24.08.2011. / 14:40

Autor: Hina

Hrvatska preuzela zgradu bivšeg veleposlanstva SFRJ u Beču

Temeljem Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija preuzelo je 23. kolovoza zgradu bivšeg veleposlanstva SFRJ u Beču, prioćeno je danas iz MVPEI-ja.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTemeljem Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija preuzelo je 23. kolovoza zgradu bivšeg veleposlanstva SFRJ u Beču, prioćeno je danas iz MVPEI-ja.

Navedena zgrada, površine 892 m2, zaštićeni je spomenik kulture, a smještena je u blizini niza drugih veleposlanstava. Zgradu će, nakon unutarnjeg uređenja, Republika Hrvatska koristiti za vlastite potrebe, s obzirom na obvezu da do kraja ove godine aktualnu zgradu veleposlanstva (bivšu rezidenciju SFRJ, koja je privremeno ostala u posjedu Republike Hrvatske) preda Bosni i Hercegovini. Sa zgradom je preuzeto i 6 umjetničkih djela hrvatskih i 13 djela stranih autora.

Radi se o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, u okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine kojom su raspodijeljena 44 objekta iz tzv. "regije OECD", a od kojih je Republika Hrvatska trebala preuzeti ukupno 10 objekata.

Temeljem dogovora postignutog na sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju u svibnju ove godine, koji je održan nakon određenog zastoja u razgovorima, utvrđen je vremenski plan primopredaje navedenih 10 nekretnina koje su bile ili još većinski jesu u posjedu Republike Srbije.

Uz dva stana u Trstu koja je preuzela početkom srpnja ove godine, te jučer preuzetu zgradu veleposlanstva u Beču, Hrvatska bi do kraja ove godine trebala preuzeti još četiri nekretnine (zgradu veleposlanstva u Lisabonu, te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju).

Preostale tri nekretnine bit će predane Republici Hrvatskoj zaključno do 31. kolovoza 2012. godine (zgrade veleposlanstva u Den Haagu i generalnog konzulata u Torontu te rezidencija u Stockholmu).

Za rujan je dogovoren sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ u Sarajevu na kojem bi se trebalo nastaviti pregovore oko daljnje raspodjele. Republika Hrvatska i ubuduće će ulagati napore za što brži napredak postupka sukcesije i raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, sukladno dogovorenim načelima i sporazumu svih država slijednica, priopćio je MVPEI.

Vezane vijesti

Hakeri srušili stranicu Ministarstva vanjskih poslova

Hakeri srušili stranicu Ministarstva vanjskih poslova

Hakerska grupa Teampoison srušila je web stranice Ministarstva vanjskih i europskih poslova te ih učinila nedostupnima. Svoj su postupak najavili na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika