16.06.2012. / 09:19

Autor: Hina , Nacional.hr

Kako nastaviti grčku agoniju?

Ofenziva okrupnjenih kapitalista

Kako se približavaju grčki izbori, okrupnjeni kapitalisti sve su otvoreniji u žestokoj kampanji protiv Syrize, grčke lijeve koalicije koja se protivi mjerama štednje međunarodne zajednice i pripadajućih bankara. Tako je njemačko izdanje Financial Timesa otvoreno pozvalo Grke da glasuju za Samarasovu Novu demokraciju i spriječe Syrizu da pobijedi na izborima. A što ako pobijede oni koji će ispunjavati diktat međunarodne zajednice? Slovenski ministar financija poručio je kako će ova zemlja u tom slučaju nastaviti s jednako brutalnim mjerama štednje, bez ikakvog 'popuštanja' Grčkoj od strane Bruxellesa, jer takvo nešto, veli on, neće dopustiti 'privatni sektor', pa i u slučaju da navodno suverene instance Europske unije imaju neopisivu želju za takvo nešto

IlustracijaIlustracijaSlovenski ministar za financije Janez Šušteršič izjavio je u petak da će aktivnosti u eurozoni u slučaju "slabog scenarija" na nedjeljnim ponovljenim parlamentarnim izborima u Grčkoj početkom idućeg tjedna biti nastojanje da se spriječi panika koju bi to moglo izazvati na financijskom tržištu, nakon čega bi uslijedili razgovori s Grčkom da ona ostane pri ispunjavanju obveza koje je preuzela kako bi dobila potporu svojim mjerama štednje.

U slučaju da na izborima pobijedi stranka koja podržava mjere štednje i ostanak Grčke u eurozoni, raspoloženje europskih ministara financija koji se sastaju u četvrtak bilo bi mnogo povoljnije, ali je malo mogućnosti da Grčka u tom slučaju ponovo pregovara o uvjetima i osigura bolje, ocijenio je Šušteršič u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u petak kasno na večer.

Tome bi se posebno usprotivio privatni sektor koji je u pregovorima o grčkom dugu već dao velike koncesije, pa je novo popuštanje Grčkoj vrlo malo vjerojatno "čak i kad bi za to postojala politička volja", ocijenio je slovenski ministar financija.

Šušteršič je uz to rekao da Slovenija u vezi s rezultatima izbora u Grčkoj ne priprema posebne mjere jer su njena poduzeća i banke prema toj zemlji minimalno eksponirane.

Šušteršič je rekao da vjeruje da Slovenija može izbjeći scenarij po kojemu je Španjolska nedavno zbog stanja u bankama bila prisiljena zatražiti pomoć fonda za stabilnost eura. Odluka parlamenta koji je u petak vladi dao ovlasti da vodi pregovore o dokapitalizaciji banaka u državnom vlasništvu i omogući njihovu privremenu dokapitalizaciju hibridnim instrumentima dat će Sloveniji "šest mjeseci" vremena da se one dokapitaliziraju svježim kapitalom, naveo je Šušteršič, dodavši da će se postotak države u vlasničkoj strukturi Nove Ljubljanske banke postupno smanjivati na 25 posto plus jedna dionica, no da će belgijska skupina KBC koja je trenutno 25-postotni suvlasnik banke i dalje ostati s vlasništvom koje neće prijeći 50 posto.

Parlament je u petak nakon maratonske rasprave podržao vladine mjere za regulaciju stanja u državnim bankama pred skupštine njenih dioničara kroz dva tjedna, ali uz velike kritike oporbenih stranaka lijevog centra da vlada prepuštanjem najveće sistemske banke želi netransparentno i "ispod stola" prodati ispod cijene ne samo banke nego i na njih vezanu imovinu poduzeća koja su još u vlasništvu države, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 11 milijardi eura.

Bjesnilo glasila kapitalista

Njemačko izdanje Financial Timesa, Financial Times Deutschland, pozvao je u petak Grke da glasuju protiv radikalno lijeve koalicije Syrize na izborima u nedjelju, kritizirajući "demagogiju" njezina čelnika Alexisa Tsiprasa, što je izazvalo žestoke kritike u Grčkoj.

U dvostrukom uvodniku na njemačkom i grčkom jeziku objavljenom na naslovnici, list napominje da tim pozivom čini "iznimku".

"FTD i većina Grka imaju zajednički interes: njihova zemlja mora zadržati euro", piše list, koji je već izražavao svoje mišljenje o izborima, ali samo njemačkim.

"Samo za strankama koje prihvaćaju uvjete međunarodnih vjerovnika vaša će zemlja moći sačuvati euro", upozorava.

"Oduprite se demagogiji Alexisa Tsiprasa i njegove Syrize. Ne vjerujte obećanjima da se dogovore može jednostavno odbaciti, bez posljedica."

Potkopavanje grčkog digniteta

Premda se zauzima za ukidanje sporazuma o programu štednje, Syriza ističe da želi zadržati zemlju u eurozoni, kao i većina Grka.

FTD poziva Grke da glasuju za stranku desnice Nova demokracija koju vodi Samaras. "To nije laka odluka", priznaje, ocjenjujući da je Nova demokracija "desetljećima vodila lošu politiku."

No "vašoj će zemlji ići bolje s koalicijom koju vodi Antonis Samaras nego Tsipras, koji se želi vratiti unutrag i prikazuje svijet koji ne postoji."

Članak je izazvao žestoke kritike u Grčkoj.

Syriza je u priopćenju osudila tu "otvorenu intervenciju bez presedana, koja vrijeđa nacionalni dignitet i želi potkopati demokraciju" u Grčkoj.

"Jedino što bi se još moglo dogoditi nakon te provocirajuće i uvredljive intervencije" bilo bi da njemačka kancelarka i njezin ministar financija "dođu u nedjelju dijeliti glasačke listiće za desnicu", rekao je jedan od njezinih čelnika, Dimitris Papadimulis.

S ogorčenjem je reagirala i desnica kao i socijalisti, ocijenivši da FT time radi za ljevicu.

"Mi smo ponosan narod (...) ne želimo upute (...) ne želimo provokacije i manipulacije", rekao je glasnogovornik Nove demokracije.

Čelnica socijalista Anna Diamantopulu izrazila je žaljenje zbog "zastrašujuće političke neprimjerenosti", optuživši FTD da je "aneks Avghija", Syrizinog dnevnika. Optužila je njemačke krugove da žele gurnuti Grčku u pogrešku "kako bi je izbacili iz eurozone".

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/11/09

superhik, 16.06.12. 15:59

Deranje koze grcima je glavna preokupacija boraca za "europski put" Grcke. Nekoliko decenija robovlasnickog odnosa dobro bi doslo nasim debeloguzim kapitalistima koji se bore za marljiv rad svih ostalih, dok oni uzivaju u ljencarenju i neradu. Da bi se takav zivot nastavio Grci moraju prihvatiti ulogu robova. Kako su se gusile pobune robova?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika