05.08.2011. / 09:20

Autor: Hina

Cerić traži reakciju na Dodikove izjave o muslimanima

"Diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o pripadnicima jedne vjerske zajednice, o muslimanima, su priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na muslimane Bošnjake", napisao je poglavar Islamske zajednice u BiH

Foto: PixsellFoto: PixsellPoglavar Islamske zajednice u BiH reis Mustafa Cerić zatražio je u četvrtak od Predsjedništva BiH i Državnog odvjetništva BiH reakciju na uvredljive izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o muslimanima kazavši da bi mogle prouzročiti nove sukobe na Balkanu.

Cerić u pismu ističe da retorika koju koristi Milorad Dodik kako ne vjeruje u dobre namjere muslimana "a kojom se šire predrasude prema muslimanima Bošnjacima na osnovu njihove vjere slična retorici Biljane Plavšić iz predgenocidne faze koja je govorila da su muslimani genetski kvaran materijal, što je imalo za posljedicu da su srpske vojne snage izvršile genocid nad nesrpskim stanovništvom".

"Diskriminirajuće izjave Milorada Dodika o pripadnicima jedne vjerske zajednice, o muslimanima, su priprema i motivacija za nove ekstremiste za napade na muslimane Bošnjake", napisao je poglavar Islamske zajednice u BiH.

U pismu se ističe da ova retorika može proizvesti nove sukobe u BiH i na Balkanu, te se podsjeća na mogućnost da ti stavovi postanu motivacija ekstremistima i teroristima za činjenje masovnih ubojstava i napada na nevine ljude. Pri tome je Cerić upozorio da nereagiranje državnih vlasti prema izrečenim predrasudama o muslimanima potiče ekstremiste i teroriste što širi strah kod Bošnjaka, posebno kod povratnika.

Cerić je zatražio od predsjedništva BiH da pokrene inicijativu kako bi i Parlament BiH donio zakon o sankcioniranju negiranja genocida na temelju presuda o genocidu, te rezolucije Europskog parlamenta o proglašenju 11. srpnja europskim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Pismo poglavara Islamske zajednice proslijeđeno je i uredu visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini, veleposlanicima zemalja Vijeća za provedbu mira te međunarodnim organizacijama za praćenje poštivanja ljudskih prava.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika