03.08.2011. / 14:26

Autor: Hina

Oprah dobiva počasnog Oscara za humanitarni rad

Poznata američka televizijska voditeljica i humanitarka Oprah Winfrey jedna je od ovogodišnjih dobitnika počasnog Oscara koje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti dodjeljuje na posebnoj ceremoniji Governors Awards koja se održava u studenome.

OprahOprahPoznata američka televizijska voditeljica i humanitarka Oprah Winfrey jedna je od ovogodišnjih dobitnika počasnog Oscara koje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti dodjeljuje na posebnoj ceremoniji Governors Awards koja se održava u studenome.

Winfrey će biti dodijeljena Humanitarna nagrada Jean Hersholt za izvanredne doprinose u dobrotvorne svrhe, uz koju se također dodjeljuje poznati kipić.

Jedna od najutjecajnih žena u SAD-u, 57-godišnja medijska mogulica koja je 1985. nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu u filmu "Boja purpura", najbogatija je Afroamerikanka 20. stoljeća i jedina Afroamerikanka milijarderka.

Financijski izdašno podupire razne dobrotvorne i obrazovne svrhe, a osnovala je i Akademiju za djevojčice u Južnoafričkoj Republici.

Uz Winfrey, počasni će Oscari u studenome biti dodijeljeni i glumcu Jamesu Earlu Jonesu te majstoru šminke Dicku Smithu, za životno djelo.

Jones je glumio u više od 50 filmova. Taj 80-godišnji glumac 1971. je nominiran za Oskara za najboljeg glavnog glumca u filmu "Velika bijela nada", a poznat je i po ulogama u filmovima "Polja snova", "Patriotske igre" i "Lov na Crveni oktobar".

Smith je karijeru počeo 1945. kao prvi majstor šminke televizijske kuće NBC. Oscara je dobio 1984. za najbolju šminku u filmu "Amadeus", a nominiran je i 1989. za film "Važno je biti otac". Poznat kao "kum šminke", radio je i na filmovima "Kum", "Egzorcist" i "Taksist".

Svoje će kipiće Smith, Jones i Winfrey dobiti 12. studenoga na trećoj godišnjoj dodjeli Governors Awards u Velikoj dvorani Hollywood & Highland centra u Los Angelesu.

Vezane vijesti

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

Oscara za najbolji animirani film osvojio je "Rango" Gorea Verbinskog, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "Undefeated" Daniela Lindsaya… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika