28.07.2011. / 11:27

Autor: Deutsche Welle

'Kosovo u rukama EU'

Odluka kosovskih vlasti o slanju specijalnih jedinica na granične prelaze, nije imala podršku iz inostranstva. Više se radi o samostalnom potezu Prištine, a ne utjecaju iz Vašingtona, smatra analitičar „Stratfora“.

Screenshot: YoutubeScreenshot: YoutubeIdeja da SAD mogu biti te koje su dale „zeleno svjetlo" kosovskim vlastima za sprovođenje odluke o embargu na uvoz robe iz Srbije, predstavlja samo špekulaciju koja nije zasnovana na trenutnom stanju stvari, smatraju u američkoj geopolitičkoj agenciji „Stratfor". S jedne strane Washington se već „odjavio" sa Balkana prepustivši EU rješavanje konkretnih pitanja na terenu, dok je, sa druge strane, još jedan konflikt posljednje što treba Americi, rastrzanoj kako širom svijeta tako i domaćom ekonomskom krizom.

„SAD podržavaju nezavisnost Kosova i predstavnici State Departmenta će uvijek ponoviti svoju podršku Prištini, ali pored takve retorike, samo prisustvo SAD na terenu nije upadljivo, ni u investicijama, niti u ljudstvu. Tu su vojne beze Bondsteel i Beograd. Dok ima trupa SAD na terenu, neće biti prijetnji integritetu Kosova. Ali Amerika je na terenu stvari potpuno predala EU, a stav da SAD 'mikroupravljaju' kosovskim akcijama zapravo je nerazumijevanje", ocjenjuje za Deutsche Welle Marko Papić, analitičar „Stratfora".

Kosovo je dobilo ono što je željelo

Za Papića je „potpuno neiznenađujuće" da je Priština uradila nešto vrlo samostalno i da u pitanju nije nikakva „konspiracija". „Kosovo je od SAD i većine EU zemalja dobilo ono što je željelo, priznanje nezavisnosti i sada želi da vrši taj svoj suverenitet na cijeloj teritoriji", kaže Papić i dodaje: „Može biti da je u pitanju neobazrivost nekoga od američkog diplomatskog osoblja koje je shvatilo da u pitanju nije 'velika stvar' kada su i možda bili pitani od strane kosovskih zvaničnika, ali to su sve špekulacije. SAD nemaju strategiju kojom bi potkopavale mirovni proces između Srbije i Kosova", smatra analitičar „Stratfora".

SAD imaju važnijih problema

U „Stratforu" kažu da su SAD sada pritisnute domaćim problemima i prezauzete drugim događajima u svijetu, tako da u State Departmentu postoji tek nekoliko pojedinaca koji se bave Kosovom u ovom trenutku. I pored službenog stava SAD i EU o zajedničkom nastupu kada je Balkan u pitanju, Papić kaže da tu ima razmimoilaženja, ali da su Amerikanci Europljanima ostavili da rješavaju detalje.

„SAD žele da EU bude na čelu misije na Kosovu, da vodi proces dijaloga Beograda i Prištine i ne žele se miješati u to. „Ali, zapravo oni ne rade ništa ni da bi izvršili pritisak na Prištinu, a pritom Priština definitivno više sluša SAD nego Europu", zaključuje Papić.

Napisala: Marina Maksimović

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
4/6/11

VladSerbia, 28.07.11. 16:07

Ne znam o kakvoj vojnoj bazi u Beogradu ovi govore. Americka baza u Beogradu? Svasta.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika