26.07.2011. / 18:47

Autor: Deutsche Welle , Nacional.hr

Stanje se smiruje

Tadić poziva na prisebnost, ranjeni specijalac prebačen u Prištinu

Tanjug javlja kako je najmanje jedan pripadnik Kosovske policije ranjen, a do incidenta je došlo kada je iz dva džipa sa Kosovskim specijalcima otvorena vatra na četiri automobila lokalnih Srba parkirana uz cestu.

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija

19:00 - Visoka predstavnica EU Catherine Ashton razgovarala je tijekom poslijepodneva i sa Thacijem i sa Tadićem prenijevši im zabrinutost EU zbog eksalacije sukoba. Istaknula je kako je dijalog pod okriljem EU jedini pravi put za pronalazak rješenja problema Kosova. Apelirala je obojici čelnika da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se situacija smirila.

I dok europski političari pozivaju na dijalog, kosovski pozdravljaju odluku premijera Hashima Thacija da preuzme kontrolu nad graničnim prijelazima na sjeveru Kosova. Predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasnici podržao je policijsku akciju isktaknuvši da je "iako možda zakašnjela" pravi korak ka uspostavljanju reda i zakona.

18:30 - Predstavnik UNMIK-a Robert Sorenson izrazio je zabrinutost zbog današnjih događaja na sjeveru Kosova i pozvao sve strane da se suzdrže od bilo kakvih poteza koji bi mogli pogoršati situaciju. Poručio je kako je UNMIK spreman sudjelovati kako bi se situacija što bije smirila te je pozvao Euleks i KFOR da uspostave red i riješe sve probleme kroz razgovor s objema stranama.

18:10 - Kosovski mediji javljaju kako je policajac ranjen iz snajpera te je u teškom stanju prebačen helikopterom u Prištinu. Iako su neslužbene informacije govorile o troje ranjenih na srpskoj strani, za sad nema službene potvrde te informacije.

Nakon što se stanje na samim graničnim prijelazima smirilo, napetost se preselila u Kosovsku Mitrovicu gdje se, prema javljanju tamošnjih medija, okupljaju manje grupe ljudi s obje strane mosta koji razdvaja grad. U blizini mosta raspoređene su snage KFOR-a, a po gradu se mogu primjetiti i patrole EULEKS-a.

Situacija se oko 17:30 sati smirila na prijelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici KFOR-a nalaze se na oba prijelaza, a pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije povlače se prema Prištini.

Oglasio se i srbijanski predsjednik Boris Tadić koji je apelirao na "prisebnost svih uključenih u akciju Kosovske policije" te poručio kako "Srbija neće ratovati" te da probleme treba "riješiti diplomatskim putem".

"Akcija Prištine provedena je kako bi se ovladalo sjeverom Kosova, a oni iz međunarodne zajednice koji možda ohrabruju vlasti u Prištinu čine katastrofalnu grešku i dovode ovaj dio Europe u rizik", rekao je Tadić.

Trenutno je zapovjednik KFOR-a Erhardt Biler na razgovoru s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u Kosovskoj Mitrovici.

Ne zna se tko je ispalio prvi metak

Šef vladinog tima za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović osudio je danas akciju kosovskih specijalaca koji su, uz upotrebu oružja, ponovo zauzeli prijelaz Brnjak u općini Zubin Potok i pozvao Srbe da ostanu mirni.

Stefanović je na prijelazu Jarinje novinarima rekao kako Priština akcijom na Brnjku želi "stvari okrenuti u potpuno suprotnom pravcu".

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković ranije je rekao agenciji Beta da su se kosovski specijalci povukli sa prijelaza Brnjak koji su zauzeli sinoć. Povlačenje je trebalo biti dio dogovora Kfora, predstavnika Beograda i dužnosnika iz Prištine. Međutim, kosovski specijalci su oko 14 sati ponovo došli na prijelaz Brnjak, a očevici su za agenciju Beta izjavili da su koristili i oružje kako bi se probili do prijelaza kroz blokade Srba.

Tanjug javlja kako je najmanje jedan pripadnik Kosovske policije ranjen, a do incidenta je došlo kada je iz dva džipa sa Kosovskim specijalcima otvorena vatra na četiri automobila lokalnih Srba parkirana uz cestu.

RTS javlja kako je kosovski policajac ranjen u glavu te se nalazi u teškom stanju. U južnom dijelu Kosovske Mitrovice navodno je formiran poseban tim za zbrinjavanje ranjenih, no prema posljednjim informacijama u sukobu nema ranjenih Srba.

Zapovjednik Kfora Erhardt Biler, koji je sa predstavnicima Vlade Srbije na prijelazu Jarinje, naredio je portugalskoj jedinici iz sastava Kfora da ode na prijelaz Brnjak.

Policija Kosova još se nije oglasila povodom događaja na prijelazu Brnjak.

Granični prijelaz Jarinje ponovno je zatvoren nakon što su ga Srbi zbog sukoba nedaleko Zubinog Potoka blokirali.

Vojnici NATO-a na Kosovu, razmješteni u blizini srbijanske granice, udvostručili su ophodnje i pojačali stupanj pripravnosti, kako bi se izbjegli incidenti između Kosovara i Srba, objavila je u utorak glasnogovornica Saveza.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 18:27

Nosonju pod hitno i csikija,ognjenog i identične luđake rasporediti poslije ludnice na kosovsku granicu


registracija
30/12/08

csiki, 26.07.11. 18:36

ludi djani ja sam oko 2000km dalje i od Kosova i od Srbije < nisam srbin


registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 20:06

Lud ti je onaj tko te napravi takvog ,zna se kakav si


registracija
26/7/11

dreamz, 26.07.11. 20:51

Šta se sada opet kače...?
Kosovo je suverena država priznata od 77 zemalja i neka ih puste da svoju državu uređuju kako hoće...


registracija
16/6/10

nosonja, 26.07.11. 20:55

Nakon glasanja čitatelja za najglupljeg i najnepismenijeg konjusinu(komentatora) na stranicama Nacionala ,velikim brojem glasova je pobjedio ,jedini i neponovljivi - GIANNI alias(aka) DJANI, redoslijed izgleda ovako:
1.DJANI
2.DJANI
3.DJANI
Moje čestitke Djani!!!
Nosonja


registracija
7/1/11

djani, 26.07.11. 22:14

nosonja okotu ,tko te za sjeme ostavi hebem mu sve.

pa uviek ponavljaš glupane i idiote,to si već napisao


registracija
24/7/11

ognjeni, 26.07.11. 23:21

Evo Djani i ja ti ovim putem cestitam,potpuno zasluzeno nema sta!!!


registracija
20/8/10

McCoy, 27.07.11. 06:18

Bravo djani, ovo je zaista veliki uspeh, iako znam da ti nije bilo teško osvojitio sva tri odličja. A sad, pravac klinika za mantalne bolesti!!!


registracija
7/1/11

djani, 27.07.11. 18:50

mccoy,nosonja i ognjeni jedan te isti lik bolestan teško pa se uživio u trostruku ličnost ,o bolesti teška li si za nosonju posebno hahaaaa


registracija
8/7/10

Maroje, 28.07.11. 09:10

Srbi opet nemaju mira. Pametovati da raditi ne. Kosovo je suverena država to moraju shvatiti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika