27.07.2011. / 23:42

Autor: Hina , Nacional.hr

Video:

Gorio prijelaz Jarinje između Srbije i Kosova: Odjekivali rafali, KFOR uspostavio blokadu

Kako prenosi srbijanska državna televizija RTS, više desetaka mladića srpske nacionalnosti došlo je iz pravca Kosovske Mitrovice te zatražilo da se okupljeni udalje od prijelaza, a potom počelo rušiti i paliti objekt na prijelazu

Granični prijelaz Jarinje između Kosova i Srbije u srijedu navečer gori nakon što ga je zapalila skupina mladića s pokrivenim licima, pristigla iz pravca Kosovske Mitrovice, javalju beogradski elektronički mediji, dodajući kako je na lokalnu bazu KFOR-a bačen Molotovljev koktel te da je srbijanski predsjednik Boris Tadić pozvao na prekid nasilja.

Kako prenosi srbijanska državna televizija RTS, više desetaka mladića srpske nacionalnosti došlo je iz pravca Kosovske Mitrovice te zatražilo da se okupljeni udalje od prijelaza, a potom počelo rušiti i paliti objekt na prijelazu.

Nakon što su bacili Molotovljev koktel, nastavili su rušiti kućice na Jarinju bagerom s obližnjih barikada, navodi se i dodaje kako se potom čula i rafalna paljba te da su vatru vjerojatno otvorili pripadnici KFOR-a na koje je skupina izgrednika bacila zapaljivi koktel.

Prijelaz gori

Oko graničnog prijelaza čuli su se, kako javlja B92, rafalni pucnji, a šire područje nadlijeću helikopteri.

Prijelaz, kako javlja srbijanska agencija Beta, i dalje gori, pri čemu su oko 20 sati američki vojnici iz sastava KFOR-a blokirali put ka Kosovskoj Mitrovici.

U vijesti se navodi kako je oko 19 sati prijelaz zapalilo stotinjak uglavnom mladih ljudi s kapuljačama na glavama, koji su tamo stigli automobilima i potom nestali u nepoznatom pravcu.

Na prijelazu Jarinje oko 20 sati je, kako javlja srbijanska agencija Tanjug, nastao ''potpuni kaos'' u kojem je napadnuta televizijska ekipa te agencije.

'Huligani'

Dodaje se kako se poljska postrojba iz sastava KFOR-a povukla s tog prijelaza te da su američki vojnici iz KFOR-a u desetak vozila krenuli prema Jarinju nešto prije 20 sati.

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je da se odmah prekine nasilje na Jarinju i uspostavi mir, poručivši da "huligani koji izazivaju nasilje nisu oni koji brane ni građane niti državu Srbiju", prenose mediji.

Tijekom dana agencije su izvjestile da su se pripadnici specijalne kosovske policije povukli nakon što su izvršili zadaću na prijelazima Jarinje i Brnjak te, po riječima glasnogovornika kosovske policije Brahima Sadriua, "uspostavile red i stvorile uvjete za razmještaj i rad carinika i granične policije" na tim prijelazima. U akciji započetoj u noći s ponedjeljka na utorak, jedan je kosovski policajac poginuo u sukobu s lokalnim Srbima.

Kosovska vlada izvršila je akciju kako bi provela zabranu uvoza srpskih proizvoda koja je donesena kao odgovor na srpsku blokadu kosovskog izvoza.

Srbija je zatražila hitno održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN-a povodom najnovijeg razvoja događaja na Kosovu, nakon čega je, po riječima neimenovanog diplomate, odlučeno da u četvrtak budu održane konzultacije "iza zatvorenih vrata" o stanju na Kosovu.

'Nema povratka na status quo'

Vlada Kosova, uključujući i ministre iz srpske zajednice, održala je sjednicu koja je počela minutom šuenje u znak sjećanja na poginulog kosovskog specijalca Envera Zymberija, čijoj je obitelji vlada dodjelila pomoć u vrijednosti od 25.000 eura i obećala da će dobiti i mirovin.

Premijer Hashim Thaci je na sjednici vlade rekao da su vlasti odlučne da ne dopuste ovakve situacije i da neće dopustiti da Kosovo bude crna rupa u Europi.

"Kosovo traži podršku međunarodne zajednice za ponovnu uspostavu vladavine zakona jer ne kontrolira dio svojeg teritorija u kojem se krijumčari", rekao je Thaci, dodajući da su vladine odluke legalne i legitimne i u skladu sa Ustavom i dokumentom Marttjai Ahtisaarija.

"Ponavljam da se Kosovo neće vratiti unatrag, neće biti povratka na status quo. Republika Kosovo zahtijeva od međunarodne zajednice da stane iza obveza koje ima prema Kosovu, kako bi se u regiji uspostavio red i zakon i da se u dijelu Kosova koji kontroliraju krijumčari uspostavi vladavina prava", rekao je kosovski premijer.

Pripadnici specijalne kosovske policije povukli su se tijekom dana nakon što su izvršili zadaću na prijelazima Jarinje i Brnjak te, po riječima glasnogovornika kosovske policije Brahima Sadriua, "uspostavile red i stvorile uvjete za razmještaj i rad carinika i granične policije" na tim prijelazima. U akciji započetoj u noći s ponedjeljka na utorak, kosovski policajac Zymberija poginuo je u sukobu s lokalnim Srbima.

Kosovska vlada izvršila je akciju kako bi provela zabranu uvoza srpskih proizvoda koja je donesena kao odgovor na srpsku blokadu kosovskog izvoza.

Kosovo: OESS poziva na mir i suradnju

Vršitelj dužnosti voditelja Misije OESS-a na Kosovu Edward Joseph, izrazio je u srijedu žaljenje zbog pogibije pripadnika specijalnioh snaga kosovske policije i pozvao na suzdržavanje od nasilja.

"OESS se pridružuje pozivu svojih partnera iz međunarodne zajednice na mir i suzdržavanje od koraka koji mogu učiniti situaciju nestabilnom" rekao je Joseph.

"Dijalog između svih strana je od presudnog značenja za rješenje otvorenih pitanja", ocijenio je.

Joseph je istaknuo da Misija OESS-a na Kosovu također poziva sve čelnike da izbjegavaju huškačku retoriku i tijesno surađuju s KFOR-om i EULEX-om kako bi se smanjile napetosti, osobito na sjeveru Kosova.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
30/12/08

csiki, 28.07.11. 07:56

Barbari! U Srbiji tajkuni su protiv ulaska u EU i oni organizuju tu barbarstvo


registracija
20/8/10

McCoy, 28.07.11. 09:14

Tajkuni, radikali, Kostunica,...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika