Objavljeno u Nacionalu br. 488, 2005-03-22

Autor: Robert Bajruši

UDARAC ZDESNA

'Hrvatska je ponižena zbog politike Vlade Ive Sanadera'

Anto Đapić, predsjednik Hrvatske stranke prava, za Nacional obrazlaže svoj prošlotjedni zahtjev za prijevremenim izborima te zašto premijera Sanadera smatra najodgovornijim za fijasko u pregovorima s EU

Cilj Ante Đapića je oslabiti Sanaderovu vladu do te mjere da bude prisiljena zamoliti pravaše da s njima koaliraju na nacionalnoj raziniCilj Ante Đapića je oslabiti Sanaderovu vladu do te mjere da bude prisiljena zamoliti pravaše da s njima koaliraju na nacionalnoj raziniAnto Đapić, predsjednik Hrvatske stranke prava, zatražio je prošlog tjedna raspisivanje prijevremenih izbora, a zahtjev je argumentirao odgodom pregovora s Europskom unijom. Premda je najavio ovakav zahtjev, on je poprilično naljutio Ivu Sanadera, posebno uzme li se u obzir da HSP nije dobio potporu ostatka oporbe. Ipak, sve treba gledati kao taktičku igru jer ovakvim pritiscima Đapić baš i ne želi prijevremene izbore. Njegov cilj je oslabiti Sanaderovu vladu do te mjere da bude prisiljena zamoliti pravaše da s njima koaliraju na nacionalnoj razini.
Paralelno s time, Đapić posljednjih mjeseci dovršava deustašizaciju svoje stranke. U HSP-u više ne vise portreti poglavnika, crne košulje su spremljene u ormare i stvara se novi imidž jedne konzervativne europske stranke. S obzirom na sve što su Đapićevi sljedbenici donedavno zastupali i radili, trebat će još poprilično dokaza da bi se vidjelo može li se doista povjerovati u njihovu pozitivnu transformaciju.

'Bez zaokreta u politici ova vlada može funkcionirati do ljeta, uz pomoć SDP-a i malo dulje' 'Treba težiti Europi, no Hrvatskoj je potrebna jača suradnja s SAD-om, Rusijom pa i nekim trećim zemljama'NACIONAL: Zašto želite srušiti vladu Ive Sanadera? – To nije u potpunosti točno budući da naš cilj nije rušenje Sanadera nego zaokret politike i rekonstrukcija Vlade jer sadašnja nema snage ni kredibiliteta. A tek ako ni u lipnju ne započnemo pregovore Europskom unijom, tada Ivo Sanader doista treba raspisati nove izbore jer samo na njima može od birača dobiti potvrdu za nastavak dosadašnje politike ili na njima biti kažnjen. Ne zaboravite da je upravo Vlada početak pregovora s EU označila kao svojevrsni “dan D” i na njemu željela poentirati. Sada kada nisu uspjeli, od nas kao opozicije bilo bi neodgovorno da na to ne upozorimo. Lokalni izbori označit će novu fazu pritiska na HDZ-ovu vladu. Ona ionako već sada u saboru ovisi o vrlo upitnoj većini što se vidjelo prije nekoliko dana kad nisu imali dovoljno ruku za izglasavanje nekih zakona. Sanader ima puno problema na vanjskom planu, sve upitniju parlamentarnu većinu, a i gospodarska situacija je vrlo teška. Želimo prekinuti sadašnju situaciju u kojoj Hrvatska ovisi o mišljenju jedne haaške službenice. Hrvatska je u stalnom grču i iščekivanju, a to treba prekinuti.

NACIONAL: Što biste vi napravili? – Prije svega mora se promijeniti vanjska politika u kojoj trebamo prestati trčati isključivo prema Europskoj uniji, iako trebamo i dalje težiti članstvu u njoj. Ali treba otvoriti i neke druge polove, a to znači jačati suradnju sa SAD-om, Rusijom, pa i nekim trećim državama. Druga stvar je promjena koju bih napravio u odnosu prema Haagu. Potrebna je potpuno drukčija politika i prema EU, Americi i Haaškom sudu kako bi se razriješio slučaj generala Gotovine. Eklatantno je da on nije u Hrvatskoj, a unatoč tome vodi se kampanja protiv njega koja ne ide u prilog ni Gotovini, ni Sanaderu, ni ovoj državi. HSP je u nekoliko navrata nabacivao Sanaderovoj vladi slučajeve u kojima je mogla poentirati, od Vjekoslava Brale, upitnih brijunskih transkripata, do najnovije umiješanosti britanskih tajnih službi u rad naših obavještajaca. Vlada ništa od toga nije iskoristila. To ne znači zatvaranje vrata suradnji s Haaškim sudom, ali Sanaderov kabinet nije iskoristio ni pet posto mogućnosti koje je imao na raspolaganju kako bi eliminirao politički dio optužnica protiv Gotovine, Čermaka i Markača. Sanader vodi politiku nezamjeranja Carli Del Ponte, a rezultat je gubitak vjerodostojnosti hrvatske politike. Treća stvar koju bi HSP promijenio je odnos prema Međunarodnom monetarnom fondu. Hrvatska sama mora kreirati gospodarsku strategiju, a ne počivati na stand-by aranžmanima. Jedini interes MMF-a je profit koji isključuje solidarnost i poštenu raspodjelu. Duboko sam uvjeren da bi naša gospodarska politika smanjila nezaposlenost i postigla puno bolje rezultate nego Sanaderova.

NACIONAL: Nema li u vašem zahtjevu malo demagogije jer tražite prijevremene izbore, a znate da ih neće biti? – Nije riječ o demagogiji, nego o čistoj argumentaciji. Ne budite sigurni da neće biti prijevremenih izbora. Bez zaokreta u politici ova Vlada može funkcionirati do ljeta, a uz pomoć SDP-a i malo duže, ali to onda više neće biti suverena Vlada. Ako do lipnja Hrvatska ne započne pregovore s Europskom unijom, novi će izbori biti između početka jeseni i nove godine. Osobno mi je zanimljiva ta bliskost dvije najjače stranke: SDP podupire Sanadera, a zauzvrat HDZ slavi Račana. Kada sam prije sedam-osam godina glasao za neke poteze vladajuće stranke, lijevi mediji i lijeve stranke su me proglašavali HDZ-ovim satelitom, a kada sada to rade oni, onda je to mudra državnička politika. Čini mi se da je to manje državnička mudrost, a više približavanje na relaciji HDZ-SDP. Zašto je tako, pitajte njih.

NACIONAL: Sve su češće najave moguće koalicije SDP-HSP u nekim mjestima nakon svibanjskih lokalnih izbora. Jeste li spremni koalirati sa SDP-om ili HNS-om? – Na izbore ćemo izići samostalno i duboko sam uvjeren da u 12 županija i 15 velikih gradova neće biti moguće formirati vlast bez HSP-a. Mislim da ne bi bilo mudro da prije ovih izbora najavljujem s kime ćemo koalirati, ali otvoreni smo za razgovore sa svima osim SDSS-a. Taj dio posla prepuštam HDZ-u, ali tom koalicijom porušene su sve međustranačke barijere. Ako mogu koalirati HDZ i SDSS, ne vidim zašto ne bi mogli i HSP i SDP razgovarati o mogućnosti suradnje na lokalnim razinama. U svakom slučaju, više nećemo biti u političkom getu u kojem smo koalirali samo s HDZ-om, a oni bi s nama samo u onim sredinama gdje ne bi uspjeli privući vijećnike HSS-a ili HSLS-a. To je daleka prošlost.

NACIONAL: Iz svega proizlazi da smatrate da je Ivo Sanader odgovoran zbog fijaska u pregovorima s EU? – U velikoj mjeri odgovornost je na njemu. Sjetite se koliko je mjeseci HDZ proceduralnim smicalicama odlagao saborsku raspravu o politiziranim haaškim optužbama protiv Markača, Čermaka i bosanskih Hrvata. Dodajmo tome koaliranje sa SDSS-om i odustajanje od ribolovno-ekološke zone na Jadranu i vidjeti ćete o kolikoj je šteti riječ, a da istodobno nije postignut glavni Sanaderov cilj koji glasi: početak pregovora s Europskom unijom. Da je dobio početak pregovora, mogao je time opravdati pred svojim biračima neke ustupke na koje je pristao. Ovako je doživio fijasko i sada je manje važno hoćemo li početi pregovarati za 30, 60 ili ne znam koliko dana, jer to više nije to. Hrvatska je ponižena zbog ovakve politike aktualne vlade. Jamčim vam da bih odgodu pregovora dobio puno jeftinije od Ive Sanadera.

NACIONAL: Kako biste riješili slučaj Gotovina? – Oslonio bih se na pravne mogućnosti jer su priče o tome tko će uhvatiti generala Gotovinu pravljenje ražnja dok je zec u šumi. Naravno da ovdje ne smatram da je Ante Gotovina zec. Što god mi pričali, neosporna je činjenica da se Ante Gotovina ne nalazi u Hrvatskoj. Ocjenu o tome koliko Hrvatska surađuje s Haaškim sudom ne može dati Cara Del Ponte ili bilo koja država već jedino i samo Haaški sud. Sanader i nekompetentna ministrica Vesna Škare-Ožbolt napravili su golemu grešku kada nisu ušli u pravni spor s Haaškim tužiteljstvom, a postojao je cijeli niz situacija kada se to moglo s uspjehom učiniti. Umjesto toga dopustilo se Carli Del Ponte da ocjenjuje surađujemo li ili ne surađujemo. To je protivno Rezoluciji o utemeljenju Haaškog tribunala, Statutu Haaškog suda i Pravilima postupanja. Naravno da bih i ja surađivao s Haagom, ali to znači da o našoj suradnji odluku treba donijeti Haaški sud, a ne politički kuloari ili pojedine moćne zemlje. Osim toga, neka Državno odvjetništvo konačno počne raditi svoj posao. Nedopustivo je da kada treba provjeriti postoji li kaznena odgovornost Miomira Žužula, Državno odvjetništvo odradi posao za tjedan dana, a kada treba provjeriti vjerodostojnost brijunskih transkripata u slučaju Gotovina, stvar stoji više mjeseci. Uvjeren sam da hrvatska politika može tražiti rješavanje pitanja Ante Gotovine i bez njegove nazočnosti u Haagu, kao i pobijanje političke dijelove optužnice. Ako to znači određenu odgodu početka pregovora s EU, uvijek bih platio tu cijenu. Da sam ja Ivo Sanader, radije bih odgodio pregovore na dvije godine, nego ugrožavao dostojanstvo hrvatskog naroda. Da se razumijemo, HSP je najeuropskija hrvatska stranka jer jedini ne držimo figu u džepu kad pregovaramo sa strancima nego govorimo što mislimo. Naš stranački program gotovo je identičan onom iz CSU-a, neupitno zastupamo europsku politiku, ali to ne znači da moramo prihvatiti sve što dolazi iz Europe, a upitnih je europskih vrijednosti.

NACIONAL: Kada se uspoređujete s CSU-om, zaboravljate da oni u svojim prostorijama nisu imali Hitlerovu sliku, a vi jeste Pavelićevu? – CSU je nastao poslije rata i kao takvi nisu ni mogli imati vezu s bilo kojim oblikom totalitarizma, a mogli su svoju stranku graditi od početka. HSP je specifično hrvatska stranka koja je stara više od 140 godina i na tom je putu imala i uspona i padova. Uostalom jasno smo se odredili prema razdoblju poslije 1929. kada je HSP bio zabranjen, pa se dio članova okrenuo revolucionarnim i nedemokratskim oblicima borbe. Potpuno jasno smo se odredili i prema crvenom i prema crnom totalitarizmu. Današnji HSP svoj background gradi na obrani Domovinskog rata, a ne na 1941. Tu je još socijalni nauk katoličke crkve plus proeuropska politika, točnije onaj njezin dio koji zagovaraju konzervativne stranke.

NACIONAL: Jeste li bili u Izraelu kao što ste najavljivali? – Jesam, ali isključivo u privatnom aranžmanu. Moja velika želja je politički odlazak u Izrael jer u posljednje vrijeme intenziviramo naše aktivnosti u inozemstvu. O nama je postojala negativna percepcija kao rigidnoj, gotovo neofašističkoj stranci. Uložili smo ogromne napore da promijenimo tu percepciju, a da nismo otupili vlastita stajališta. Sada želimo dobiti legitimaciju unutar međunarodne zajednice, što i uspijevamo. U tome nam je posljednjih mjeseci ogromnu pomoć pružio Mate Granić, moj posebni vanjskopolitički savjetnik.

NACIONAL: Jeste li se spremni pokloniti u Jad Vashemu židovskim žrtvama ubijenim u NDH? – Apsolutno, jer treba iskazati poštovanje svakoj nevinoj žrtvi. Holokaust je bio golemo zlo i ozbiljni političari kada posjećuju Izrael, trebaju se pokloniti sjenama milijuna ubijenih ljudi. Kada je u zagrebačkoj Židovskoj općini bila izložba o holokaustu, bio sam među posjetiteljima i u knjizi dojmova izrazio žaljenje zbog žrtava na području Hrvatske.

NACIONAL: A biste li, poput Ive Sanadera, Srbima poručili “Hristos se rodi”? – Ne bih postupio na takav način. Sanaderov potez je marketinški i simboličan, ali ne vodi rješavanju problema. Jedna stvar je čestitati vjerske blagdane, a kako sam uvjereni katolik, ne mrzim ni jednu vjeru pa ni pravoslavnu. Pravoslavcima mogu poslati čestitku, ali ne bih im išao čestitati u prostorijama jedne političke stranke.

NACIONAL: Čini se da ste uspješno eskivirali kazneni postupak koji se protiv vas vodio zbog optužbe da ste prepisali magistarski rad. Imunitet vam je skinut tek prošlog tjedna, a proces odlazi u zastaru za mjesec dana. – Nadam se da će se postupak riješiti u roku. Iduće ročište je u petak i odazvati ću se, a vjerujem sucu koji je rekao da će donijeti presudu čak i ako se Boris Kandare zbog bolesti ne pojavi na ročištu. Nisam počinio nikakvo kazneno djelo, a da sam se stvarno želio boriti u ovom postupku, mogao sam kao svjedoke pozvati desetak profesora, pa neka kažu jesam li ispite položio jer sam ih naučio ili su me morali pustiti. Vjerujem u pravnu državu i u to da kvaliteta magistarskog rada može biti predmet akademske rasprave ili upravnog spora, ali ni u kojem slučaju kaznenog postupka. Uostalom, ovaj postupak bio je politički motiviran.

NACIONAL: Ako vas sud oslobodi, hoćete li napisati novi magisterij? – Apsolutno. Mislim da je to moja moralna obveza.

NACIONAL: Kada ćete se iseliti iz gradskog stana? – Evo vam ekskluzivne informacije. Vrlo uskoro, jer smo supruga i ja kupili stan na Jarunu koji nas zadovoljava. Ali i priča o mojem stanu je smiješna jer sam jedan od rijetkih poznatih političara koji nije iskoristio mogućnost da po bagatelnoj cijeni otkupi stan. Umjesto toga i dalje sam podstanar u stanu koji mi je Grad Zagreb dodijelio 1994. kao saborskom dužnosniku. Ali i ta priča je iza mene.

NACIONAL: Nacional je prije dva tjedna objavio dokumente koji pokazuju da su britanski obavještajci postavili devet konkretnih zahtjeva hrvatskoj vladi i tako de facto preuzeli kontrolu nad našim tajnim službama. Kako gledate na ovu situaciju? – To su nedopustivi pritisci. Da sam na Sanaderovu mjestu o njima bih obavijestio međunarodnu zajednicu, a možda i Vijeće sigurnosti. Jasno da trebamo ispunjavati svoje obaveze, od suradnje s Haagom do potrage za generalom Gotovinom, ali isključivo u skladu sa zakonom. Ali nemoralno je i nedopustivo pristati na to da strane obavještajne službe nadziru rad naših obavještajaca. To je potpuni gubitak suvereniteta, a takvu stvar si nijedna država ne smije dopustiti.

Vezane vijesti

Đapić se povlači iz HSP-a

Đapić se povlači iz HSP-a

Anto Đapić povlači se iz stranačkog političkog života Hrvatske stranke prava. Tako je objavio u priopćenju odaslanom medijima, a u kojem je naveo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika