12.08.2011. / 17:25

Autor: Hina

Raspada mu se vlada: Pahor ne isključuje prijevremene izbore

Slovenski premijer Borut Pahor u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od petka sugerirao je kako ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali je naglasio kako Slovenija u situaciji nove ekonomske krize i nestabilnosti u eurozoni ne bi smjela biti dovedena u situaciju bez vlade s punim mandatom.

Borut PahorBorut PahorSlovenski premijer Borut Pahor u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od petka sugerirao je kako ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali je naglasio kako Slovenija u situaciji nove ekonomske krize i nestabilnosti u eurozoni ne bi smjela biti dovedena u situaciju bez vlade s punim mandatom.

"Među političkom klasom mora doći do dogovora kako na prijevremenim izborima izabrati novu vladu, a da u međuvremenu ne dođe do ne baš korisne blokade u odlučivanju", rekao je Pahor. "Ne smije nam se dogoditi ono što se dogodilo u jesen 2008. godine, kad je većina svijeta klizila u recesiju, a kod nas (tijekom predizborne kampanje) političari su se nadmetali u izjavama tko će osigurati veći socijalni i gospodarski napredak", rekao je Pahor.

On je naglasio da Slovenija u sadašnjim međunarodnim okolnostima ne smije riskirati političku krizu.

"Politička kriza u sadašnjim okolnostima bila bi nepotreban luksuz koji si Slovenija ne može priuštiti", rekao je Pahor koji već nekoliko mjeseci vodi manjinsku vladu sa samo 33 glasa potpore u parlamentu koji čini 90 zastupnika.

Iz vlade je zbog potencijalne korupcijske afere u srijedu neopozivo odstupila i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal, inače predsjednica Liberalnih demokrata (LDS) koji su glavni Pahorovi koalicijski partneri u vladi.

Budući da Pahora čeka biranje pet novih ministara u vladi na jesenskom zasjedanju parlamenta koji mora izabrati i novog predsjednika, te budući da je upitno i usvajanje proračunskog rebalansa koji je Pahor ocijenio bitnim za održavanje slovenske pozicije u eurozoni nakon neuspjeha da provede mirovinsku reformu, većina slovenskih promatrača navodi kako bi premijer trebao realistično pristati na zahtjev opozicije da se krajem ove godine održe prijevremeni izbori i dobije nova vlada.

Slovenski premijer pojasnio je da je sadašnja vlada naklonjena strukturnim reformama koje bi morao podržati i svaki onaj koji namjerava doći na vlast nakon sljedećih izbora, kako bi Slovenija ostala u "valutnoj zoni" sa Njemačkom i Francuskom, vodećim članicama EU-a u Europskoj monetarnoj uniji, u kojima, za razliku od perifernih članica, nema velikih rizika zbog zaduženosti i proračunskih deficita, te u kojima se zbog reformi ipak bilježi ekonomski rast.

U suprotnom, naveo je Pahor, Sloveniji prijeti najprije stagnacija, a onda pad u odnosu na dosada postignuti stupanj razvitka.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika