17.08.2011. / 19:13

Autor: Hina

Rusija i Iran nadaju se obnovi nuklearnih pregovora

Ruski i iranski ministar vanjskih poslova izrazili su u srijedu nadu da će se međunarodni pregovori o iranskom nuklearnom programu, koji su blokirani od siječnja, nastaviti zahvaljujući ruskom prijedlogu koji je Teheran ocijenio "pozitivnim".

Sergej LavrovSergej LavrovRuski i iranski ministar vanjskih poslova izrazili su u srijedu nadu da će se međunarodni pregovori o iranskom nuklearnom programu, koji su blokirani od siječnja, nastaviti zahvaljujući ruskom prijedlogu koji je Teheran ocijenio "pozitivnim".

"Ruski prijedlog sadrži dobre elemente", rekao je iranski ministar Ali Akbar Salehi, na konferenciji za novinare u Moskvi.

"Proučit ćemo sve detalje tog prijedloga. On je pozitivan", dodao je nakon sastanka s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Lavrov je izrazio nadu da će ruski prijedlog omogućiti obnovu pregovora s velikim silama skupine 5+1 (SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija, Kina i Njemačka).

Lavrov je sredinom srpnja, u povodu sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom u Washingtonu, predložio obnovu pregovora pristupom "korak po korak", od najlakših to težih pitanja, kako bi se riješio problem iranskog nuklearnog programa.

Velesile bi na pozitivan odgovor Irana trebale odgovoriti ublažavanjem sankcija.

Kommersant je u srijedu objavio, pozivajući se na ruski diplomatski izvor, da je prijedlog dobio potporu velikih sila premda američki dužnosnici privatno smatraju da ima malo izgleda za uspjeh.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika