17.08.2011. / 16:27

Autor: Hina

Razočaranje francusko-njemačkim planovima za eurozonu

Irska je hladno reagirala na planove Berlina i Pariza o usklađivanju korporativnih poreza u nadi da će ih druge članice eurozone slijediti

ArhivaArhivaNova francusko-njemačka inicijativa za osiguranje proračunske discipline u eurozoni naišla je na mlaki odgovor nekoliko drugih članica i nije uspjela uvjeriti tržišta u to da je dužnička kriza išta bliže rješenju.

Tradicionalna njemačka saveznica Austrija kritizirala je planove njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uspostavi ekonomske vlade eurozone kojoj bi države članice prepustile suverenitet u pogledu ekonomske politike.

Irska je hladno reagirala na planove Berlina i Pariza o usklađivanju korporativnih poreza u nadi da će ih druge članice eurozone slijediti.

Prijedlog po kojem bi ostalih 16 zemalja eurozone u svoje ustave uklopilo njemačke mjere za smanjenje duga do polovice 2012. posvuda je doživljen kao preambiciozan s obzirom na to da je sam Sarkozy suočen s problemima u osiguranju paralmentarne većine za taj plan.

Finska ministrica financija Jutta Urpilainen upitala je da li bi takva pravila imala učinka u praksi i rekla je da nije "previše ushićena" idejom igranja s ustavom svoje zemlje.

"Očekivanja na tržištima uvijek su veća od onog što političari mogu ostvariti i vlada očito razočaranje" kazao je ekonomist Deutsche Bank Mark Wall dodajući da se mnogo od onog što su predložili Sarkozy i Merkel moglo već ranije čuti.

Irski ministar financija Michael Noonan kazao je kako bi u slučaju dogovora o porezima na financijske transakcije ustrajao na tome da se primjenjuju na svih 27 članica EU-a a ne samo 17 iz eurozone.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
20/5/09

BXLCRO, 17.08.11. 18:44

A najglavnije, da je to je samo jedna epizoda spasavanja €uro zone jer kao i "sapunice" bit ce ih sve vise! Dokle? to se zna kako sve to moze zavrsiti!


registracija
9/3/10

nostradurus, 17.08.11. 18:53

Završiti će kompletnim fijaskom. Ti ljudi nemaju pojma kad predlažu rješenja koja to uopće nisu.
sites.google.com/site/financijskisustav/razdvajanje-stvaranja-i-posudivanja-novca


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika