18.08.2011. / 16:19

Autor: Nacional.hr

Vladina računica: Dogovorom s bankama smanjili smo rate kredita i do 30 posto

Premijerka Kosor danas je pak kritičarima poručila kako bez Vlade ne bi bilo dogovora s bankama

Jadranka KosorJadranka KosorVlada je i službeno potvrdila dodatak Memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita koji je potpisan jučer sa predstavnicima banaka.

Podsjetimo, premijerka Kosor i čelnici osam poslovnih banaka potpisali su dodatak memorandumu za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita uz valutnu klauzulu u švicarskim francima kojim se predviđa fiksiranje tečaja franka na 5,8 kuna na rok od pet godina, dok bi razlika anuiteta između tog fiksiranog i stvarnog tečaja formirala odgođeno potraživanje, tzv. balon, a na to se potraživanje prvih šest mjeseci ne bi obračunavala naknada dok bi nakon toga naknada mogla iznositi maksimalno 3,95 posto.

Premijerka Kosor danas je pak kritičarima poručila kako bez Vlade ne bi bilo dogovora s bankama. No, zanimljivo je kako su u Vladi izračunali kako će rate stambenog kredita zbog dogovora s bankama biti manje za do 30 posto, prenosi tportal.

Osim dodatka memorandumu, Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila nekoliko zanimljivih prijedloga zakona. Tako su prihvatili prijedlog Zakona o ovlasti Vlade RH da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora. Naime, odredba kojom Vlada ima ovlasti donositi odredbe iz djelokruga Sabora, kad on ne zasjeda, ističe u listopadu pa je bilo potrebno produžiti ju do rujna 2012. godine.

Također, prihvaćene su i zakonske izmjene kojima će djeca smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata bez oba roditelja, a koji koriste obiteljsku mirovinu, biti izuzeti iz primjene Zakona o smanjenju mirovina određenih kategorija. Tako će im se vratiti 10 posto koje im je tim zakonom bilo oduzeto.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
3/12/10

gordanMM, 18.08.11. 16:55

Za manju ratu kredita je zaslužna ISKLJUČIVO I JEDINO švicarska vlada koja je smanjila vrijednost CHF jer bi precijenjena valuta poskupila švicarski izvoz.
Ova TNT grupa koja se lažno predstavlja kao hrvatska vlada u svemu tome nema NIKAKVE ZASLUGE.
Još gore, balon kreditima su omogućili bankama da zarade još više a dužnicima da budu još duže i više dužniji.


registracija
22/2/11

Budimir09, 18.08.11. 18:47

Mislim da se stvarno već pretjeruje sa tim kreditima i švicarcima i to samo zato što ih imaju neki članovi Vlade. Da nije tako, sigurno se nebi toliko o tome pisalo. To je subjektivni problem onih koji su ga uzeli. Neka Vlada rješava one probleme koje je sama stvorila, npr. 2 mirovinski stup i slične. A dotični su znali prilikom dizanja kredita u što se upuštaju. Tako ste mogli i meni i svima drugima umanjiti kamate.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika