03.08.2011. / 19:12

Autor: Hina

Austrija odgovara Slovencima: Ograničenja kroz Karavanke nužna zbog sigurnosti

Austrija je u srijedu izrazila žaljenje zbog reakcija slovenskih prijevoznika na ograničenja za teretni promet u austrijsko-slovenskom tunelu Karavanke, ali ustraje na tome da su ona potrebna iz sigurnosnih razloga.

Slovenski prijevoznici su ogorčeni na austrijsku odlukuSlovenski prijevoznici su ogorčeni na austrijsku odlukuAustrija je u srijedu izrazila žaljenje zbog reakcija slovenskih prijevoznika na ograničenja za teretni promet u austrijsko-slovenskom tunelu Karavanke, ali ustraje na tome da su ona potrebna iz sigurnosnih razloga.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, austrijsko ministarstvo prometa navodi da je privremena zabrana prometa teretnih vozila dozvoljene mase iznad 7,5 tona kroz tunel, koja vrijedi od prošlog petka u dane vikenda, odnosno od petka u 22 do subote u 15 sati, uvedena zbog procjena prometnih rizika koje je pokazala studija u izradi koje je sudjelovala i slovenska strana.

Ograničenja u teretnom prometu primjenjivat će se do početka rujna, do kad kroz 7864 metra dugački tunel prosječno svakog sata prođe 1900 vozila, a u dane vikenda zbog turističke sezone i znatno više, pa je tako kroz tunel proteklog petka i subote prošlo 52.000 vozila.

Zbog austrijskih restrikcija u tunelu prosvjedovali su ovih dana slovenski prijevoznici, navodeći da im ta mjera pričinja veliku štetu, a najavili su i blokadu prometa na izlazu iz tunela u petak ako ne dođe do njezinog ukidanja.

Tunel Karavanke otvoren je 1990. godine, a njime se odvija najveći dio cestovnog prometa iz Austrije prema jugoistočnoj Europi.

Slovenija i Austrija nedavno su se načelno dogovorile da će zbog sigurnosnih razloga, ali i europskih direktiva, do 2019. godine nadograditi tunel probijanjem druge cijevi, čime bi se povećala njegova protočnost za promet, ali i mogućnosti prozračivanja i evakuacije u slučaju nesreće. Riječ je o investiciji od stotinjak milijuna eura, ali rokovi za početak gradnje još nisu određeni.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

registracija
24/6/09

Schengen, 03.08.11. 20:58

Drugi put se informirajte,nije sto nego 300 mio € vrijedna investicija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika