22.08.2011. / 07:46

Autor: Hina

Asad ocijenio zapadne zahtjeve za njegov odlazak ništavnim

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u nedjelju kako su zahtjevi zapadnih zemalja da odstupi s vlasti "bezvrijedni" i najavio je da će se parlamentarni izbori održati najkasnije u veljači, u intervjuu za državnu televiziju.

Bashar al-Assad (Foto: Wikipedia)Bashar al-Assad (Foto: Wikipedia)Sirijski predsjednik Bašar al-Asad rekao je u nedjelju kako su zahtjevi zapadnih zemalja da odstupi s vlasti "bezvrijedni" i najavio je da će se parlamentarni izbori održati najkasnije u veljači, u intervjuu za državnu televiziju.

"Suzdržavajući se od reakcije, poručujemo im da su njihove riječi bezvrijedne", rekao je Asad.

Po njegovoj ocjeni, "takve izjave ne bi trebale biti upućene predsjedniku kojeg je izabrao sirijski narod i kojeg nije postavio Zapad, predsjedniku koji nije stasao u SAD-u. Takve se riječi govore porobljenom narodu koji poslušno prihvaća naredbe izvana".

Asad je ustvrdio da se stanje u Siriji smiruje.

"Počeli smo zapažati određeni uspjeh glede sigurnosti i možemo reći da je stanje sada mirnije. Političko rješenje ne može se pronaći ako se ne očuva sigurnost", rekao je.

Optužio je Zapad da se iza govora o reformama krije namjera pokoravanja Sirije, te poručio da ne sanjaju o tome jer Sirijci "neće pokleknuti".

Televizijski intervju bio je njegovo četvrto obraćanje naciji otkako su sredinom ožujka počeli masovni prosvjedi protiv 40-godišnje diktature njegove obitelji.

U četvrtak je američki predsjednik Barack Obama, kao i njegovi zapadni saveznici, prvi put otvoreno pozvao Asada da odstupi s vlasti i pooštrio sankcije njegovu režimu, nakon pet mjeseci grube i krvave represije protiv prosvjednika u Siriji.

Više od 2.000 ljudi je ubijeno u sukobu s režimskim snagama od početka represije 15. ožujka, prema navodima pomoćnika glavnog tajnika UN-a Lynna Pascoea.

Vezane vijesti

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

SAD od ruske tvrtke kupuje helikoptere za Afganistan

Pentagon je obavijestio Kongres o planovima nabavke dodatnih helikoptera za Afganistan od Rosoboronexporta, ruske tvrtke koju neki američki… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika