02.08.2011. / 12:33

Autor: Hina

Dužnosnik: Izrael spreman razmotriti "paket o granicama"

Izrael i SAD kane opet pokrenuti mirovne pregovore s Palestincima na temelju granica prije rata 1967. godine ako Palestinci odustanu od zahtjeva da u rujnu od Ujedinjenih naroda zatraže priznanje Palestine, izjavio je u utorak izraelski dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, javljaju svjetske novinske agencije.

Izrael je spreman "razgovarati" o graniciIzrael je spreman "razgovarati" o graniciIzrael i SAD kane opet pokrenuti mirovne pregovore s Palestincima na temelju granica prije rata 1967. godine ako Palestinci odustanu od zahtjeva da u rujnu od Ujedinjenih naroda zatraže priznanje Palestine, izjavio je u utorak izraelski dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan, javljaju svjetske novinske agencije.

"Već nekoliko tjedna poduzimaju se napori za ponovno pokretanje mirovnog procesa i omogućavanje izravnih mirovnih pregovora između Izraela i Palestinaca", rekao je za agenciju AFP dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Drugi izraelski dužnosnik, koji je također govorio pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da je Izrael poručio svjetskim silama uključenima u bliskoistočni mirovni proces da je spreman razmotriti predloženi paket o granicama s Palestincima.

On je opovrgnuo pisanje izraelskih i drugih medija da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu povukao svoju odbijenicu na prijedlog američkog predsjednika Baracka Obame za pregovore o povlačenju na granice iz 1967.

No premijer bi bio spreman pomoći, rekao je.

"Kako bi se pokrenuli izraelsko-palestinski mirovni pregovori i omogućila obnova izravnih pregovora, Izrael je voljan prihvatiti paket koji uključuje formulu o granicama", kazao je dužnosnik za Reuters.

Takav paket mogao bi uključivati granice "koje će Izraelu biti teško prihvatiti", rekao je dužnosnik, no dio paketa odnosio bi se na priznavanje židovske države, a to su palestinski čelnici dosad odbijali.

Palestinci žele buduću državu u granicama prije izraelskih osvajanja u Šestodnevnom ratu 1967., čemu se Izrael protivi i brani granice koje je on iscrtao tim ratom. Također, Izrael svako proglašenje palestinske države uvjetuje palestinskim priznanjem Izraela kao "države židovskog naroda".

Umorni od iščekivanja napretka Palestinci su najavili da će u rujnu na zasjedanju Opće skupštine UN-a zatražiti priznanje palestinske države. Palestinsku državu već je priznalo više od sto zemalja, među kojima su brojne južnoameričke i arapske države.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika