05.08.2011. / 12:56

Autor: Hina , Nacional.hr

Shell i nigerijska vlada - 50 godina partnerstva u zagađivanju okoliša

Iz uprave Shella u četvrtak su preuzeli odgovornost za dvije ogromne naftne mrlje u delti Nigera, za koje odvjetnici tvrde da su uništile živote lokalnih ribolovaca

IlustracijaIlustracijaUN je u svojem izvješću objavljenom u četvrtak kritizirao tvrtku Shell i nigerijsku vladu, jer već 50 godina sustavno zagađuju deltu Nigera kojoj će, kako stoji u izvješću, biti potrebna najveća akcija čišćenja naftom zagađenog dijela ove rijeke, u čiji će početak trebati uložiti oko milijardu američkih dolara, a vrijeme predviđeno za uspješno čišćenje zagađene regije procjenjuje se na tridesetak godina.

UN-ov Program zaštite okoliša analizirao je štetu nastalu zagađenjem naftom područja Ogoniland, bogatog ovom važnom sirovinom u području delte Nigera, gdje se nalazi najveće afričko središte naftne i plinske industrije.

Naftni gigant Royal Dutch Shell i nigerijska državna tvrtka za naftu posjeduju veći dio naftne infrastrukture u Ogonilandu. Shell je prestao s crpljenjem nafte iz Ogonilanda nakon kampanje koju je svojedobno poveo pisac i aktivist Ken Saro-Wiwa, kojega je kasnije ubila nigerijska vojna vlada.

Iz uprave Shella u četvrtak su preuzeli odgovornost za dvije ogromne naftne mrlje u delti Nigera, za koje odvjetnici tvrde da su uništile živote lokalnih ribolovaca.

"Obnova zagađenog okoliša u Ogonilandu bit će najsveobuhvatnija i najdugoročnija do sada poduzeta akcija čišćenja područja zagađenog naftom", stoji u izvješću UN-ova programa za zaštitu okoliša.

Vezane vijesti

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Ban Ki-moon stiže u srpnju u posjet Zapadnom Balkanu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon trebao bi u drugoj polovici srpnja doći u posjet Zapadnom Balkanu, prenose u četvrtak beogradski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika