25.08.2011. / 17:08

Autor: Hina

Slovenska vlada potvrdila Sekoleca kao kandidata za arbitražni sud

Slovenska vlada podržala je u četvrtak kandidaturu Jerneja Sekoleca za slovenskog arbitra u petočlanom arbitražnom sudu koji će riješiti granični prijepor temeljem Sporazuma o arbitraži Hrvatske i Slovenije.

Jernej SekolecJernej SekolecSlovenska vlada podržala je u četvrtak kandidaturu Jerneja Sekoleca za slovenskog arbitra u petočlanom arbitražnom sudu koji će riješiti granični prijepor temeljem Sporazuma o arbitraži Hrvatske i Slovenije.

"Vlada je suglasno izrazila potporu njegovoj kandidaturi", rekao je na konferenciji za novinare u Ljubljani ministar pravosuđa Aleš Zalar.

Sekolec je vrhunski pravni stručnjak s ugledom u Sloveniji i međunarodnim krugovima, pa će njegova kandidatura biti proslijeđena predsjedniku republike Danilu Tuerku koji će odlučiti o upućivanju kandidature u parlament, izjavio je Zalar. Iznio je očekivanje da će 63-godišnji Sekolec, ekspert s područja gospodarske arbitraže, trenutačno potpredsjednik međunarodnog arbitražnog tribunala u Londonu i član stalnog arbitražnog suda sa sjedištem u Haagu, biti izabran u parlamentu potrebnom natpolovičnom većinom za koju treba 46 od 90 zastupničkiih glasova.

Parlament bi o njegovoj kandidaturi mogao odlučivati već idućeg mjeseca, ocijenio je Zalar.

Iako je kandidatura Sekoleca u stručnim i političkim krugovima dočekana s odobravanjem, nije sigurno hoće li on dobiti potreban broj glasova s obzirom na političku krizu u kojoj se nalazi sadašnja Pahorova manjinska vlada.

Slovenska demokratska stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša u četvrtak je ponovila svoje rezerve glede postupka kojim se došlo do jedinog kandidata koji se javio na natječaj ministarstva pravosuđa, dok je odmah nakon objave Sekolecove kandidature ocijenila da bi s izborom bilo bolje pričekati do sljedećih parlamentarnih izbora u Sloveniji.

Slovenski ministar pravosuđa Aleš Zalar izjavio je prošlog tjedna kako je vlada požurila s postupkom imenovanja kandidata za slovenskog arbitra u arbitražnom sudu s Hrvatskom imajući u vidu da se može dogoditi da dođe do raspuštanja parlamenta i prijevremenih izbora. U tom slučaju, kako je pojasnio, Sloveniji bi prijetilo da ne može na vrijeme potvrditi svog kandidata u arbitražnom vijeću budući da postupci iz Arbitražnog sporazuma s Hrvatskom započinju krajem ove godine, kad se očekuje da Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom.

Vezane vijesti

Türk nema praksu odlaska na inauguracije

Türk nema praksu odlaska na inauguracije

Ured slovenskog predsjednika Danila Tuerka u petak je protokolarnim razlozima i dosadašnjom praksom pojasnio njegovu odluku da se ne odazove pozivu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika