15.08.2011. / 10:18

Autor: Deutsche Welle

Skandal u stranci A. Merkel: Ostavka političara zbog odnosa s maloljetnicom

Ogranak CDU-a u njemačkoj saveznoj pokrajini Schleswig–Holsteinu ostao je devet mjeseci prije lokalnih izbora bez svojeg vodećeg političara. Christian von Boetticher dao je ostavku zbog veze s jednom maloljetnicom.

Christian von Boetticher (Wikipedia)Christian von Boetticher (Wikipedia)Christian von Boetticher, kandidat CDU-a za predstojeće izbore u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein dao je ostavku na mjesto šefa stranke u ovoj pokrajini i glavnog kandidata za izbore. Time je povukao posljedice zbog ranije veze s jednom maloljetnicom. U suzama ovaj 40-godišnji političar koji se početkom 2010.godine zaljubio u jednu 16-godišnju djevojku i nakon toga imao višemjesečnu vezu, pred novinarima je dao ostavku.

Veza je prekinuta dugo prije nego je postao kandidat svoje stranke za mjesto pokrajinskog premijera, naglasio je von Beotticher. Priznao je da potcijenio posljedice svoje veze s djevojkom za svoje političko okruženje. „Ako se u politici traži uračunjivost i jasnoća tada se ista mjerila primjenuju i na privatni život. Svjestan sam da nisam ispunio spomenuta mjerila". S prigušenim glasom i u suzama von Boetticher se ispričao kod svih koje je razočarao.

Ljubavna veza s maloljetnicom ima više od pravnih posljedica

Premijer Peter Harry Carstensen (CDU) je prije toga za radio izjavio da je sredinom srpnja čuo o pričama o ljubavnoj vezi von Boettichera te o tome razgovarao sa svojim nasljednikom. Carstensen je izjavio kako smatra da cijela priča u sebi sadrži više od samo "pravne dimenzije".

S pravnog stanovišta promatrano, veza sa 16-godišnjom osobom je u Njemačkoj dopuštena. Stranka CDU u svojem priopćenju je poručila kako je "von Beotticher svojom ostavkom pojasnio da je pogrešno procijenio moralnu komponentu".

Članovi CDU-a u šoku - stranka traži novog predsjednika

Cijeli slučaj proteklu nedjelju izazvao je pravi potres unutar podružnice CDU-a sjever. Na internetu preko facebooka i Twittera članovi CDU-a izarazili su svoj šok i razočarenje. Nisu mogli shvatiti kako je predsjednik strake von Beotticher mogao imati vezu s maloljetnicom. Prvi ogranci stranke CDU-a u Schleswig-Hosteinu još prije von Boetticherova obraćanja javnosti distancirali su se od ovog političara. U gradu Neumünster pozivnice za ljetnu proslavu CDU-a na kojima je von Boetticher bio najavljen kao počasni gost prelijepljene su.

Afera za CDU, na čijem čelu je kancelarka Angela Merkel, dolazi u najnezgodnije vrijeme. Stranka je teško pogođena, jer je do izbora ostalo samo još devet mjeseci. Do tada stranka ne samo da mora izabrati novog predsjednika već i novog kandidata za premijera. Najizgledniji kandidat je trenutni pokrajinski ministar gospodarstva Jost de Jager,

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
26/11/09

CH2710, 15.08.11. 11:18

Kad će naši govnari od političara - koji rade daleko veće govnarije - početi davati ostavke..???

Ovo što je napravio Njemac u stvari i ne smatram za neki promašaj i razlog za ostavku, jer je sve legalno i u okviru njemačkih zakona... ali ovo što rade naši smradovi sasvim sigurno da.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika