15.08.2011. / 10:54

 

Haaško naslijeđe

Šta god o tome govorili bilo oni kojima je to što se radi u Haagu "premalo" ili oni kojima je to "previše" i uz to "jednostrano" taj sud je za dokumentovanu istoriju balkanskih devedesetih učinio više nego ijedna druga međunarodna ili regionalna institucija. Piše: Kemal Kurspahić

IlustracijaIlustracijaNakon hapšenja i izručenja u Hag posljednjeg sa haške potjernice za ratne zločine, Gorana Hadžića, neki su regionalni mediji požurii da postave neizbježno – iako možda preurnjeno – pitanje: kakvi su ukupni učinci haškog Tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije? Gledano iz te regionalne perspektive, bilo iz ugla najpogođenijih ratnim zlodjelima – preživjelih i članova porodica žrtava – bilo iz ugla onih koji traže nepostojeće ravnoteže odgovornosti i imaju razumijevanja za „istorijski kontekst“ u kojem su zločini počinjeni, ocjene su uglavnom negativne: porodicama ubijenih i prognanima nijedan sud i nijedna kazna neće vratiti osjećaj pravde, a onima koji su posljednje decenije prošlog stoljeća živjeli na teritorijama „patriotskog novinarstva“ u čijoj su interpretaciji masovni progoni pa i pokolji slavljeni kao „oslobađanje“ gradova od Prijedora do Srebrenice a masovne ubice kao heroji, Tribunal se priviđa kao „politički sud“ pred kojim se sudi „našim herojima“ i koji ne kažnjava „zločine koje su činili drugi“.

Prigovori koji dolaze iz različitih udruženja žrtava rata najčešće ukazuju na to da se, evo i šesnaest godina kasnije, još sakupljaju i samo još metodima naučne analize prepoznaju kosti pobijenih a da su najodgovorniji za njihovo stradanje - u bosanskom slučaju Radovan Karadžić i Ratko Mladić - više od decenije živjeli na slobodi a i sada se pred Tribunalom rugaju međunarodnoj pravdi; da su neki od osuđenih za ratna zlodjela već i odslužili kazne i vratili se na mjesta zločina a da mnogi koji su učestvovali u progonima i pokoljima i nisu i neće ni biti optuženi; da je - jednom riječju - međunardna pravda i spora i blaga.

Takva osjećanja razumljiva su kad dolaze od onih koji su u ratu najviše izgubili.

Ali, njihovo širenje u vidu „medijske analize" znak je površnosti ili pristrasnosti u prosuđivanju.

Činjenica je, naime, da bi bez haškog Tribunala interpretacija i razumijevanje balkanskih devedesetih bili prepušteni na milost ideološkim tumačenjima u kojima dominira negiranje, pa i slavljenje zločina, i u kojima su masovne ubice heroji a masovno likvidirani „neprijateljska vojna sila". U regionu u kojem je vladavina prava, posebno u vezi s događajima visokog patriotskog naboja kakvi su ratovi devedesetih, još duboko ideologizirana i selektivna zavisno od toga da li se radi o „pravdi za naše" ili „pravdi za njihove" Tribunal u Hagu bio je prijeko potrebni, istorijski dragocjeni korektiv lokalnih iskrivljavanja novije prošlosti.

Samo je pred tim sudom - a nikako ni u Beogradu ni u Sarajevu i posebno ne u Prijedoru ili Srebrenici - bilo moguće da se u rigoroznoj međunarodnoj pravnoj proceduri utvrde činjenice i izreknu presude za zlodjela etničkih progona, terora nad gradovima - od Vukovara do Sarajeva - i genocida kao najvćeg zločina u međunarodnom pravu. Porodicama žrtava može izgledati nesnosno kad recimo Karadžić, u okviru sudski garantovanog prava na odbranu, i danas pokušava okrenuti svu istoriju naopačke uključujući i ponavljanje obrazaca ratne paljanske televizije kako „muslimani u Sarajevu granatiraju sami sebe" ali i taj, kao i prethodni haški postupci, u iskazima svjedoka i vještaka postepeno zaokružuju sliku „udruženog zločinačkog poduhvata" u kojem Bijeljina i Zvornik, Prijedor i Sanski Most, Foča i Višegrad, troipogodišnje ubijanje Sarajeva i genocid u Srebrenici nisu tek pojedinačni i međusobno nepovezani „incidenti" nego su strateške tačke u geografiji zločina čiji je cilj bio zauzimanje i povezivanje teritorija. Tribunal je - istražujući, dokumentujući i utvrđujući odgovornost lokalnih izvođača projekta "etničkog čišćenja" - takođe dokazao i da je u tom raspomamljenom ubilačkom ludilu bilo i te kako sistema i da su lokalni mučitelji i ubice bili rukovođeni lokalnim kriznim štabovima a ovi opet dirigovani odlukama Karadžićeve ratne paradržave.

Mogli su se 161 optužnica i 126 dosadašnjih presuda haškog tribunala činiti i bolno sporim, i po mnogo čemu neadekvatnim razmjerama zločina, ali samo je u tim postupcima dokazano kako lokalne masovne ubice, od prijedorskih osnivača i čuvara logora Omarska i Trnopolje do škorpiona i drugih počinilaca genocida u Srebrenici, nisu djelovali mimo ni izvan - nego u okviru i po nalozima - sistema koji im je dao osjećaj i instrumente moći i vlasništva nad životima hiljada nemoćnih.

Ta haška istorija nastavlja da se ispisuje sa suđenjima dvojici najodgovornijih, političkom i vojnom vođi "udruženog zločinačkog poduhvata" - Karadžiću i Mladiću - i zato je preuranjeno izricati nepovoljne ocjene Tribunalu prije nego što se privedu kraju posljednja i po težini optužnica najznačajnija suđenja. Šta god o tome govorili bilo oni kojima je to što se radi u Hagu "premalo" ili oni kojima je to "previše" i uz to "jednostrano" taj sud je za dokumentovanu istoriju balkanskih devedesetih učinio više nego ijedna druga međunarodna ili regionalna institucija i iza njega će ostati dragocjena građa i za istoričare i za sve kojima je stalo do istine kao preduslova pomirenja među nevinima na svim stranama.

Piše: Kemal Kurspahić

Preneseno s portala Radio Slobodna Evropa

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 15.08.11. 14:42

a da li mi smatramo da su Osijek, Sisak, Split, itd, kao i događaji nakon Oluje, bili tek pojedinačni i međusobno nepovezani incidenti ili je to bio program etničkog čišćenja radi ostvarenja vizije Tuđmana?
Ili da su hrvatske aktivnosti, da ih tako nazovem, u Bosni bile tek sporadični incidenti, a ne dio projekta izmedu Milosevica i našeg nam vizionara radi proširenja granica i jedne i druge države, a na račun BiH?
Oni za koje je odgovor pozitivan, vi ste slijepci pored zdravih očiju jer ne vidite šumu od drvceta, po Zvonkovoj teoriji. A po Laudate, vi pljujete po lijepoj našoj.


registracija
12/1/11

bozhidar, 15.08.11. 14:51

'tribunal se prividja kao "politicki sud", pred kojim se sudi "nasim herojima" i koji ne kaznjava "zlocine koje su cinili drugi" '.

govoreci za se samo [moj stari obicaj] ja tu nevidim heroje. da, doduse, mnogi srbi, bosnjaci, k.albanci te hrvati obozavaju ili slave svoje 'heroje'
ali, za me, sto se tice zalbi bosnjaka, hrvata, i albanaca na haski sud, ti sasvim opravdano misle/govore da je taj sud jedan politicki i jako nepravedan sud.

gledajuci mnogo sirje, dublje i duze u povijest, i ovi zalbenici nevide da je taj sud nepravedan i da nece pridonijeti miru u svijetu [ili dusevni mir na balkanu] poradi jos jednog vrlo vaznog uzroka: pod svaku cijenu zastiti supremacisticke vlade za svoje zlocine, koje one cine od pamtivijeka, a narocito one pocevsi od A-bombarde hiroshime i nagasaki, koje i dan danas cine pred nasim vlastitim ocima u afpaku [afgh'n/pak'n], palestini, libyji, iraqu, i drugdje.
[dabome, uvijek u ime necega: boga, sigurnosti, obrane svojih interesa, itd]

a da i negovorimo o CIA, najvecoj teroristockoj organizaciji u svijetu, koja cini dnevno zla svake vrste protiv bijednog i nemocnog svijeta.

note, please: the wider the look, the wiser one is.
alas, most people look at events thru a peephole; viewing them as existing in isolation from all other or some events. hvala bozhidar baljkas sibenik/vancouver


registracija
12/1/11

bozhidar, 15.08.11. 15:25

agaSovulj,
ratovi protiv hr, bosne, i kosova nisu se dogodili; ti su bili spremani kroz stoljeca i konacno pokrenuti u zgodno vrijeme.

sto se tice agresije HDZ i srpske vlade protiv bosne, ipak nisu bili pokrenuti u zgodno vrijeme [kako su to velesrbi i velehravti ocijenjivali], nego u vrlo nezgodno vrijeme.

oba naroda [u srbiji oveci, a u hrvatskoj omanji dio] jedva su docekali da napadnu bosnu, ma da nije postojao casus belli za bilo kakvo ratovanje ili stvaranja nemira.

postojali su razlozi, racionalizacija, pohlepa, mrznja, neznanje-- ali ni jedan uzrok za te napade.
[uzgred, razlog nije uzrok; osim toga, razlozi se uvije nadju; to ovisi samo o granicama umijeca, izmisljanja, itd]

pa i srbija nije imala casus belli za napad na hr [ma da ga je srbija1 [pomocu srbije2, one u hrvatskoj] pripremala vec duze od jednog stoljeca.

drzim cvrsto da nece vise biti ratova u ex-jugi. a narocito ako vladajuci slojevi u bivsim republikama zapale ?sve povijesne knjige u svojim zemljama te pocmu pisati nove; te tek onda predavati djeci novu, tocnu, miroljubivu povijest.

to oni duguju djeci i to zato da ne bi postali cetnici, ustase, ili extremni muslimani.

nazire se da sybaristi ili supremacisti ne samo da nemare za uebernacijonalizam, nego ga cak zele sasvim izbrisati. jer? taj steti businessu. a sad je novac sve; i to vise nego ikada prije. hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 15.08.11. 15:36

"one doesn't see forest for the tree" ili "nevidi sumu jer samo gleda/vidi jedno stablo".

i think that by far more elucidating wld have been to say that "one cannot see tree for the forest" ili nevidi pojedinca poradi skupine pojedinaca.

u slucaju srpske 'intelegencije' [citaj budala, mrzitelja, zaludjenika] ta vidi samo srpstvo ili velesrpstvo/svetosavstvo, a nigdje osobu, pa ni i srbina. hvala


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika