26.02.2012. / 19:33

Autor: Deutsche Welle

Kazalište u koje ni Clooneya ne puštaju bez osobne iskaznice

Jednom u godini se krema filmskog svijeta okuplja u slavnom teatru na Hollywood Boulevardu - na dodjeli Oscara. Tada u njega mogu ući samo odabrani, ali i "obični smrtnici" ga mogu vidjeti iznutra - za 15 dolara.

Kazalište Kodak (Foto: Wikipedia)Kazalište Kodak (Foto: Wikipedia)Bez nekog službenog identifikacijskog dokumenta na svečanost dodjele Oscara nitko ne može ući - pa ni George Clooney. Ovaj poznati glumac jednom je naime došao bez dokumenata na dodjelu - i sigurnosno osoblje ga nije pustilo. Nije bilo druge nego da njegov asistent sjedne u auto i ode po Clooneyevu osobnu iskaznicu. Tek onda je glumac mogao ući u "sveti hram" na Hollywood Boulevardu koji se donedavno zvao Kodak Theatre, a sada se zbog stečaja firme po kojoj je nosio ime zove Hollywood & Highland Center. Tako barem priča Julisa Smith koja turiste vodi u obilazak slavne zgrade. U nju obični smrtnici mogu ući čitav tjedan od 10:30 do 16:00 sati, svakoga dana dakle osim mjesec dana oko dodjele Oscara - mjeseca u kojem vlada ludnica. Ulaznica stoji 15 dolara.

Ne može svatko vući Spielberga za rukav

Prilikom obilaska se od Julise Smith i njezinih kolega može čuti i razlog zašto se bez osobne iskaznice nitko ne pušta: uvijek iznova se događa da se netko tko jako liči na slavne zvijezde pokuša "prošvercati" na svečanu dodjelu Oscara. Zato svi gosti, a njih je oko 5.000, u "noći Oscara" moraju proći kroz strogu sigurnosnu provjeru. "Tko ovdje jednom zaboravi osobne dokumente, više to sigurno nikada neće", kaže sa smješkom Julise Smith.

Kada konačno dođu na crveni tehih, zvijezde priča dalje Smith, zaustavljaju se tamo u prosjeku pola sata smješkajući se brojnim fotografima i kamerama i dajući kratke intervjue. Onda ih put vodi pored velike statue Oscara i stepenicama se penju na prvi kat. Tamo završava crveni tepih, karte se skeniraju i gosti dobijaju program svečanosti. Privatni fotoaparati, upućuje Smith, nisu dozvoljeni - čak ni nominiranima za Oscare. I oni ih, kao i svi ostali gosti, moraju ostaviti na garderobi. Crveni tepih zamjenjuje debeli smeđkasto-bež tepih na putu ili prema balkonu ili u prizemlje - ovo potonje je rezervirano za najvažnije od najvažnijih. Na početku tih stepenica se vrši još jedna provjera kako bi se spriječilo, objašnjava Smith, da baš svaki gost može, poželi li, pročavrljati sa Stevenom Spielbergom.

Šampanjcem odvlače goste s crvenog tepiha

Stepenice koje vode na super-VIP-parket u prizemlju su dizajnirane posebno za dodjelu Oscara: one su široke i niske kako bi se dame u uskim haljinama i visokim petama mogle spustiti elegantno (i bez nezgoda). "Super VIP-ovi" na ovoj blistavoj holivudskoj "fešti" filma imaju i svoj bar. I inače barovi u nekadašnjem Kodak Theatreu a danas Hollywood & Highland centru igraju važnu ulogu: "Otvaramo ih rano ujutro i besplatno točimo šampanjac", priča Smith. Ideja koja stoji iza toga je da se gosti ne zadržavaju predugo na crvenom tepihu pa je razumljiva i iduća mjera: 15 minuta prije nego što svečanost počne, pića prestaju biti besplatna. Logično, jer goste onda treba "potjerati" na njihova mjesta.

U dvorani je više od 3.300 sjedaćih mjesta raspoređenih na parketu i na balkonima. "Nominirani sjede većinom u parketu pored prolaza kako bi, ako budu pročitani kao dobitnici, mogli što prije izaći na pozornicu", upućuje Julise Smith.

Duga noć partyja

Nakon objavljivanja svih i završetka svečanosti dodjele, "noć Oscara" još ni blizu nije završena. "Nakon toga se održavaju razne zabave", objašnjava Smith. Među njima je i službeni oskarovski party "Governors Ball" na gornjem katu kazališta.

Svečanost dodjele Oscara priprema se devet mjeseci, a sama dvorana se uređuje dva tjedna. 1.500 gostiju dolazi s pozivnicom - među njima su i nominirani. Cijeli happening je vrlo skupa priredba: "Jedna svečanost košta oko 30 milijuna dolara", odaje voditeljica ture obilaska. "Governors Ball" stoji još više - koliko, to znaju samo organizatori.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

"Rango" dobio Oscara za animirani film, "Udefeated" za dokumentarni

Oscara za najbolji animirani film osvojio je "Rango" Gorea Verbinskog, dok je najboljim dokumentarnim filmom proglašen "Undefeated" Daniela Lindsaya… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika