27.02.2012. / 08:20

Autor: Hina , Nacional.hr

"Umjetnik" poharao Oscare

Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady"

Thomas Langmann i Michel Hazanavicius (arhiva)Thomas Langmann i Michel Hazanavicius (arhiva)Francuski nijemi film "Umjetnik" Michela Hazanaviciusa dobio je u nedjelju pet Oscara, među je kojima i onaj za najbolji film.

Crno-bijeli film posvećen hollywoodskom nijemom filmu dvadesetih i tridesetih godina, osim za najbolji film, dobio je Oscare za najbolju režiju, glavnu mušku ulogu, originalnu glazbu i kostime.

"Zaboravio sam govor", rekao je Hazanavicius primajući nagradu iz ruku američkoga glumca Michaela Douglasa. "Ja sam najsretniji filmaš na svijetu", dodao je.

Redatelj je, kako prenose agencije, zahvalio financijerima filma, "luđacima koji su pristali dati novac za ovaj film" i pametnom psu "Uggieju" koji glumi u "Umjetniku".

Jean Dujardin, prvi je francuski glumac koji je osvojio Oscara za glavnu ulogu, a do "Umjetnika" uglavnom je bio nepoznat izvan svoje zemlje.

Oscara za glavnu žensku ulogu osvojila je Meryl Streep za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Željezna Lady".

To je treći Oscar za glumicu s rekordnih 17 nominacija, od kojih su samo tri za sporedne uloge. Streep je Oscare osvojila 1979. za film "Kramer protiv Kramera" i 1982. za "Sofijin izbor".

Film Martina Scorsesea "Hugo", koji je nominiran u 11 kategorija, jednoj više od "Umjetnika", osvojio je pet "tehničkih" Oscara. Nagrađen je za scenografiju, fotografiju, vizualne efekte, zvuk i montažu zvuka.

Oscara za sporednu mušku ulogu dobio je Christopher Plummer za ulogu u filmu "Početnici" Mikea Millsa u kojem tumači ulogu starijeg muškarca koji otkriva svoju homoseksualnu stranu te prihvaća novi "identitet".

Na samom početku dodjele Oscara nagradu za sporednu žensku ulogu dobila je Octavia Spencer za ulogu u filmu "Tajni život kućnih pomoćnica".

Oscara za adaptirani scenarij osvojio je film "Nasljednici" Alexandera Paynea u kojem glavnu ulogu tumači George Clooney, dok je Oscara za originalni scenarij osvojio je Woody Allen za film "Ponoć u Parizu".

Oscar za najbolju originalnu pjesmu pripao je Bretu McKenzieju za pjesmu "Man or Muppet" iz filma "Muppeti".

Oscara za montažu dobio je film "Muškarci koji mrze žene", a za šminku "Željezna Lady".

Vezane vijesti

Dobitnici nagradne igre 'Extra - Skockajte se za proljeće'

Dobitnici nagradne igre 'Extra - Skockajte se za proljeće'

CNJ- CD Norah Jones Jelena Marković, Dubrovačka 65 , Split Sanja Lukežić Kaštel 41 47000 Karlovac sandra zupičić pustić 1c 5222 labin ROX - CD… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika