14.08.2011. / 16:02

Autor: Deutsche Welle

Kosovski Srbi uvjereni

"Ako dođe do nasilja, Srbija je uz nas"

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga izjavio je da očekuje pomoć Srbije ako ponovo dođe do upotrebe sile na Kosovu, ali vjeruje da će pregovori u rujnu omogućiti "koliko toliko miran svakodnevni život".

Kosovski Srbi ponovno prijete barikadamaKosovski Srbi ponovno prijete barikadamaVlada Kosova i međunarodna zajednica trebaju shvatiti da se "Kosovo ne može silom integrirati u institucije Prištine", rekao je Radenko Nedeljković i dodao: "Ukoliko do nasilja i upotrebe sile dođe, država Srbija će stati uz nas" i "svim raspoloživim sredstvima obraniti srpski i nealbanski narod na sjeveru Kosova". "Verujem da će dijalog Srbije i Kosova u rujnu u Bruxellesu razriješiti mnoge naše probleme i da ćemo se okrenuti koliko-toliko mirnom svakodnevnom životu", rekao je Nedeljković za "Politiku".

"Kfor u službi samoproglašene države Kosovo"

Načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog okruga je rekao da u pregovorima sa glavnim zapovjednikom Kfora, generalom Erhardom Bühlerom "nismo odobrili Thacijeve zahtjeve, ali u tim danima to je bilo jedino moguće i vjerovali smo jedina moguća opcija".

Nedeljković smatra da se "Kfor od početka stavio u službu samoproglašene države Kosova, a Bühler u ulogu Thacijevog carinika". "Osim što ne dozvoljava prolaz ni te takozvane humanitarne pošiljke, on sada, mimo sporazuma, šalje Albance, dodatne snage, u Ibarski Kolašin i oni nesmetano obilaze ne samo prijelaz, već su viđeni i po vrletima Mokre gore", rekao je Nedeljković objašnjavajući da je dogovor bio raspoređivanje 28 srpskih policajaca i tri Albanca.

Dvije verzije sporazuma

Na pitanje o tome koliko verzija sporazuma postoji, Nedeljković je kazao da postoje dvije verzije. Objasnio je da je na prvom sastanku predstavnika Kfora i beogradskog pregoavaračkog tima, usaglašeno da na Brnjaku i Jarinju bude Kfor, a u Brnjaku pripadnici policije koji su radili 25. srpnja, uz prisustvo još trojica policajaca albanske nacionalnosti. "Dogovorili smo se i da roba do 3,5 tone bez problema prolazi na administrativnim prijelazima, a svaki teret veće težine od naznačene, uz potvrdu koju bi izdavalo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju", objasnio je Nedeljković.

Pošto je, kako je rekao, već sljedećeg dana, na ponovnom sastanku, Bühler rekao da taj dogovor ne vrijed, "našli smo se u čudu i tek na naše veliko inzistiranje i nekoliko konzultacija dogovoren je novi sastanak 5. kolovoza kada je sporazum i usaglašen", kazao je Nedeljković.

Nedeljković je kazao da na sjeveru Kosova nestaje osnovnih namirnica, a gospodarstvu prijeti "potpuni kolaps". "Ukoliko se... nastavi sa ovakvim aktivnostima Kfora, biti ćemo primorani da ponovo postavimo barikade na istim prometnim pravcima, ali i u dijelu gdje procijenimo da su neophodne", upozorio je Nedeljković.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 14.08.11. 17:23

Evo na pomolu još jedne povijesne bitke koju će Srbi hrabro popu_iti.


registracija
24/5/09

Sharp, 14.08.11. 18:58

"Ako dođe do nasilja, Srbija je uz nas"

je.... donirat ce vam traktore sa prikolicom...omiljeno prjevozno sredstvo nebeskog naroda ! Koliki mazohista moras biti da i peti put probas sto je vec cetri puta propalo....mislim stvarno !


registracija
12/1/11

bozhidar, 14.08.11. 19:37

dakle ovaj cetnik kaze da je srbija6ili srbijica6 ili nezavisna drzava ili dio srbije1.

to bi moglo znaciti da je srbiju6 [vec smo vidjeli srbiju2,3,4,5 u hr i bosni, je li?] okupirao strani svijet te protiv volje te drzave6 ili sa voljom iste, ali samo ako budu poslusnici i branitelji srbije1 i srbije6.

po ovome, koovo je bio u krivu kad je zauzel prijelaze izmedju srbije1 i srbije6.

e, da bi tako mislio UN, i EU? meni se cini, da oni misle sasvim drukcije: nece biti promjene granica na balkanu niti covjecanskim putem [dragovoljnim preseljenjem srpskog i kosovskog puka, jer malo bi itko drage volje napustao svoj dom za bilo koji drugi negdje drugdje] a kamoli politickim ili ratnim putem.

drzim da i srbija1 i jadna vidi sto pise na zidu: svedenost na pasaluk, ako bi se usdudila latiti oruzja.

dakle, za ocekivati je da ce kfor ili srbija1 nesto sasvim ucinkovito uraditi. bit ce tu i "dissapeared" ili otislih na odmor u rusiju. tamo je i kadijevic!
hvala


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 14.08.11. 22:10

Bla,bla,da im ne bi Ameri opet par bombica bacili na usijane glave?Umirite se bre vec jednom,biti ce vam pametnije.


registracija
17/7/07

budjoni, 14.08.11. 22:14

Ako sam dobro shvatio suštinu članka, izgleda da se konačno rješenje kosovskog problema nazire, ili u prisilnoj asimilaciji kosovskih Srba (jer mirno ne žele), u državno-pravni sustav Nezavisne Republike Kosovo ili danas-sutra u Velike Albanije, kojoj se po prirodi stvari svakako teži, ili progonom Srba koji ne žele prihvatiti albansku vlast.
Mislim da bi za tu boljku također bio uspješan prokušani recept iz nedavne prošlosti, 1/3 iseliti, 1/3 pomuslimaniti (obrezati) i 1/3 nepokornih ukloniti.
S time bi se međunarodna zajednica svakako složila i zdušno pripomogla ostvarenju pravednih kosovarskih težnji.
Tada bi svi bili zadovoljni osim Srba, ali njihovo mišljenje kao ukupnih gubitnika u balkanskim previranjima, ionako nije važno.
Ne riješi li se u dogledno vrijeme kosovsko pitanje, to će područje ostati kao neuralgična točka, neoprekidan izvor boli, zla, opačine i nasilja svake vrste.
Bude li se Srbija bunila, treba ponovo aktivirati savezničke snage (treba znati da su Hrvaske snage već tamo) i bombardirati Srbiju do iznemoglosti, a bude li do kraja nepokorna, i Srbiju treba anektirati u sastav Velike Albanije.
U tom slučaju propala bi i opcija beogradskog pašaluka.
Nadam se da će se mnogi složiti s ovakvim pravednim rješenjem problema Kosova.


registracija
26/1/08

Rampa, 15.08.11. 00:24

Je, stat će država Srbija uz njih, isto kako su stali i uz HR Srbe u Oluji!!
Koji naivni luzeri!!!!


registracija
9/1/08

caballero, 15.08.11. 02:07

Zanima me samo zasto US podrzava najkriminalniji rezim u svijetu? Spremaju li im istu sudbinu kao talibanima kad okrenu stranu? Di smo mi u svemu tome kao marionete i sto nas ceka?


registracija
20/8/10

McCoy, 15.08.11. 06:30

caballero, za razliku od ovih jadnika pre tebe, jedino ti si dao smislen komentar.


registracija
20/4/11

BivsiYU, 15.08.11. 11:14

Ja nisam Srbin, otac Hrvat majka muslimanka. Hrvati su mnogo pametniji i u ovom ratu našli su dobre tjelohranitelje, Nijemce i Amere. Srbiji se nepravilno oduzelo Kosovo i Metohija. Pitam sve braću Hrvate kako bi bilo da Istru oduzmu Talijani. Donedavno je i Zadar bio Talijanski. Sjećam se da je bilo još za vrijeme velikog Tita riječ o tome, Neznam šta vrijeme donosi. Zato urazumimo se i budimo ljudi. Američkom carstvu, kao što je i ranijim carstvima,doći će kraj!


registracija
22/6/10

Konstantinos, 15.08.11. 12:48

Bivsi YU
Pa tebi bi trebalo biti vrlo jasno da je Srbija "razbucala" tvoju SFRj a da o tome nitko danas ne govori. Srbija ce tako proci ne kaznjeno a brojni Jugoslaveni ostat ce kratkih rukava jer direktan krivac za njihovu tragediju (jugoslavena) Milosevic i njegova Srbija nikada nisu za to odgovarali. Kad su vec zapoceli 4 krvava rata, red je i da plate cijenu. Gubitak Kosova je skupa cijena kojom placaju zablude jednog suludog rezima. Tako da tvoja usporedba Istre i Kosova ne stoji jer nama nikakvih zajednickih tocaka. Osim toga, nije mi jasan taj tvoj antiamerikanizam jer bez US i NATOA ne bi bilo ni Muslimana ni Federacije BiH. Tako da mi nisu jasne tvoje percepcije US u modernom svijetu. Ti kao da prizeljkujes njegov kraj? Ali da te razuvjerim US nece nikada "pasti" koliko god se ti i tebi slicni potajno nadate, bas zbog tebe i tebi slicnima. Sto to znaci? Da ako se US povuce Srbija ce ponovno "kolo voditi" Napast Kosovo, BiH mozda, vratit nekakvu zemlju u Hrvatskoj? O cemu ti pobogu pricas? Voljeli mi US ili ne, on nam je donio koliko-toliko pravedan mir i stabilizaciju, sto ce omoguciti prikljucak Balkana razvijenim zemljama svijeta, podizanju standarda, i boljem zivotu. Nemoj mi reci da nisi za to i da ti je drazi rat, sukob i ponovno ubijanje?


registracija
20/8/10

McCoy, 15.08.11. 13:06

Konstantinos, uzasno jednostran komentar, koji sam, doduse i ocekivao od tebe.
To tvoje"razbucavanje" Jugoslavije je prizeljkivao i Tudjman i jos neki pre njega. Svaljivanje krivice samo na jednu stranu je pogresno i zato se posle Hrvati cupaju za kose, placu i seku se staklom kad Hag osudi hrvatskog zlocinca. Posle se pitate zasto i kako kad je Hrvatska vodila tzv. narodnooslobodilacki rat... I na toj lazi su odrasle generacije hrvatske dece.


registracija
20/4/11

BivsiYU, 15.08.11. 13:37

Konstantinos, Totalno si pograšno shvatio moj komentar. Ko priželjkuje rat on je budala, rat je svakome normalnom čovjeku zlo. U ovom ratu pomagao sam svima Hrvatima, Muslimanima i Srbima. Realan da budem i slažem se sa tobom oko Istre. Kosovo i Metohija sa Istrom ne mogu se upoređivati, jer Kosovo je uvijek bilo srbijansko, a Istra doskora Talijanska, Sjutra bih branio Hrvatsku da Talijani imaju pretenziju na Istru. Što se tiče Amera, vidi šta su radili Indijancima,Vijetnamu, Panami, Iraku, Libiji, Afganistanu, sve zbog kapitala, pod okriljem demokracije. Više neću komentarisati !


registracija
22/6/10

Konstantinos, 15.08.11. 13:52

McCoy,
Ovdje se ne radi o "svaljivanju" krivice na jednu stranu. Naravno da ni HR ni SLO nisu bile za onakvu SFRJ ali svakako da nisu bile ni za Milosevicevu, novo prekrojenu Jugoslaviju. Problem je u tome sto vecina od nas stvari gleda izdvojeno iz sireg konteksta. Mi na Balkanu, kao da nikada nismo culi za 1989, za strahovite promjene koje su "pomele" istocni blok i sam SSSR. Zapadne zemlje (HR, SLO) su trazile demokraciju isto ono sto narodi od Litve Estonije dole do Bugarske. Tko im je u tome trebao zamjeriti ili zabraniti? Pa vjerojatno Milosevic? Dakle sa tog stajalista HR i SLO nisu isle na politicko jedinstvo ali su zeljele demokraciju, trzinu privredu i sve ono sto uz to ide (parlamentarnu demokraciju, visestranacje). Ako je to "uzrok" da HR i SLO budu proglaseni "krivim" za raspad... onda, sorry, ja ne znam kako dalje voditi diskusiju. Da, treba razluciti retoriku Tudmana i Kucana od realnog polozaja a ja sam siguran da oni nisu zeljeli nezavisnost po svaku cijenu. Sto bi Tudman napustio trziste od 23 miliona stanovnika samo tako? Pa sto smo zaboravili "asimetricnu federaciju", pa "konfederaciju? Tadasnja Srbija je sve ove prijedloge odbila. Milosevic je svojom politikom otvorio vrata za medunarodno priznaje SLO i HR kao nezavisnih drzava. To je dio istine koja se presucuje jer ne drzi konstrukciju kako su svi jednako krivi. O ratu ne zelim pricati jer on nije uzrok nego POSLJEDICA!

BivsiYu,
shvatio sam tvoje pojasnjenje. Hvala.


registracija
20/8/10

McCoy, 15.08.11. 16:49

@Konstantinos
Ok, sad mi je tvoj komentar malo jasniji i u nekim stvarima bih se slozio s tobom. Medjutim, ne mislim da je Srbija zelela raspad SFRJ niti gubitak trzista od 23 miliona, isto kao ni privrede drugih ex-Yu republika. Jedino sto se privrednici ni jedne republike nisu ni pitali a iza svega su stajala politicka stanovista Milosevica, Tudjmana i sto i ti kazes, Kucana. Zato se ne slazem da je jedino Miloseviceva politika kriva za raspad SFRJ, sve strane su imale politickog udela u tome. Naravno rat nikada nije uzrok.


registracija
22/6/10

Konstantinos, 15.08.11. 17:26

McCoy,
Bivsa SFRJ je jos nekako i mogla podnijeti da se Vojvodina i Kosovo vrate pod ingerenciju Beograda ali nitko nije racunao da ce Srbija "izvesti" spontano dogadanje naroda i u Crnu Goru, da se istim scenarijem prijetilo Hrvatskoj puno prije nego li je HDZ dosao na vlast (ovo ispada kao da ga branim ali moramo biti korektni kada se radi o cinjenicama). Ocito je da se islo na majorizaciju i na princip "jedan covjek jedan glas" Ali to nije bio princip SFRJ. Kad ovo nije islo zaigralo se na nacionalizam i onda nije trebalo dugo cekati da se pojave nacionalni i nacionalisticki lideri. Memorandum SANU je bio zacetnik novog koncepta kojeg je Srbija preuzela! 1988 ili 1989. nije nigdje bilo ni Kucana ni Tudmana, ni Izetbegovica ili K. Gligorova, a ponajmanje na vlasti. Do njihove pojave iskljucivu odgovornost (zalim ako ti se to nece dopasti) snosi tadasnje srbijansko rukovodstvo.
Mislim da povijesno nije korektno nekome "napakiratio" nesto za sto nije kriv (govorim o periodu od 1987-1989)! A ne bi bilo lose da malo detaljnije prucis pisanu literaturu iz ovog perioda do 1990! Pa onda ne ces upasti u zamku relativizma. Pozdrav!


registracija
20/8/10

McCoy, 15.08.11. 21:28

E, sad ga opet pretera. Ispada, da nije bilo Milosevica ne bi bilo ni Tudjmana. Svet iz perioda o kome pricas mi je dobro poznat, imam ja godinica iza sebe. To je vreme raspada bivseg SSSR-a i u tako velikom potresu svako je trazio politicku sansu za sebe. Ne bih da ulazim u teoriju zavere ali nakon prestanka uticaja SSSR-a u juznoj i jugoistocnoj Evropi pojacao se uticaj zapadnoevropskih zemalja, SAD-a kao i islamskih zemalja i svi oni su imali svoje igrace na terenu. Ne zaboravi da je i Milosevic dugo bio americki igrac dok nije pomislio da moze bolje.
Cinjenica je, a to je nesto sto je dvoje komentatora vec pomenulo, da se blizi kraj dominacije SAD-a u svetu. Taj kraj naravno nece doci preko noci, mozda ce trajati 50 godina, ali je vec poceo. U takvoj situaciji, SAD ce se odreci svih politickih i vojnih saveznika zarad sopstvene dobrobiti, a to je kljucna stvar koja se tice ovih prostora.


registracija
12/1/11

bozhidar, 16.08.11. 03:14

bizant nije dopustio srbima i hrvatima da ratuju protiv njenih gradjana; t.j., prvodosljaka.
tek kad je bizant znatno oslabio oko 13 st., hrvati su poceli vodtiti ratove protiv dalmatinskih gradova, koje su eventualno [do ca.13 ili 14 vijeka[ osvojili.

srbi su tek u 13tom st. po prvi put osvojili kosovo i zadrzali ga do ca. [circa] 1460; te jos jednoc 1912.

kosovo je, dakle, bilo srpsko u dva razdoblja, samo ako se uvazi za sva vemena osvajacki srpski ratovi.

a tako nesto jos nije ni jedan pokoreni i obespravljeni narod nije odobrio.
po mom, kosovo nikad nije bilo srpskp tlo, nego albansko.

istru su naselili slovenci i hrvati u 7mom st. i od tada nije ikad pripadalo talijancima, osim via osvajackih ratova.
pa iza vrijeme talijanskih okupacija istre ili zadra, hrvati su tu bili u ogromnoj vecini. u dalmaciji, koju su takodjer svojatali, sacijnivali su samo 10% pucanstva.
u dalmatinskim gradovima, hrvati su se stopili sa ilirima. dakle, mi dalmatinci [sad sasvim hrvati] smo tu i vise od 3.5k g. hvala


registracija
20/8/10

McCoy, 16.08.11. 09:09

Bozhidare, ti se samo pravis glupim, jel' da?
A pre dolaska Slovenskih plemena na Balkan (samim tim i Hrvata, osim ako ne smatras da su Hrvati starosedeoci od postanka sveta, nesto kao dinosaurusi), ko je naseljavao Istru? Svemirci? Hrvati su isterali Italijane i po tebi, ko bi to trpeo?
Srbi su poceli da dolaze na Kosovo pocetkom 11. veka. Prouci malo istoriju pre nego sto pocnes da lupetas. Isto kao i ono sto si pre nekoliko dana napisao o preseljavanju Japanaca u kampove po Kanadi i USA. Na svu srecu pa nisi istoricar, ne bi se 'leba najeo...


registracija
20/4/11

BivsiYU, 16.08.11. 11:51

Bozhidare, možda je došlo vrijeme da se uozbiljiš. Kažeš da su Srbi vodili osvajačke ratove, a Hrvati?
Ljudi teško je znati pravu istinu prije 100 godina , a ne više. Pustimo to, ali znajte da su svi Milošević, Mesić, Izetbegović ....krivi. Baš u tom vremenu boravio sam u ZG,BG,LJ,RI,SA... Svi su oni krivi i svi su trebali da idu u zatvor i da ostave narod na miru. Svi su oni poslušnici Amerike i gledali su svoj interes da budu kraljevi i carevi.Narod običan ne zna ništa ni sada šta se dešava.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika