Objavljeno u Nacionalu br. 823, 2011-08-23

Autor: Sandra Bartolović

Komunistički zločini: Boljkovac angažirao Nobila zbog Karamarkovih istraga

Riječ je o navodnim ratnim zločinama iz II. svjetskog rata u logoru Dubovac, kaže Nobilo, premda Boljkovac nije bio zapovjednik logora i premda je radio u kotarskoj, a ne okružnoj Ozni, dok je taj logor bio u djelokrugu okružne Ozne

Anto Nobilo branit će Josipa Boljkovca bude li optužen nakon istraga što ih je Tomislav Karamarko  pokrenuo zbog zločina Ozne potkraj i neposredno nakon II. svjetskog rataAnto Nobilo branit će Josipa Boljkovca bude li optužen nakon istraga što ih je Tomislav Karamarko pokrenuo zbog zločina Ozne potkraj i neposredno nakon II. svjetskog rataJosip Boljkovac, bivši čelnik karlovačke Ozne i Udbe te hrvatski ministar policije, angažirao je odvjetnika Antu Nobila, ali zasad samo preventivno. Potvrdio je to za Nacional sam Nobilo, objašnjavajući da je riječ o angažmanu za slučaj da se protiv Boljkovca podigne kaznena prijava nakon što su u Karlovcu provođene istražne radnje u vezi s događajima na samom kraju ili neposredno nakon rata. Riječ je o navodnim ratnim zločinama iz II. svjetskog rata u logoru Dubovac, kaže Nobilo, premda Boljkovac nije bio zapovjednik logora i premda je radio u kotarskoj, a ne okružnoj Ozni, dok je taj logor bio u djelokrugu okružne Ozne.

Ta se priča periodično izvlači, napominje odvjetnik, zbog čega su Boljkovac i on uspostavili kontakt, a tek treba vidjeti hoće li zbog eventualne kaznene prijave biti nužna i tijesna suradnja. Ministru unutarnjih poslova Tomislavu Karamarku intenziviranje istraga i procesuiranje zločina počinjenih tijekom i nakon II. svjetskog rata, koje je najavio još početkom ove godine, uz proklamirani povratak Tuđmanu i njegovoj politici, bit će glavni aduti u predizbornoj kampanji u koju se namjerava upustiti.

Karamarkova najava odmah je proizvela medijske špekulacije da su glavni ciljevi tih istraga Boljkovac i bivši premijer Josip Manolić, obojica sada već u visokoj životnoj dobi. Uslijedile su i žestoke reakcije "za" i "protiv". Tomu se osobito usprotivio predsjednik Ivo Josipović, ocijenivši da su "medijske 'optužnice' protiv istaknutih antifašista poput Manolića ili Boljkovca, prije nego što su podnesene kaznene prijave, očito prejudiciranje krivnje i pokazuju ostrašćenu neprofesionalnost onih koji su novinarima dali policijske podatke". Predsjednik smatra da nitko ne smije biti optužen i suđen bez odgovarajućih pravosudnih odluka.

Vezane vijesti

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na suđenju Mili Dakiću svjedočio Boljkovac

Na karlovačkom Županijskom sudu u današnjem nastavku suđenja Mili Dakiću (81), bivšem predsjedniku Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 23.08.11. 09:06

Predsjednik smatra da nitko ne smije biti optužen i suđen bez odgovarajućih pravosudnih odluka, osim hrvatskih branitelja, generala, Tuđmana. Njih se smije cipelariti do mile volje jer oni ipak nisu istaknuti antifašisti koji su stvarali Jugoslaviju nego otpadnici jugoslavenske ideje koji su se usudili srušiti gore spomenutima snove obranom Hrvatske od lijepe partizanske kape, inače kape ljubavi i mira!


registracija
20/6/11

etna47, 23.08.11. 09:07

Zašto se ta gospoda (drugovi) Boljkovac, Manolić,Bulat trebaju bojati ako, ako nisu krivi,a indicije govore suprotno.To se treba jednom rješiti za sva vremena.


registracija
8/8/09

tovar62, 23.08.11. 09:30

Da je provedena lustracija nad starim advokatima ,imali bi cistiju sliku o komunistickim zlocinama i druge stvari kao i kriminal korupcija itd,isto tako nad politicarima,,,


registracija
28/4/10

Zvonko, 23.08.11. 10:14

Inače, danas bi se trebalo obilježiti sjećanje na sve žrtve totalitarnih režima po Europi, počev sa nacizmom, fašizmom i komunizmom.

Zanimljivo da ni jedan portal ovom danu ne prikazuje ni malo pažnje! Izgleda da ih boli onaj njihov komunizam. Jel tako nacionalovci?


registracija
24/3/10

bagsy, 23.08.11. 11:19

Zanima me,kako je moguće OBJEKTIVNO istražiti događaje iz 1945,znači prije najmanje 67+ godina,a policija nije u stanju utvrditi događaje od prije tjedan dana,bilo da je riječ o horvatinčiću,bilo da je riječ o kerumu jr.Zbog čega se ne istražuju nedavni zločini za koje postoje svjedoci i dokazi,mislim na protekli rat.
Najlakše je pročitati određeni članak pa ga 'lajkati' ili ne 'lajkati'.U zadnjih 20 godina,hrvatska se baš ne može pohvaliti s nekakvim progresivnim potezima ili zakonima.Sve se svodi na dodatnu regulaciju već postojećeg stanja.'90 godina,marković je donio vrlo jednostavne zakone o trgovačkim društvima,koja su omogućila razvoj gospodarstva.Od tad do danas,donešeno je niz zakona koji spriječavaju gospodarsku aktivnost,tako je i u pravosuđu.Dakle,pretjerana regulacija ali baš svega.Iz takvog stanja proizlazi kaos.


registracija
26/12/06

capica, 23.08.11. 13:40

Svakako treba istražiti i to temeljito zločine poslije II sv rata. Tu mislim i na Titovog generala Tuđmana. Pa nek se zna tko nam je stvarao Hrvatsku! Tuđman, Manolić, Boljkovac.


registracija
12/1/11

siziff, 23.08.11. 15:21

Staviti će Boljkovcu malo soli na rep isto kao šta su stavili Manoliću i ostalom udbaško-rodoljubnom cviječu.

Bliže se izbori, treba malo zagrijati hrvatske tovare


registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.08.11. 19:23

zločin je mučiti ili ubiti zarobljenika, bez obzira na njegovu uniformu. Onaj ko to radi je zločinac, bez obzira na uniformu koju nosi. Ako postoje dokazi, neka se istraži i procesuira. Nedodirljivih ne smije biti.


registracija
28/7/10

jurefrancetić, 29.08.11. 02:39

Da je napravljena Lustracija kada je trebala biti napravljena ovakva pitanja bi već davno bila riješena.Ovako nakon 20 godina Hrvatske države,u najmanju ruku su upitni ovakvi pokušaji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika