22.08.2011. / 14:26

Autor: Hina

Makedonija želi da se pronađe rješenje prijepora oko imena

Makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u ponedjeljak da je Makedonija spremna za pronalaženje rješenja prijepora oko imena države koji truje odnose s Atenom gotovo dvadeset godina.

Nikola GruevskiNikola GruevskiMakedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u ponedjeljak da je Makedonija spremna za pronalaženje rješenja prijepora oko imena države koji truje odnose s Atenom gotovo dvadeset godina.

"Makedonija je spremna za pronalaženje rješenja prijepora oko imena jer joj je to u interesu", rekao je Gruevski, ne ulazeći u pojedinosti.

"Nadamo se da će biti uloženi veći napori da se pronađe rješenje i očekujemo da Grčka pokaže svoju dobru volju" u tom pogledu, dodao je, kako prenosi makedonska agencija MIA.

Grčka smatra da je ime Makedonija njezina nacionalna baština i blokira međunarodno priznanje svojeg susjeda pod tim imenom. Spor blokira Skoplje na putu u EU.

Makedonija ima status kandidata za članstvo u EU od 2005., no još nije otvorila pristupne pregovore.

Posredovanje UN-a u rješavanju problema oko imena između Makedonije i Grčke još nije dalo rezultata.

Vezane vijesti

Optužnica za terorizam protiv petorice muškaraca

Optužnica za terorizam protiv petorice muškaraca

Makedonska policija podigla je optužnice za terorizam protiv petorice muškaraca optuženih za pripadnost "radikalnoj muslimanskoj skupini" i… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.08.11. 15:07

po meni Grci su stvorili problem ni iz čega. Koliko samo ima istih imena gradova, planina, pokrajina, itd, u različitim dijelovima svijeta, pa nikom ništa. U ovom slučaju izgleda da će biti kako Grci kažu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika