18.07.2011. / 22:14

Autor: Hina

Sarkozyjeva popularnost u snažnom porastu

Broj Francuza sklonih predsjedniku Nicolasu Sarkozyja od lipnja se povećao za pet posto i sada ih je 35 posto, što je najveći pozitivni skok čelnika desnog centra u više mjeseci, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u ponedjeljak.

Nicolas SarkozyNicolas SarkozyBroj Francuza sklonih predsjedniku Nicolasu Sarkozyja od lipnja se povećao za pet posto i sada ih je 35 posto, što je najveći pozitivni skok čelnika desnog centra u više mjeseci, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni u ponedjeljak.

Rezultati istraživanja koje je provela agencija Ipsos objavljeni u časopisu Le Point pokazali su da je pala popularnost dvoje glavnih socijalističkih Sarkozyjevih konkurenata, Francoisa Hollandea i Mertine Aubrey, ali su još uvijek uvjerljivo ispred njega s 54 posto, odnosno 48 posto potpore birača.

"Iako je predsjednik još uvijek velikim dijelom nepopularan, trend se još jednom okrenuo u pozitivnom smjeru", ističe Ipsos u analizi ankete.

Rezultati pokazuju da je Sarkozy još uvijek manje popularan no što je bio u ožujku 2010., kada je njegova stranka UMP pretrpjela težak poraz na regionalnim izborima.

Sarkozyjeva popularnost je, po ispitivanjima javnog mnijenja, počela rasti u svibnju kada je u New Yorku, pod optužbom za pokušaj silovanja, uhićen bivši čelnik MMF Dominique Strauss-Kahn, što ga je isključilo kao kandidata socijalista na izborima u travnju 2012. godine.

Strauss-Kahn je bio uvjerljivi favorit na izborima a zbog njegovog odlaska iz izborne utrke Socijalistička stranka sada je suočena s problemom nalaženja drugog kandidata koji uživa ugled u svijetu sličan onome kakav je imao Strauss-Kahn.

Ipsosovo istraživanje provedeno je 15. i 16 srpnja a drugo istraživanje, provedeno prošloga tjedna, pokazalo je da bi Sarkozy u prvom krugu izbora bio poravnat s Hollandeom a pobijedio Aubrey.

Vezane vijesti

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Sarkozy odlazi iz "aktivne politike"

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, kojega je na izborima 6. svibnja pobijedio socijalist Francois Hollande, otići će iz "aktivne politike"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika