01.08.2011. / 16:39

Autor: Deutsche Welle

Christian Schwarz-Schilling: 'Treba povećati pritisak na Srbiju jer izaziva nemire u regiji'

Srbija je država koja izaziva nemire u regiji, tvrdi nekadašnji Visoki predstavnik u BiH, Christian Schwarz-Schilling u intervjuu za radio Deutschlandfunk, koji prenosimo. On tvrdi da Srbija i dalje minira Kosovo.

Christian Schwarz-SchillingChristian Schwarz-SchillingDeutschlandfunk (DLF): Gospodine Christian Schwarz-Schilling, žalite se da EU nema jasnu politiku prema Srbiji. Zašto?

Christian Schwarz-Schilling: Time ustvari mislim da Europa nema jedinstvenu politiku prema Srbiji. Time što pet država EU nije priznalo nezavisnost Kosova, Unija, odnosno povjerenica za vanjsku politiku Catherine Ashton, izbjegavaju slanje jasnih poruka jer smatraju da za to moraju imati podršku svih članica. Mislim da je velika greška što Europska komisija i EU nisu jasno iznijele svoj stav nakon što je Međunarodni sud u Haagu potvrdio da je proglašenje nezavisnosti Kosova proteklo u skladu s međunarodnim pravom. To se nije dogodilo. EU je morala odmah pozvati pet članica koje nisu priznale Kosovo kako bi se napravio plan djelovanja, te obustavila blokada tih država prema politici koja bi se mogla voditi prema Srbiji.

DLF: Imate li objašnjenje zašto se to nije dogodilo?

Schwarz-Schilling: To je normalno stanje u EU. Kada oko nečega ne postoji konsenzus, to se pitanje ostavlja po strani. Sjetite se primjera Cipra, primjera BiH. Tako je svuda na Balkanu, i zbog toga su Amerikanci nezadovoljni jer EU nije u stanju da se pobrine za red u svojoj regiji. Ono što se sada odvija na granici Kosova i Srbije je kršenje prava. To je blokada carinske kontrole, blokada građana Kosova koji ne mogu putovati sa svojim putovnicama, to je situacija u kojoj ne postoji normalna robna razmjena preko granice. To znači da srpska strana do cilja, koji je vrlo jasan, pokušava doći prekršajima. Cilj je minirati nezavisnost Kosova gdje god je to moguće. Takvu državu, koja se uzgred isto tako ponaša prema BiH i to preko Republike Srpske, dakle s državom koja izaziva nerede na Balkanu, EU sada kao posrednik vodi u pregovore s Kosovom. Nakon presude u Den Haagu pogrešno je reći: "Sada ove dvije države moraju sjesti za stol i stvari riješiti dijalogom." Na taj način Unija ne može održati cilj koji se zove uspostava pravnih država u Europi.

„Stvari nisu čiste"

DLF: Govorite o presudi Međunarodnog suda koji je procijenio da je proglašenje nezavisnog Kosova proteklo u skladu s međunarodnim pravom. Kažete i da EU stvari koje nisu jasne ostavlja po strani. Da li su onda, međunarodno pravno gledano, stvari čiste ili nisu?

Schwarz-Schilling: Nisu čiste kada je politika u pitanju. Srbiji se stalno popušta po tom pitanju. Kada 16 godina nakon holokausta u Srebrenici isporuče Ratka Mladića, onda ih svi tapšu po leđima i kažu: "Izvrsno, put prema EU je otvoren!" To su psihološki gledano nemoguće stvari i EU to ne shvaća. Tako se ne postupa prema nekome tko stoji u stalnom, fundamentalnom suprotstavljenom stavu prema susjedima, i to čini po vlastitom nahođenju, a ne na temelju međunarodnog prava, nego na osnovu nacionalističke politike koju očito još uvijek podržava većina Srba.

DLF: Koje mogućnosti pritiska ima EU? Treba li EU odustati od članstva Srbije u EU zbog pitanja Kosova?

Schwarz-Schilling: Da, u ovom trenutku je ulazak Srbije nemoguć. Nemoguće je tu državu u EU primiti prije BiH, Albanije i Kosova jer struktura Srbije, pravno gledano ima mnoge nedostatke. Pogledajte samo izvještaje u kojima se to spominje. Ovdje se pokazuje da EU vodi politiku na osnovu svojih želja, a ne na osnovu realnog stanja i činjenica. Ne vjerujem da bi Srbija, kada bi joj se jasno postavili uvjeti, dugoročno gledano odbila članstvo u EU, iako Tadić danas govori kako će se to dogoditi ako preduvjet za prijem bude priznavanje Kosova. Srbiji se jasno mora staviti do znanja da ovakvom politikom uništava svoju budućnost u EU. Ona mora prestati s pokušajima da manipulira europskim i međunarodnim pravom. Prisjetite se uhićenja Ejupa Ganića u Londonu, uhićenja Jovana Divjaka u Beču po nalogu Srbije. Radi se o pokušaju da se ponovo napiše povijest. Mislim da se moraju postaviti uvjeti kako bi se stvari radikalno promijenile u samoj Srbiji. Čak i po cijenu da Boris Tadić, koji ne gleda rado na ono što nacionalisti čine, izgubi sljedeće izbore. Strahujem da će se to i dogoditi, zato što Tadić nije od Europe dobio realnu političku poruku. U ovakvoj situaciji nacionalisti mogu reći: Mi smo imali uspjeh u našim nastojanjima da pridobijemo EU na svoju stranu. Zašto sada pristaješ na nezavisnost Kosova, umjesto da se u ovom trenutku sto posto staviš na stranu Milorada Dodika, kako bi i u BiH izazvao ovakve poteškoće?

I na Kosovu postoji deficit pravne države

DLF: Sudeći prema vašim riječima, odgovornost za konflikt na Kosovu stoji jasno na strani Srbije. Da li je druga strana, vlada u Prištini, potpuno nedužna?

Schwarz-Schilling: Naravno da se može reći kako bi određene stvari ta vlada mogla napraviti bolje. I tamo postoji deficit pravne države. Ali, koja država bi dvanaest godina nakon što je bila u ratu, nakon što je NATO spriječio da Srbija tamo ponovi ono što je učinjeno u BiH, odustala od toga da provede odredbe mirovnog plana i to zato što to samo Srbija blokira. Tko bi imao strpljenja da gleda kako se Kosovo, odnosno cijeli gospodarski razvoj te države razara, te da dozvoli da na taj način Srbija naknadno dobije rat koji je vodila. Želio bih da diplomati, da njemačka diplomacija, to jasno stavi do znanja. Deprimirajuće je za Kosovare da se uvijek stavljaju u istu razinu sa Srbijom i da se od njih traži da pregovaraju i učine nešto kako bi se došlo do rješenja. Imate jednu radikalnu stranu i drugu koja već dvanaest godina nešto pokušava. Sjetite se Ahtisarijevog plana, on je napravljen na incijativu UN-a i EU - taj plan je priznat i njega srpska strana stalno minira. U ovom slučaju mora se prema Srbiji zauzeti jasan stav i uputiti jasna poruka.

Autori: B. Klein/A. Slanjankić

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
7/1/11

djani, 01.08.11. 19:29

Napokon,a gdje je nosonja i agasovilj i prohujalo i ostala bagra da komentiraju ovog čovjeka


registracija
16/6/10

nosonja, 01.08.11. 22:01

Christian Schwarz-Schilling je bre idiot tipa Djani,ja bre ne razumijem što on ima protiv nas srba,,mi smo bre kao ovčice.....i. pitajte mog kretena ,šiptara Džanija,zašto nas bre i on toliko zamrzi......šmrc,šmrc....dđžani......dabogda ti grom uvodio struju u kucu.

..


registracija
22/6/10

Konstantinos, 02.08.11. 00:08

Bravo! Bravo! Ja se nadam da ovako kako razmislja Schwarz-Schilling razmislja i vecina evropskih politicara samo sto to javno ne kaze! Ovakve izjave daju nadu da Srbija nece nadigrati i potkopati Kosovo kao mladu drzavu, jer ono zasluzuje normalni zivot i razvoj bez srbijanske prijetnje i tutorstva. Ako Srbija ne zeli EU i NATO, nikome nista, neka ostane po strani sama sebi dovoljna, to je ipak stvar kulturnih, civilizacijskih i moralnih vrednota.


registracija
12/12/10

112131, 02.08.11. 07:10

Kasno stiže Janko na Kosovo


registracija
7/1/11

djani, 02.08.11. 08:59

Nikad više srbije lažne ,nego samo one male srbije koja je i bila samo svoja,a ne ovakva sa Vojvodinom i Kosovom,a da ne spominjem fašističku rep šumsku


registracija
8/7/10

Maroje, 02.08.11. 09:55

Srbiju treba dobro udariti po prstima. Stalno čupaju vraga za rep svađajući se sa svima. Čudan neki narod. Ali neka znaju sa Thacijem nema zajebancije i tu će gadno popušiti.


registracija
9/1/08

caballero, 02.08.11. 14:51

Supak svijeta koji je odrziv jedino svercom droge i prostitucijom, ta rak rana na svjetskoj karti sa mentalitetom stanovnika koji je slicniji nekom plemenu iz dzungle ima jos par godina fore da se izlezava pod suncobranom amerike.

Amerike, koja kako vidimo, sprovodi politiku zaduzivanja gore nego sve nase vlade plus Milka Planinc zajedno. Pad dolara je neminovan zajedno sa kolapsom americke privrede gdje ce pod galopirajucom inflacijom amer da ceka u redu za namirnice bas kao mi osamdesetih.
A organ koji spomenuh na pocetku teksta ce vec nac nekog da ga trosi samo sto ce to biti u zamjenu za goli zivot a ne za tzv.drzavu kao sada.


registracija
7/1/11

djani, 02.08.11. 15:07

samo da nije pod beosmradom gradom,nazovi gradom


registracija
4/6/11

VladSerbia, 02.08.11. 17:19

Znam da moja zemlja nije svetacka, ali da smo mi krivi za bas sve sto se desava u regionu, a da su ostali neduzni je teoretski nemoguce. Hasim Taci je kriminalac koji je na mestu politicara. Srbiji su oteli deo zemlje nasilno - moze im se jer ih je vise i jaci su. Pocine svakakvo moguce nasilje, a onda dele lekcije o tome kako mi treba da se ponasamo. Ali, zahtev da silovanje nazove vodjenjem ljubavi je najveci cinizam ikad. Nadam se da ovaj covek nikada nece imati nikakvu funkciju bilo gde.
Dugo i uprkos svemu sam bio za ulazak Srbije u EU, ali vise nisam. Znam da ljudi kao sto je g-din Schwarz-Schiling misle da nas time kaznjavaju, a moze se vrlo lako ispostaviti da, gledajuci stanje u EU, upravo to bude jedna od najboljih stvari ikad. A ovom gospodinu zelim sve sto i on nama.


registracija
7/1/11

djani, 02.08.11. 17:58

samo da nije pod beosmradom,zlom zla!!!!!!!!!!!!!
Koliko su ubijali te bijedne Kosovare još od 1981 kad je tito umro,odonda ih se proganja,e pa dobro su prošli ti nazovi kršćani srbi pravoslavci što im je Kosovo oduzeto,pa i nije njihovo nikad bilo kao ni rep šumska u Bosni i Hercegovini priznatoj zemlji,ali fašisti ko fašisti zasada nedaju etnički očišćen teritorij,ali izolacija je za srbe najbolje rješenje pa malo pustiš pa opet izolacija i eto rješenja,a i Vojvodina otkada je njihova?!
to je naše,ali eto sad je avnoj-granice aktuale pa nećemo o tome,ali nije njihova nikad bila ta Vojvodina,nikad.
Ali da su krivi skoro za sve,drugu vladserbii nisam kriv što ga mediji namjerno nisu učili i informoirali o svemu zadnjih 30-ak godina,a zna se kakvi su mediji u srbiji,takvui da neznaju tko je na Ovčari mučen,poklan i razapinjan od komšija,pa se čude zašto im se nakon 20 god automobili razbijaju,bolje lim nego glava ,krvoloke po šumadiji i beosmradu štitite imate ih napretek u srbiji iz tzv.krajine i šumske


registracija
26/7/11

dreamz, 03.08.11. 03:22

Vidim da se tu pjeni ali bez razloga. Kosovo je međunarodno priznata država ( priznalo ga je 77 zemalja) Srbija tu nema više što tražiti samo može dobiti po prstima i repu.
A ti nosonja, pitaš se što čovjek ima protiv vas...pročitaj svoj vlastiti post (ali objektivno) pa ćeš shvatiti.


registracija
16/6/10

nosonja, 03.08.11. 11:29

Eh moj dreamz,ti si očito ovdje novi i ne znaš genezu "odnosa" između Djanija i mene.
Jesi li ti ikada ćuo za alegoriju ako nisi onde ti evo malo Wiki copy/paste------:
Alegorijom i simbolom označava se nešto čiji smisao ne leži u njegovoj pojavnosti, njegovom obliku, odnosno njegovim riječima, nego u značenju koje se nalazi izvan njega. "Umjesto onoga što se zapravo misli reći kazuje se nešto drugo, nešto opipljivije, ali tako da se ipak može razumijeti što je to drugo." (Hans-Georg Gadamer)
Nisam stručnjak ali mislim da je to alegorija!
Djani je sigurno razumio to što sam ja napisao i nije me bukvalno shvatio.
U prijevodu .....sve što sam napisao mislio sam obrnuto ,po onim bezbrojnim "breketanjima" trebalo ti je biti jasno ,a pogotovo mu ne želim ono zadnje što sam napisao.
GLEDE ONOGA PRVOGA ŠTO SI NAPISAO U POTPUNOSTI SE SLAŽEM SA TOBOM


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika