24.08.2011. / 07:38

Autor: Hina , Nacional.hr

GADAFI NESTAO:

'Libiju ćemo pretvoriti u užareni vulkan. Odupirat ćemo se do pobjede ili smrti'

Ustaničkim je vođama poručio da neće imati mira ako se iz Begazija presele u Tripoli. "Pretvorit ćemo libiju u vulkan lave i vatre pod nogama stranih osvajača i njihovih domaćih izdajnika", rekao je Musa

Libijski vođa Moamer Gadafi izjavio je u srijedu, u audio poruci objavljenoj na satelitskoj televiziji, kako je povlačenje iz njegova uporišta Bab al-Azizije u Tripoliju taktički potez.

"Povlačenje je taktički potez nakon što je Bab al-Azizija pretvorena u hrpu ruševina u 64 zračna udara NATO", poručio je Gadafi u audio poruci objavljenoj na satelitskim televizijama al-Orubi i al-Raiju.

Gadafi je također najavio da će se njegove snage svim snagama odupirati agresiji "do pobjede ili smrti". Iz kratke izjave nije jasno kada je Gadafi napustio Bab al-Aziziju.

Glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim nešto je kasnije u telefonskoj izjavi za iste televizijske postaje kazao za da je libijski "vođa" spreman mjesecima, čak i godinama, odupirati se pobunjeničkim snagama u Tripoliju i najavio je da će Libiju pretvoriti u vulkan koji će izbacivati lavu i vatru.

Ustaničkim je vođama poručio da neće imati mira ako se iz Begazija presele u Tripoli. "Pretvorit ćemo libiju u vulkan lave i vatre pod nogama stranih osvajača i njihovih domaćih izdajnika", rekao je Musa.

Reuters javlja da se s dolaskom noći nastavljena pucnjava po Tripoliju, unatoč osvajanju Bab al-Azizije, i da po gradu ima pljačke. Televizija al-Arabija javila je da su Gadafijeve snage ispalile desetke projektila tipa grad na Tripoli.

Libijski ustanici vode žestoku bitku za Sabhu, važan grad na libijskom jugu, izjavio je nešto ranije pukovnik Ahmed Bani, jedan od vojnih glasnogovornika Nacionalnog prijelaznog vijeća, te kazao kako traju pregovori o mirnom ulasku oporbenih snaga u Sirt, Gadafijev rodni grad koji još nije pod njihovom kontrolom, i izbjegavanju krvoprolića.

Snage odane Gadafiju također su u noći na srijedu granatirale gradove Zuaru i Adželat, javila je al-Arabija.

Više od 400 ljudi poginulo je, a najmanje 2000 ih je ranjeno u bitki za Tripoli, objavio je rano u srijedu predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdel Džalil u razgovoru za televiziju France24. Bolnice u Tripoliju uspjele su zbrinuti sve ranjenike. Dodao je kako su u Tripoliju ustanici zarobilo oko 600 Gadafijevih lojalista.

Odgovarajći na novinarski upit što misli gdje je Gadafi, predsjednik NTC-a je odgovorio: "Bog će znati.. Mislim da je napustio Tripoli. Ne vjerujem da je imao hrabrosti ostati u gradu u ovakvom trenutku".

Dodao je kako se nada da će Gadafi biti uhvaćen živ. "Želim da mu se sudi i da cijeli svijet sazna za njegove zločine", rekao je

Oglasio se u međuvremenu i venezuelanski predsjednik Hugo Chavez i izjavio da priznaje samo onu libijsku vladu koju vodi Moamer Gadafi, njegov prijatelj i saveznik.

SAD i zapadne saveznike optužio je za poticanje građanskog rata i kršenje međunarodnog prava. "Ovo je udaranje, pljuvanje.. po međunarodnom pravu. Gdje su sada ta prava? Ovo je vraćanje u doba pračovjeka", rekao je Chavez.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika