08.08.2011. / 21:13

Autor: Ivan Pandžić

Ima li tome kraja?

Nova HAC-afera: Šef Uprave namjestio natječaj za 10 radnika

Vrgorčani su se zbog toga bunili jer je neformalna politika HAC-a da uvijek zapošljava lokalno stanovništvo, pa je izabrano sedam osoba iz Vrgorca

Predsjednik uprave HAC-a Stjepko Boban, Božidar Kalmeta i premijerka Jadranka Kosor: Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL(arhiva)Predsjednik uprave HAC-a Stjepko Boban, Božidar Kalmeta i premijerka Jadranka Kosor: Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL(arhiva)Hrvatske autoceste uletile su u novu aferu jer je predsjednik uprave Stjepko Boban odlučio prekršiti zakon i zaposliti u tvrtki 10 osoba mimo odluka stručnog povjerenstva koje je ocjenjivalo kandidate. Povjerenstvo Hrvatskih autocesta izabralo je između 77 kandidata 10 osoba, po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja koji kaže da oni imaju prednost pri zapošljavanju. Za posao blagajnika na novootvorenoj postaji Vrgorac na autocesti Zagreb-Dubrovnik, predložene su redom osobe koje su branitelji, dragovoljci, ratni invalidi ili su članovi obitelji poginulih branitelja. I onda Boban naglo imenuje novo povjerenstvo kojem je na čelu i bira osobe koje su na listi reda prvenstva bili duboko ispod izabranih prvih 10 osoba, a jedna osoba čak uopće nije poslala prijavu u regularnom roku.

Sedam od deset izabranih uopće nema nikakva prava vezana za Domovinski rat. Od sljedećih troje koji imaju pravo na zapošljavanje, dvoje je bilo ispod liste od 10 osoba s najviše bodova, a samo jedan je bio izabran i prvi put u prvom povjerenstvu. Riječ je o Slobodanu Bebiću, za kojeg su nam u Metkoviću potvrdili da je rođak predsednika Sabora Luke Bebića. Slobodan Bebić je zaposlen iako ima 63 godine, a HAC je lani pokrenuo akciju kojom je onima iznad 60 godina nudio privremeno umirovljenje kroz dokup staža u okviru reformi unutar tvrtke. Međutim, za njega barem nije prekršen zakon o pravu prvenstva branitelja. Iako posjedujemo dokumentaciju o slučaju, iz HAC-a su odgovorili da nije bilo dvostrukih popisa i da svi izabrani udovoljavaju uvjetima natječaja. No unatoč tom odgovoru, neslužbeni izvori iz HAC-a tvrde da se nije radilo ni o kakvoj korupciji pri promjeni odluke stručnog povjerenstva, nego tek o želji da se pomogne lokalnom stanovništvu. Od 10 prvoizabranih koji imaju status branitelja, ni jedna osoba nije bila iz Vrgorca, nego iz Imotskog, Ploča, Metkovića, Zmijavaca.

Vrgorčani su se zbog toga bunili jer je neformalna politika HAC-a da uvijek zapošljava lokalno stanovništvo, pa je izabrano sedam osoba iz Vrgorca. HDZ-ov gradonačelnik Vrgorca Borislav Matković nije htio reći je li u stranci koja kontrolira HAC tražio promjenu odluke o zapošljavanju, ali da je logično zaposliti osobe iz Vrgorca jer su manji troškovi HAC-a za putovanja radnika na posao. Ostaje samo pitanje zašto je od devet prijavljenih iz Vrgorca koji su zadovoljavali uvjete izabrano baš dotičnih sedam. Također, zašto je baš izabrano dvoje iz Metkovića i jedan iz Imotskog, kada su iz tih gradova postojali kandidati, branitelji, s više bodova po mišljenju stručnog povjerenstva.

Vezane vijesti

HAC 'gura' ENC

HAC 'gura' ENC

Ministar Siniša Hajdaš Dončić i predsjednici Uprava HAC-a i ARZ-a Dražen Guštin i Željko Denona, danas su na konferenciji za novinare izvijestili… Više

Komentari

registracija
24/3/10

bagsy, 08.08.11. 21:45

Borba protiv korupcije na 'rvacki' način


registracija
9/8/11

hekleraj, 09.08.11. 07:10

Eto! I tu su ih provalili. Sad bi mogli malo provjerit način upošljavanja na naplatnim kućicama Most Krk, a i na nekim drugim. Nije da samo branitelji nemaju šanse, nego nitko tko nije jako dobro upućen u več ustaljenu mustricu poznanstva, rodijaštva, podobnonti, a bogami, i dubljeg džepa.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 09.08.11. 11:26

Sve se zna,a oni ipak dobro stoje po rejtingu.


registracija
25/10/10

cuma, 09.08.11. 13:59

Gdje je Đakić sadada zaštiti hrvatske branitelje, bi li Ustavnim zakonom zaštićeni od ovakvog kršenja zakona,,bando HDZ-ovska,,,,koliko je samo tisuća branitelja prošlo na sličan način, briga vas osigurani ste do kraja života, koga briga za stoku sitnog zuba!


registracija
22/2/11

Budimir09, 09.08.11. 20:14

Aj baš da vidimo hoće li se Boban i ovaj put neprimjetno izvući kao što se uvijek izvukao i u Hrvatskim cestama i to šutnjom i "nestankom".
Ipak zakon nije isti za sve. Ovaj čovjek ima previše putra na glavi a od Remetinca ništa.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika