Objavljeno u Nacionalu br. 341, 2002-05-29

Autor: Igor Saračević

VIDEO/DVD

ELEGANTNI "HANNIBAL" NUDI ATRAKTIVNU VIDEO-ZABAVU

Film redatelja Ridleyja Scotta bolji je od bestselera Thomasa Harrisa prema kojem je snimljen, a vrhunsko DVD-izdanje na dva diska imponira bogatstvom izvrsnih priloga

Igor SaračevićIgor SaračevićRijetki su filmovi za koje se može reći da su bolji od knjiga prema kojima su snimljeni: ekranizacija romana Thomasa Harrisa “Hannibal” pripada u taj klub. Ta izjava, međutim, sama po sebi i nije baš kompliment, budući da Harrisov predložak nema naročitu književnu vrijednost, i neusporedivo je slabiji od njegova prijašnja dva romana u kojima se pojavljivao genijalni psihopat dr. Hannibal Lecter, “Crveni zmaj” i “Kad jaganjci utihnu”. Za razliku od kompaktnosti i psihološke uvjerljivosti tih djela, “Hannibal” je djelo bizarnog i nepotrebno razvedenog zapleta, dodatno opterećeno Harrisovim nezgrapnim pokušajem da se dokaže kao vrhunski literarni stilist.
Iskusni Ridley Scott te scenaristi David Mamet i Steven Zaillian decentno su adaptirali Harrisov predložak. Prilikom nužnog sabijanja zapleta romana u okvir dvosatnog filma, Mamet i Zaillian izbacili su manje-više sav dramski balast, a Scott je njihov scenarij uprizorio s primjernom elegancijom, uspješno izbjegavajući upadanje u senzacionalističku grotesknost koje u Harrisa ima daleko previše. A čak i kada je prešao granicu egzibicionizma – naravno, u doista spektakularno odbojnim zbivanjima na večeri u završnici filma – Scott je vješto odmjerenim crnohumornim tonom učinio tu scenu dojmljivijom nego što je u romanu.
Nastup Anthonyja Hopkinsa u naslovnoj ulozi daleko je od suptilnosti njegove interpretacije istog lika u filmu “Kad jaganjci utihnu”, štoviše, na trenutke dolazi na rub karikature, ali s obzirom da “Hannibal” ionako nije zamišljen ozbiljno poput “Jaganjaca”, takav glumački pristup svakako je ispunio svoj cilj. Julianne Moore dobro je utjelovila agenticu Clarice Starling, ni ne pokušavajući se nadovezati na interpretaciju Jodie Foster iz “Jaganjaca”, a Giancarlo Giannini, Ray Liotta i Gary Oldman čine efektnu galeriju sporednih likova. U cjelini, “Hannibal” je solidan holivudski blockbuster, koji ničim posebno ne oduševljava, ali neosporno pruža dovoljno atrakcija za dobru zabavu uz mali ekran.
DVD-izdanje uključuje dva diska, i uz sjajnu prezentaciju filma pruža bogatstvo izvrsnih priloga. Prvi disk sadrži film, te lucidan i sadržajan audio-komentar Ridleyja Scotta. Najveća atrakcija drugog diska za filmofile će vjerojatno biti “Anatomija jedne pucnjave”, koja nudi uvid u Scottovo rješavanje početne scene obračuna na tržnici orkestriranjem četiri kamere. Disk sadrži i čak 36 minuta izbačenih scena ili alternativnih verzija postojećih scena, uz mogućnost gledanja s redateljevim komentarom. Uz još gotovo dva sata drugih sadržaja, DVD “Hannibala” doista zaslužuje najviše komplimente.

Vezane vijesti

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Demi Moore više nije gđa. Kutcher na Twitteru

Američka glumica Demi Moore, koja je službeno u studenom objavila da se rastaje od Ashtona Kutchera nakon tri godine braka, odlučila je da njezino… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika