Objavljeno u Nacionalu br. 333, 2002-04-02

Autor: Mate Granić

Sat političke anatomije

Račan je odlučio sačuvati Vladu iako je nesloga u petorci nepopravljiva

Premijer je prisilio zagrebačku gradonačelnicu da povuče ostavku jer nakon novih zagrebačkih izbora HNS ne bi podržao Bandića pa bi istupio iz koalicije i na državnoj razini, a tada bi prijevremeni izbori za Sabor bili nužni u situaciji kad je HDZ sve jači

Mate GranićMate GranićVesna Pusić krizu vlasti u Zagrebu nazvala je cirkusom. Na žalost, situacija u Zagrebu još je gora. Vlast ne funkcionira, grad Zagreb nema poglavarstvo, gradonačelnica Vlasta Pavić je nakon mjesec dana dala ostavku, pa ju je nakon sastanka s premijerom Račanom povukla, gradski HNS i SDP teško se uzajamno optužuju preko medija, u čemu prednjači gradski HNS, ali uz snažnu podršku Vesne Pusić i Radimira Čačića. Ne samo da nema međusobnog povjerenja nego jedni protiv drugih upotrebljavaju sva sredstva (i tajno i javno).
Premijer Račan je, čini se, odlučio: ne želi raspad koalicije na državnoj razini. Svjestan je da bi odobrenje Milanu Bandiću da iziđe na izbore u Zagrebu značilo izlazak Vesne Pusić iz vladajuće koalicije na državnoj razini, koja bi donijela i prijevremene parlamentarne izbore koje premijer Račan ne želi (a obećao je da će svaku sljedeću krizu Vlade završiti prijevremenim izborima). Prema tome, Račan se ipak boji neizvjesnosti prijevremenih izbora. Ta odluka, bude li donesena, imat će dalekosežne posljedice i unutar SDP-a. Bandić će biti žrtvovan nastavku koalicije s Vesnom Pusić. Time se učvršćuje koalicija lijevog centra, ali to nisu dobri signali za stranke centra, posebno ne za HSS i HSLS. U teškoj situaciji naći će se i Zdravko Tomac, koji je već nagovijestio svoju pasivizaciju u tom slučaju.

Zagrebačka kriza

S druge strane, budu li raspisani izbori u Zagrebu (za što su sada šanse mnogo manje), bit će vrlo zanimljivi i neizvjesni zbog međusobnih svađa su SDP i HNS su oslabili, posebno HNS. SDP i Bandić još su kudikamo značajno najjači u Zagrebu, ali i njihova popularnost rapidno pada u posljednje vrijeme. Svako odgađanje izbora udaljava Bandića od ponovne funkcije gradonačelnika, ali i značajnijeg utjecaja u vlastitoj stranci.
HDZ jača, premda još nisu završeni unutarstranački izbori i ne zna se tko će predstavljati HDZ u Zagrebu na izborima. Ali najveće promjene i iznenađenja mogu se očekivati u centru. Bude li izbora, nositelj liste HSLS-a trebao bi biti Slaven Letica, što bi svakako bilo osvježenje i za HSLS i za političku scenu u Zagrebu, ali i znak nesigurnosti HSLS-a da iziđe s vlastitim kandidatom na izbore. Nositelj DC-ove liste bio bi predsjednik stranke, a na njoj bi bila brojna osvježenja (i stranački i nezavisni kandidati). Bit će zanimljive i ponude HSS-a, ali i HIP-a, s obzirom na loše rezultate u istraživanjima javnog mnijenja, a posebno komu bi se priklonio HSS – SDP-u ili HSLS-u, ili bi pak ponudio samostalnu listu.
Riješi li se zagrebačka kriza dogovorom SDP-a i HNS-a pod Račanovim pritiskom, to znači da je premijer odlučio spašavati vladajuću koaliciju po svaku cijenu, bez obzira na stanje u vladajućoj koaliciji i mogućnost Vlade da odgovori izazovima vremena.
Savez samostalnih sindikata Hrvatske otkazao je Partnerstvo za razvoj. Taj potez sindikalne centrale Damira Jurića uzdrmao je Vladu. To se najbolje vidi iz izjava ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića. Za SDP i Vladu to je bilo neočekivano. Vrlo lojalni partner i Vlade i SDP-a se povlači, ne zbog tri aneksa sporazumu Partnerstvo za razvoj koje Vlada nije na vrijeme dostavila, nego zbog nepovjerenja u Vladu, u njenu budućnost. Neki kažu da je to napuštanje broda koji tone jer su dosad Damir Jurić i SSSH bili najlojalniji sindikalni partneri sadašnje vlade.
Upotreba interventne policije protiv mirnih prosvjeda neraspoređenih policajaca na Markovu trgu i pritvaranje četvorice prosvjednika koji su spavali u automobilu podsjeća na neka druga vremena. Bez obzira na motive prosvjeda neraspoređenih policajaca, Vlada se u pregovorima s njima ne snalazi i ne pokazuje pretjeranu mudrost. Ima previše nespretnih i pogrešnih poteza pa se ovaj prosvjed politizira. Takve ishitrene reakcije kompromitiraju Vladu i utječu na pad njenog kredibiliteta.

Riječka banka

Banke propadaju i u razvijenim demokratskim državama, interveniraju vlade i središnje banke ne bi li spasile takve banke, posebno ako su značajne za štediše i lokalna ili regionalna gospodarstva. Poznate su i kriminalne afere s dilerima i njihovim pomagačima, ali ponašanje hrvatske Vlade, a djelomice i Hrvatske narodne banke, zaista je bez presedana. Vlada i Hrvatska narodna banka, nakon što su promijenile Upravu banke preko Nadzornog odbora, pohvaljuju Nadzorni odbori, a staroj upravi nude posao u banci, kao da je netko s drugog planeta kriv za kriminal u Riječkoj banci. Posebno zabrinjava to što nitko ništa ne pita bivšeg direktora banke Štokića: zašto je podigao svoju ušteđevinu u banci i pokrenuo lavinu štediša koji su već podigli iz banke oko 250 milijuna eura, što je više nego dvostruko više od temeljnog kapitala banke, kao i za stvarne uzroke kriminala u banci. Obrnuto, nudi mu se savjetnički posao. Sada je ipak potpuno jasno da bi afera s Riječkom bankom za Vladu, a posebno za SDP, mogla značiti isto ono što je afera s Dubrovačkom bankom značila za HDZ.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ponosno kaže da nije nimalo kriv te da ne vidi razlog da ne nastavi obnašati funkciju predsjednika Nadzornog odbora banke. Izgubili su hrvatska država, porezni obveznici i mali dioničari, a cijela afera pokušava se na brzinu zatvoriti i prije nego što se objave rezultati istrage. Oporba će sasvim sigurno zatražiti raspravu u Hrvatskom saboru o stanju u hrvatskom bankarstvu, posebno o lošoj HNB-ovoj kontroli, te o uzrocima i posljedicama afere u Riječkoj banci i ponašanju Vlade prema Riječkoj banci, ali i prema bankarskom sustavu u Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer zaboravio kćer u pubu

Britanski premijer David Cameron zaboravio je svoju stariju kćer od osam godina u pubu gdje je ručao s obitelji, priznao je Downing Street u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika