02.09.2011. / 08:37

Autor: Deutsche Welle

WAZ pred velikim promjenama

Pred jednim od najvećih europskih medijskih koncerna, njemačkim WAZ-om, stoje značajne promjene. Dosadašnji vlasnički odnosi bi se trebali promijeniti a time, kako neki vjeruju, i orijentacija kuće.

IlustracijaIlustracijaNjemački mediji već danima govore o svoti od 500 milijuna eura. Toliko bi naime trebala biti vrijedna polovica esenskog medijskog koncerna WAZ koju od nasljednika jednog od osnivača tvrtke Ericha Brosta namjerava otkupiti druga suvlasnička obitelj, nasljednici drugog utemeljitelja Jakoba Funkea. Time bi WAZ nakon 63 godine postojanja "ravnoteže" između vlasničkih obitelji Funke i Brost trebao u potpunosti pripasti jednoj obitelji.

Povratak staroj slavi

Čitav proces je pokrenula kćerka pokojnog Funkea, Petra Grotkamp, koja, kako je poručeno preko odvjetnika, ovim potezom želi stvoriti "jasne vlasničke strukture" unutar koncerna kako bi WAZ Grupa "kao obiteljsko poduzeće i u budućnosti imala uspjeha". Drugim riječima Grotkamp se nada da će WAZ sa samo jednim vlasnikom postati okretniji i otporniji na previranja na globalnom medijskom tržištu. Dosad su naime svi suvlasnici trebali odobriti poslovne poteze koncerna. Pritom je često dolazilo do razmirica koje su najvećeg europskog izdavača lokalnih izdanja kočile u donošenju važnih odluka. Konsolidiranjem vlasničkih struktura WAZ bi, kako piše Manager Magazin, "napokon ponovno zaigrao važniju ulogu na nacionalnoj razini".

Službeno se ne govori o svađi između dvije nasljedničke obitelji ali je činjenica da je WAZ u posljednje vrijeme doživio nekoliko poslovnih neuspjeha koji su očito kod jednog dijela vlasnika aktivirali zvono za uzbunu. WAZ grupa je u prošloj godini ostvarila promet od 1,1 milijardu eura ali je godinu dana prije promet za gotovo 200 milijuna eura bio veći.
Serija neuspješnih poslovnih poteza koji u posljednje vrijeme prate WAZ je povelika. Najavljena kupnja Pro Sieben/Sat1 grupe je pala u vodu isto kao i najavljena kupnja utjecajnog nadregionalnog dnevnika Süddeutsche Zeitung. Za neostvarivanje svih ovih projekata kojima bi WAZ dodatno učvrstio svoju poziciju na najvećem europskom tržištu, promatrači optužuju upravo neslogu među suvlasnicima. Uz to je i naklada mnogih regionalnih naslova WAZ-ove obitelji u naglom padu. Time je osobito pogođena regija Ruhrske oblasti u kojoj je WAZ dosad bio neprikosnoveni nositelj tržišta lokalnih listova.

Problemi kod kuće i u inozemstvu

I ekspanzija u inozemstvu nije donosila samo za pozitivno intonirane naslove. Udio u moćnom austrijskom tabloidu Kronen Zeitung donio je samo negativne medijske odjeke i stalne sukobe s austrijskim suvlasnicima. Njemačkim medijskim prostorom odjeknula je i vijest o povlačenju WAZ-a sa srbijanskog medijskog tržišta. WAZ još uvijek posluje u Rumunjskoj i Bugarskoj, a u Hrvatskoj je aktivan 49-postotnim udjelom u Europapress Holdingu.

Poslovni neuspjesi nagnali su neke promatrače unutar medijske branše na komentiranje prodajne cijene koja se s 500 milijuna eura za 50 posto udjela čini nerealnom. "Cijena od 500 milijuna mi se čini puno preniskom", rekao je za dnevnik Tageszeitung (taz) Horst Röper, jedan od dobrih poznavatelja izdavačkog tržišta u Njemačkoj. Taz naslućuje da je situacija u WAZ-u gora nego što se općenito misli što opravdava nisku cijenu. Promjene u vlasničkoj strukturi, koja je kako procjenjuju njemački mediji već gotova stvar, utjecat će i na promjene u operativnom vodstvu koncerna. Bivši šef ureda kancelara Gerhrda Schrödera i od 2002. direktor WAZ grupe Bodo Hombach, kako javljaju agencije, već pregovara o otpremnini te će tako nakon devet godina napustiti esenski koncern. Hombach je na čelo tvrtke postavljen od obitelji Brost. Drugi direktor, koji u operativnom vodstvu predstavlja obitelj Funke, je Christian Nienhaus. Zasad nije jasno hoće li Nienhaus ostati na svom položaju.

Ideološka ravnoteža

Drugi važan princip koji bi, kako neki strahuju, prodajom udjela obitelji Brost mogao pasti u vodu, je i princip političke uravnoteženosti. S obzirom da su dvojica utemeljitelja WAZ-a pripadala različitim političkim taborima, Funke kršćansko-demokratskom, Brost socijaldemokratskom, ideološka opredijeljenost koncerna je uvijek bila uravnotežena što je garantirala i ravnopravna uloga dvojice direktora Hombacha i Nienhausa. Izlaskom socijaldemokratske struje iz vlasničke strukture, WAZ bi mogao otploviti u konzervativne vode. No kako procjenjuju stručnjaci nove-stare vlasnike isprva ne bi zanimala ideološka pitanja nego isključivo poslovna.

Nakon što Petra Grotkamp, koja trenutno posjeduje 16,7 posto udjela u WAZ-u isplati obitelj Brost, očito joj predstoji borba unutar vlastite obitelji. Glasnogovornik ostatka obitelji Funke, Klaus Schubries najvio je da će obitelj Funke, usprkos tomu što će Petra Grotkamp, iza čijih odluka promatrači naslućuju njezinog supruga i dugogodišnjeg direktora WAZ-a Günthera, postati vlasnicom 66,7 posto udjela, ustrajati na dosadašnjoj praksi donošenja odluka po kojoj će i preostali članovi obitelji Funke i dalje imati pravo veta. U principu ostatak obitelji Funke nema ništa protiv promjena u vlasničkoj strukturi jer drži da će to "pozitivno utjecati na poduzeće". Pod tim se podrazumijeva "preispitivanje vlasništva i udjela" u tvrtkama koje ne pripadaju matici. Isto tako se očekuje da će nastupiti proces "mršavljenja" koncerna što bi moglo značiti povlačenje esenske tvrtke iz mnogih aktivnosti kako u inozemstvu tako i kod kuće te ponovno usredotočenje na izvornu preokupaciju medijskog koncerna iz Essena a to je izdavaštvo regionalnih i lokalnih listova.

Autor: Nenad Kreizer (dpa, ots)

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Njemački medijski koncern WAZ ponudio je beogradskom poduzeću "Politika AD" svoj udio od 50 posto u zajedničkom poduzeću "Politika novine i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika