega govorimo o odnosima između SDP-a i HDZ-a BiH", rekao ja Hadžić.

Sugovornici "Avaza" su potvrdili da je bilo riječi o uspostavi vlasti na svim razinama od vlada županija do državnog Vijeća ministara što bi moglo dovesti do zaokreta oko ustroja vlasti u ovoj zemlji u odnosu na dosadašnje koalicije.

Devet i pol mjeseci nakon općih izbora BiH nije dobila novi saziv Vijeća ministara jer se vodeće hrvatske, srpske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti oko toga tko treba predstavljati tri naroda u državnoj vlasti.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika