04.08.2011. / 17:34

Autor: Martina Čizmić

Znanstvenici nagađaju: Zemlja je u ranim fazama imala dva Mjeseca?

Znanstvenici tvrde kako su dva Zemljina satelita, jedan veći, jedan manji nakon kolizije stvorili ono što danas poznajemo kao Mjesec

Mjesec je nastao nakon kolizije dva Mjeseca?Mjesec je nastao nakon kolizije dva Mjeseca?Zemlju su do prije otprilike četiri milijarde godina pratila dva mjeseca, navode znanstvenici u posljednjem broju međunarodnog časopisa Nature.

Znanstvenici tvrde kako su dva Zemljina satelita, jedan veći, jedan manji nakon kolizije stvorili ono što danas poznajemo kao Mjesec.

Kao temelj te teorije znanstvenici navode razlike u sastavu Mjeseca na vidljivoj i "nevidljivoj" strani. Naime, na Mjesečevoj vidljivoj strani dominiraju ravnice koje su nastale hlađenjem lave, dok na "nevidljivoj" strani dominiraju kamene planine. Također, na "nevidljivoj" strani kora je 50 kilometara deblja od one na strani bližoj Zemlji.

Znanstvenici su i ranije raspravljali o teorijama nastanka Mjeseca kroz sudar dva ili više nebeska tijela. No, u prethodnim teorijama smatralo se da je u Mjesec udario asteroid ili više njih. Ovo je prvi put da je netko predložio teoriju u kojoj je Zemlja imala dva mjeseca koja su se spojila u jedan.

Vezane vijesti

U jezerima na Titanu postoji život?

U jezerima na Titanu postoji život?

Prema snimkama koje je napravila svemirska letjelica Cassini pretpostavlja se kako na površini Saturnovog mjeseca Titana postoji stotine jezera i tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika