03.08.2011. / 16:39

Autor: Martina Čizmić

Divljanje 'švicarca'

Kosor 'prijeti' bankama: 'Nećemo odstupiti od naših uvjeta'

Ono što Vlada traži je da se rata stambenog kredita u švicarskim francima fiksira u kunama, po fiksnom tečaju od 5,8 ili manje. Razlika anuiteta između stvarnog plaćanja i plaćanja po gore navedenom iznosu banke će evidentirati kao odgođeno beskamatno potraživanje

Jadranka Kosor: Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL (arhiva)Jadranka Kosor: Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL (arhiva)Na kraju još jedne redovne sjednice Vlade, premijerka Jadranka Kosor javnost je izvjestila o tijeku pregovora između vlade i predstavnika banaka, a vezano uz "divljanje" tečaja švicarskog franka i kako se to odražava na građane koji imaju kredite u toj valuti.

"Vlada intenzivno razmatra taj problem itekako smo ga svjesni i gotovo bezizlazne situacije u kojoj se mnogobrojni građani nalaze zbog tečaja švicarskog franka na koji mi ne možemo utjecati", rekla je uvodno premijerka Kosor.

Podsjetila je kako je Vlada već reagirala na rast švicarskog franka potpisivanjem Memoranduma o stambenim kreditima u švicarskim francima s bankama. Dodala je kako su o tom problemu nastavili intenzivne razgovore sa hrvatskim bankama i nastaviti će ih i dalje.

"Ono što je Vlada tražila od banaka, i to je minimum ispod kojeg nećemo ići, je da je naš cilj kroz mjere usmjerene na tečaj i kamatne stope približiti iznos rate visini koju je imala u trenutku uzimanja stambenog kredita", rekla je premijerka.

Ponovila je kako neće odstupiti od toga te kako će veoma brzo biti potpisan dokument o tome.

"Vjerujem da će svi tome pristupiti, ako bude onih koje neće mi imamo i druge instrumente koje smo pripremili", zaprijetila je premijerka.

Ono što Vlada traži je da se rata stambenog kredita u švicarskim francima fiksira u kunama, po fiksnom tečaju od 5,8 ili manje. Razlika anuiteta između stvarnog plaćanja i plaćanja po gore navedenom iznosu banke će evidentirati kao odgođeno beskamatno potraživanje. Rok trajanja tako odgođenog potraživanja je do 10 godina tijekom kojeg je realno očekivati moguće promjene tečaja koje će poništiti to potraživanje. Traže i smanjenje kamatne stope na kredite u švicarcima prema kamatama kada su krediti odobravani.

Premijerka je dodala da, kako kamate ne mogu biti ispod 4 posto prema Zakonu o porezu na dohodak, Vlada će u narednim danima, već na sljedećoj sjednici Vlade donijeti izmjene Zakona kojima bi se smanjile te stope.

Istaknula je kako bi se sve to moglo odnositi već na sljedeću ratu kredita te kako bi nakon potpisivanja dokumenta između Vlade i banaka, banke same pozivale građane na dogovor.

Vjerujemo da će i svjetska kretanja omogućiti da se ubrzo lakše diše. Ali mi u ovom trenutku moramo nešto poduzeti. Što se Vlade tiče, mi ćemo tražiti da se u tjednu nakon 15. kolovoza taj dokument potpiše", rekla je na kraju premijerka Kosor.

Ministrica financija Martina Dalić obavijestila je članove Vlade kako je jasno da najmanje dio banaka koje su odobravale kredite u švicarskim francima će prihvatiti ovaj prijedlog.

"S obzirom na reakcije banaka, ovo će biti provedeno u djelo i neće ostati samo na razini zahtjeva Vlade. Razlog je tome jednostavan. Ova kretanja tečaja švicarskog franka mogu se usporediti sa učinkom neočekivane elementarne nepogode. Neosporno je da je Vlada morala reagirati. Bez obzira na to što ne može intervenirati u tržišni mehanizam, morala je nešto poduzeti", rekla je ministrica Dalić.

Rekla je da je prednost ovog prijedloga upravo u tome što ne zadire u funkcioniranje tržišnog mehanizma i financijskog sustava.

Na kraju je još premijerka Kosor istaknula kako će o prijedlogu zatražiti očitovanje Javnobilježničke komore, ali i Hrvatske narodne banke.

"Mislim da puno puta govorimo, bez obzira na neovisnost bilo koje institucije, svi smo mi ovisni o interesima naših građanima, svi smo ovisni o interesima Hrvatske. Ako su naši građani u poteškoćama, onda svi moramo prionuti poslu kako bismo olakšali. Dakako, ako su u poteškoćama ne svojom krivnjom, nego stjecajem okolnosti i uvjerena sam da će banke ne samo pristupiti, možda će predložiti još neki dodatni model. Jer mi smo u različitim razgovorima od sredine 2009. godine kada smo od svih tražili da podnesu svoj teret krize. Banke dobro posluju, a teret krize je potrebno ravnomjerno rasporediti i podnositi. Građani su zadnji koji bi to trebali na svojim leđima nositi", rekla je premijerka Kosor i još jednom pozvala banke da pristupe potpisivanju dokumenta s Vladom.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 03.08.11. 17:13

Pozdravljaju te tvoji prijatelji: Fromm i Freud.


registracija
9/3/10

nostradurus, 03.08.11. 19:11

Ima puno bolje rješenje: treba stvaranje novca razdvojiti od posuđivanja. Time svi krediti koji prelaze novac u obaveznoj rezervi nemaju pokriće i banke bi se sanirale emisijom novca iz HNB-a, a vlasništvo preuzela država u tom omjeru. Nakon toga država većinskim vlasništvom mijenja kamate na 2%.
https://sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize


registracija
23/10/09

spinner, 03.08.11. 23:34

Kosorka đevojka plaši ježa golom gujcom!

;-)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika